Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Halklarının Katalizör Boyu

Kıpçaklar

Sercan M. Ahincanov

Kıpçaklar Sözleri ve Alıntıları

Kıpçaklar sözleri ve alıntılarını, Kıpçaklar kitap alıntılarını, Kıpçaklar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kıpçaklar, birisi hastalandığında yatağının üzerine yatırırlar ve evde hasta olduğunu bilip kimse içeri girmesin diye evinin üzerine işaret koyarlardı. Aslında içeri girenlerle birlikte kötü ruhun veya rüzgarın girmesinden korkmaktadırlar.
Sayfa 273Kitabı okudu
Kıpçaklarda kan kardeşi olma töreni
İnsan yüzü şeklinde bir bakır veya demir kabı kanla doldurup, yola çıkan her iki kişi ve rehber bundan içiyor; ondan sonra rehber hiçbir şekilde yol arkadaşına ihanet etmiyor.
Sayfa 273 - SelengeKitabı okudu
Reklam
Kıpçaklar falcıları kendi rahipleri gibi görüyorlardı. Ancak onların falcıları fal bakan ve diğer büyü çeşitlerini yapanlar değil aksine Yada taşıyla yağmur,rüzgar çağırıyorlardı. Hatta Kaşgarlı Mahmut bu konu hakkında şöyle der: “Herkes onları iyi bilir. Ben onları bizzat gördüm. Yükselmiş bir yangını söndürmek gerekiyordu. Tanrı’nın himmetiyle yaz ortasında kar yağdırdı ve gözümün önünde alevleri söndürdü.”
Sayfa 273 - SelengeKitabı okudu
Bonyak Han Macarlarla gireceği savaştan önce sergileyeceği önemli bir davranışta bulunmuştu: Gece yarısı olunca Bonyak Han ayağa kalkıp, ordusundan uzaklaştı ve kurt gibi ulumaya başladı. Bir kurt onun ulumasına cevap verdi ve birçok kurdu çağırdı. Geri dönen Bonyak Han ordusuna döndü ve “yarın Macarları yeneceğiz.” Dedi.
Sayfa 273 - SelengeKitabı okudu
Kumak (Kubak) denilen yerde büyük fâtih Emir Timur İrtiş'a kadar uzandığı kuzeydoğu Moğulistan seferi sırasında bazı Moğul hanları ve özellikle İnga-türe ile büyük savaşlar yapmıştı. 1388-89 yılları arasında vukû bulan bu olaylar, Timur'un vakanüvisleri Nizameddin Şami, Şerafeddin Yezdi ve Abdurrezzak Semerkandi tarafından detaylı olarak anlatılmıştır. Onlarım anlattıklarına göre İnga-türe'nin ana karargahı Urung-yar'da bulunuyordu. Nizameddin Şami daha sonra Timur'un ordusunun bir kısmını İnga-türe'yi yakalamak için Emîrzâde Ömer-şeyh'i Urung-Yar'a gönderdiği anlatmaktadır." Gerçekten de burada iki taraf arasında şiddetli bir çarpışma olmuş; Timur'un askerleri düşmana ağır bir yenilgi tattırarak İnga-türe'yi oradan kovup, büyük miktarda ganimet ve sürüler ele geçirmişlerdi. Ancak, Nizamed-din Şami o sıralar buraya Urung-Yar değil, Kubag demekteydi ki, herhalde bu iki isim eş anlamlı olmalıydı. Aynı şeyi Şerafed-din Yezdî de vermekte ve Timur'un Ömer Şeyh-mirza'yı Urung-Yar'daki Moğulistan hakimi üzerine yolladığını, onun Kubak'ta İnga-türe'ye ulaşmak için dağlar ve bozkırlar aştığını, Moğulistanlıların çoğunu kılıçtan geçirip, İnga-türe'yi takip ederek vilayetten uzaklaştırdıklarını anlatmaktadır."