Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kitabü’l-Fütüvve / Fütüvvet Ahlakı

Hace Abdullah el-Ensari-el Herevi

Kitabü’l-Fütüvve / Fütüvvet Ahlakı Gönderileri

Kitabü’l-Fütüvve / Fütüvvet Ahlakı kitaplarını, Kitabü’l-Fütüvve / Fütüvvet Ahlakı sözleri ve alıntılarını, Kitabü’l-Fütüvve / Fütüvvet Ahlakı yazarlarını, Kitabü’l-Fütüvve / Fütüvvet Ahlakı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Ensåri'nin fütüvvet risâlesi, kendisinden önce telif edilmiş olan Sülemi risålesinden gerek uslup, gerekse muhteva ve fütüvvetle ilgili nakledilen rivayetler yönün den bu kadar uzak iken, çağdaşı olan Kuşeyrinin er Risåle'sinde naklettiği fütüvvetle ilgili bilgilerle neredey se aynıdır.Bu durum her ne kadar Ensåri'nin Kuşeyri'nin risälesinden faydalandığı ihtimalini akla getirse de, kay naklarda geçen "Ensári 417/1027 yılında tasavvuf ehli nin sohbetlerinden de istifide etmeyi düşünerek Nisibur'a gittiği fakat burada dikkatini çekecek Ebü'l-Käsım el Kuşeyri'den başka mutasavvif bulamadığı, Kuşeyri'nin de hem yaşli ve hem de Es'ari akidesine mensub olduğu için onun meclislerine de devam etmediği" ibaresi bu ihtimali ortadan kaldırmaktadır. Bu da-yani her iki müellifin fütüvvete dair aktardığı bilgilerin benzeşmesi- iki müellifin aynı çağda yaşamış olmasi ve aynı bölgede (Nişâbur), aynı ilmi ortami teneffüs etmiş olmalarryla izáh edilebilir diye düşünüyoruz
Kitabü’l-Fütüvve / Fütüvvet Ahlakı
Kitabü’l-Fütüvve / Fütüvvet AhlakıHace Abdullah el-Ensari-el Herevi · İber · 20231 okunma
Muhâsibi (ö. 243/857) şöyle der: "Futüvvet; başkalarına insâf ettiğin halde, onlardan insâf beklememek, başkalarını bağışlamak fakat başkalarının bağışlamasını beklememektir.
Reklam
Cüneyd (ö. 297/909) Fütüvvet’i şöyle tarif eder: "Eziyeti kaldırmak, başkalarından bir şey beklememek ve şikâyeti terk etmek."
Muhammed b. Ali et-Tirmizi (ö. 320/932) der ki: "Fütüvvet; Allah için kendi nefsine düşman olmandır Kardeşlerin için Rabbine şefâatçı olman, sana eziyet edenlere karşı Rabbinden af dilemendir."
Sevri (ö. 161/777): "Fütüvvet; açıkça yapamadığın şeyi, gizlilikte de yapmaktan hayâ duyduğun şeydir" dedi.
Hasan-ı Basrî fütüvvet hakkında şöyle dedi: "Fütüvvet; muhakkak ki, Allah Teâlâ iyiliği ve adaleti emrediyor âyetinin( Nahl-90) anlamıdır?
Reklam
Seri es-Sakatî (ö. 257/870) der ki: "Mürüvvet; büyüklenme duygusunu ezmek, nefsi ihtiyaç duymaz hale getirmek [ıslâh etmek], başkasının ihtiyacını gidermektir.
Hüseyin b. Ali (ra) buyurdu ki: "Mürüvvet insanın dinini iyi koruması, nefsini ıslah etmeye gayret etmesi ve ihsan sıfatıyla fıtratı muhafaza etmeye gayret etmesidir."
Hz. Ali (ra) dedi ki: Kim insanlara zülmetmeksizin muamelede bulunursa, onlara yalan söylemezse ve verdiği sözden dönmezse mürüvveti kemâle ermiştir."
Sehl b. Abdullah şöyle dedi: "Güzel ahlâk; başkalarından bir şey beklememek, elinde olanı tutmak, yokluğa şikåyet etmemek ve her zaman Hâlik'la beraber olmaktır"
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.