Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates

Deniz Yılmaz

Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates Sözleri ve Alıntıları

Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates sözleri ve alıntılarını, Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates kitap alıntılarını, Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Yönetmek bir bilimdir ve herkes tarafından yapılamaz."
Sayfa 111 - Sokrates
Reklam
Sokrates "sorgulanmayan/sınanmayan bir yaşamın yaşanmaya değer olmadığını" söyler!
Bu görüşe göre insan ruhu doğası itibariyle ölümsüzdür ve birçok kez yeniden doğmuştur. Doğanın her yanı birbirine bağlı ve ruh her şeyi öğrenmiş oldu ğundan bir tek şeyi hatırlamakla (anamnesis) insan bütün öteki şeyleri de bulmuş olur. Öğrenme dediğimiz şey de esasında bu tarz hatırlamalardan ibarettir.
Nietzsche ise tersine, onu, ölüm korkusu nedir bilmeyen, yaşayan biri olarak değil de salt akıl olarak ölen ve hayatın içgüdüsünden tamamıyla kopmuş bir "canavar" olarak tasvir eder.
"Araştırmasız bir yaşam, yaşanmaya değmez."
Sayfa 64 - Sokrates
Reklam
'At sineği'
"Amacı huzursuzluk yaratarak uyuşuk durumda olan halkın silkinip tekrardan eleştirel gözle düşünebilmesini sağlamaktır."
Sayfa 42 - Halk Kitapevi
Sokrates açısından insanın felsefi yükselişi evrensel ve nesnel tanımlara ulaşmasıyla biçimlenebilir.
"Felsefe, erdemli bir yaşam için en doğru ve zorunlu yoldur."
Sayfa 99 - Sokrates
Reklam
"Eğer tek bir şey biliyorsam, o da hiçbir şey bilmediğimdir."
Sayfa 86 - Sokrates
"İşte kalkıp gitme zamanı geldi, ben ölmeye, siz yaşamaya. Hangisi daha iyi? "
Sayfa 67 - Sokrates
Zaten filozof kelimesi de Yunanca philei ve sophia kelimelerinin yan yana gelmesi ile oluşturmuştur.Bu kelime başta "bilgi ve bilgelik dostu" sonra ise " bilgiye can veren,onu sorgulayan" anlamına gelmektedir.Bunun ön koşulu da bilgisizliğin bilincinde olmaktır.
Sokrates'in felsefi yaşamına başlangıç olan olay,Delphoi Tapınağı ziyaretidir. Önce adı bilgeye çıkan politikacıya,sonra ozanlara daha sonra da sahip oldukları Sophia ile ünlü olan ustaların ve zanaatkarların yanına gider.Onlara sorduğu sorularla,onların bilge olmadıklarını kavrar.Sokrates bunların cehaletin pençesinde kıvrandıklarını fark eder.Bu kişiler,hem bilmedikleri şeyleri bildiklerini sanmaktadırlar hem de neleri bilmediklerinin farkında değillerdir.Oysa cehaletten daha büyük bir kötülük yoktur.Sokrates bu kişilerden farklı olarak,bilmediğini bilir,tam da bu noktada o kişilerden daha bilge olmaktadır.Yani Sokrates kendi cehaletinin farkında olmak gibi insani bilgeliğe sahiptir.
"Kimseye hiçbir şey öğretemem, sadece onların düşünmelerini sağlayabilirim."
Sayfa 145 - Sokrates
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.