Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ramazan Şeşen

Ramazan Şeşenİbn Fadlan Seyahatnamesi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.2/10
208 Kişi
857
Okunma
35
Beğeni
4.081
Görüntülenme

Hakkında

12 Ekim 1937 tarihinde Denizli'nin Tavas kazasının Nikfer köyünde dünyaya geldi, ilkokulu yine köyünde 1944-1949 yıllarında okudu, ilkokulu bitirdikten sonra, köyündeki hocalardan Kur'an-ı Kerim dersleri aldı. 1951 yılında başladığı hafızlığını 1952 yılında Tavas Kur'an Kursu'nda tamamladı. 1953-1960 yılları arasında İstanbul İmam-Hatip Okulu’nu bitirdi. Bu okuldaki tahsili esnasında Nureddin Topçu, Celal Ökten, Ahmed Davııdoğlu gibi hocalardan ders aldı. Okul esnasında Arapça hocası Osman Reşer 'i tanıdı ve onun talebesi oldu. Daha imam Hatip yıllarında yazma kütüphanelerinde çalışmaya başladı.1 959 yılında Osman Reşer ve Fuat Sezgin'in, Cari Brockelmann'ın Geshichte der Arabischen Litterature adlı eserine yazmaya karar verdikleri supplement (zeyl) projesinde çalıştı ve 1965 yılı sonlarına kadar Sezgin adına Türkiye'deki malzemeleri topladı. Böylece Sezginin ünlü eseri Geshichte der Arabischen Schrifttums'un yazılmasına ciddi katkılarda bulundu. Diğer taraftan, 1960 yılında İmam-Hatip Okulu'nu bitirdikten sonra lise fark derslerini vererek lise diploması aldı ve 1961 tarihinde Edebiyat Fakültesi, Arap-Fars Dilleri Bölümü'ne girdi. Burada Ahmed Ateş, Helmut Ritter, ve Nihat Çetin gibi ilim adamlarıyla çalıştı. Öğrenciliği esnasında yazmalar konusundaki bilgi ve görgülerini, M. Tavit el-Tancî ve Salâhaddin el-Müneccid gibi ilim adamlarıyla beraber geliştirdi. 1965 yılında aynı fakültede Ortaçağ Tarihi Kürsüsü 'ne asistan oldu ve bağımsız çalışmalar yapmaya başladı. 1969'da doktor, 1978 'de doçent olan Şeşen, 1980-1982 tarihleri arasında Libya Trablusgarp, el-Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. Akademik çalışmalarını 1967 yılında Hilâfet Ordusu'nun Menkıbeleri ve Türklerin Faziletleri (Ankara), 1968 yılında Kitab el-âmil ve'l me 'mul (Beyrut), 1971 ve 1979 yıllarında Sena'lBark el-Şâmî (cilt l, Beyrut, cilt V istanbul), Salâhaddin Devrinde Eyyubiler Devleti (istanbul 1983), Salâhaddin el-Eyyûbî ve Devlet (İstanbul 1987) adlı kitapları, ayrıca tarih ve yazmalar konularında bazı makalelerini yayınlayarak sürdüren Şeşen ayrıca 1968 yılında Eski Araplara Göre Türkler (Türkiyat Mecmuası, XV, 11-36); 1975 yılında Ibn Fazlan Seyahatnamesi (İstanbul), 1985 yılında İslam Coğrafyacılarına Göre Türkler ve Türk Ülkeleri (Ankara) adlı eserleri yayınladı. 1966-1972 yılları arasında, başta İstanbul yazma kütüphaneleri olmak üzere Türkiye'deki diğer yazma kütüphanelerini dolaşarak Nevadır el-Mahtûtat el-Arabiyye fi Mektebâti Türkiye adlı eserini kaleme aldı (Beyrut, t. İli cilt 1 1975, cilt 11 1980, cilt 111 1982). Ayrıca Arapça Türkçe ve Farsça yazmalara dair malzemeyi çeşitli makalelerle ilim dünyasına tanıttı.
Tam adı:
Prof. Dr. Ramazan Şeşen
Unvan:
Yazar
Doğum:
Denizli/Tavas, 12 Ekim 1937

