Kitabü’l Harac

20 Kasım 2018
Yeditepe Yayınevi
9786052070635

2024 10. kitabı
874 yılında Bağdat’ta, iyi eğitimli bir ailenin içine doğmuş olan Kudame, iyi bir eğitim görmüştür. Arap edebiyatı, felsefe, matematik, tarih, coğrafya gibi konularda bilgi sahibidir. Kudame, bu eserini sekiz bölüme ayırmıştır ancak bunun ilk dört bölümü günümüze ulaşmamıştır. Beşinci bölümde divanlardan, altıncı bölümde astronomi ve coğrafyadan, yedinci bölümde gelir kaynaklarından, sekizinci bölümde ise insanların ve hükümdarların gereksinimlerinden söz etmiştir. Kudame, eserin coğrafya bölümünde dünyayı yedi iklime ayırmıştır. Bizans’tan, Türklerden, İslâm dünyasından söz etmekle birlikte Aristo’dan ve Platon’dan etkilendiği düşünülmektedir. Buna ek olarak ben, Kudame’nin Avesta etkisinde kaldığını da düşünmekteyim. Çünkü Avesta’daki coğrafî taksimin burada da aktarıldığını düşünüyorum. Yazar, Zülkarneyn’in İskender olduğunu düşünüyor. (Tabii Zülkarneyn’in bir lakap olarak kullanılma olasılığını da düşünmek gerek.) Eseri, Ramazan Şeşen Arapçadan çevirmiştir Türkçeye. Eserin dili oldukça anlaşılır olmakla birlikte bazı ufak tefek yazım yanlışları bulunuyor. İlgililerine iyi okumalar diliyorum. :)
Kitabü’l HaracKudâme İbn Cafer · Yeditepe Yayınevi · 20182 okunma