Okurlar

35 okur beğendi.
857 okur okudu.
20 okur okuyor.
397 okur okuyacak.
14 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türk kadınları hakkında
Galinos başka bir yerde "bu insanların kadınları adamları gibi savaşırlar. Bütün kuvvetleri kollarına gitsin, bedenleri hafiflesin ve atlar üzerine sıçrayıp binebilsinler diye bu kadınlar memelerinin birini kesmişlerdir" der. Hipokrat bir kitabında bu kadınlardan bahseder ve onlara Amazonlar der. Bu kelimenin manası tek memeliler demektir zira diğer memelerini kesmişlerdir. Birini bırakmalarının sebebi çocuklarını emzirmek, nesli devam ettirmektir. Memelerinden birini kesmelerinin gayesi at üzerinde ok atarken engellemesini önlemektir.
Onlar köyleri tahrip ediyorlar, biz ise ülkeler fethediyoruz.
Safer ayında Halep'i fethiniz, receb ayında Kudüs'ün fethini müjdeliyor.
Reklam
Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi
Kimler izliyor acaba?? İnsan kaybedince değil, Vazgeçince kaybeder
Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi
Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
102 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 saatte okudu
İbn Fadlan, X. yüzyılda Abbasi halifesi Muktedir hizmetindeki bir kâtip. İtil Bulgarlari halifeden hem İslami kendilerine anlatacak hem de Hazarlara karşı kendilerini savunmak için kale yapımı için yardım (para) talep ediyorlar. Bunun üzerine Halife içinde İbn Fadlan'in da olduğu bir heyeti İtil Bulgarlarina yolluyor. İbn Fadlan meşhur eseri
İbn Fadlan Seyahatnamesi
İbn Fadlan SeyahatnamesiRamazan Şeşen · Yeditepe Yayınevi · 2015602 okunma
180 syf.
·
Puan vermedi
Bu seyahatnâme X. yuzyildaki Türklerin tarihi hakkında en canlı, en sağlam vesikalardandir. ibn Fadlan gibi kültürlü, mütecessis bir kişinin gözlemlerine dayanmaktadır. Veciz ve akıcı bir üslupla kaleme alınmıştır.Yazıldığı tarihten itibaren doğuda, daha sonra batıda çeşitli kişiler tarafindan kaynak olarak kullanılmış, çok sayıda çalışmaya konu olmuş. çeşitli dillere çevrilmiş, filmlere konu olmuştur. Ibn Fadlan elçilik için gittiği sırada uğradığı Türk kabilelerinin idaresi, dinleri, adetleri, hukukları hakkında çok değerli bilgiler vermiş, o kavimlerden olan kişilere sorular yöneltmiş, onların mantalitesini anlamaya çalışmıştır. Devrindeki Oğuzlar, Bulgarlar, Ruslar hakkında son derece önemli bilgiler vermiştir.
İbn Fadlan Seyahatnamesi
İbn Fadlan SeyahatnamesiRamazan Şeşen · Yeditepe Yayınevi · 2015602 okunma
253 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Eyyubiler
Eyyûbîler denilince hepimizin aklına bir Hıttın savaşı ve bu savaşın büyük komutanı ve sultanı olan Selahaddin Eyyûbî şüphesiz ki gelecektir. Babası Necmeddin Eyyûb, dedesi Şadi b. Mervan'dır. Hezbâniye kürtlerinin Revâdiye koluna mensuplardır. Şimdi bazı okumamış insanlar çıkıp "Hayır Selahaddin Türk'tü" diyeceklerdir. Hayır
Eyyübiler
EyyübilerRamazan Şeşen · İSAM / İSLAM ARAŞTIRMALARI MERKEZİ · 201227 okunma