Vatanımda Bir Tek Düşman Kalmasın

İstiklal

Selim Erdoğan (Hidrojeolog)
Eylül 2022
Kronik

Binlerce Mehmet'in kanıyla yazdığı vatan tapusu!
2024 140. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2024 22:46
Bu kitapla yazarın Selim Erdoğan (Hidrojeolog) üç kitaplık Sakarya Büyük Taarruz İstiklal serisinin sonuna gelmiş bulunuyorum. Hakikaten büyük bir araştırma ve emek var. Yine çok üzülerek,duygulanarak ve gururlanarak okudum.Daha önceleri de ara ara şehitlikleri gezmiştim. Ama bu seri vesilesi ile bu yıl memleket ziyaretimde, birçok şehitlikleri ve müzeleri daha farklı duygularla gezdim. Hatta şehit torunları ile sohbet etme şansı yakaladım. Buradan onlara da selam olsun. Müzeleri,karargah evlerini gezerken daha önce hiç duymadığım detayları da öğrendim. O ruhu yaşamak bambaşka bir duygu. Bu yüzden bu satırları okuyanlardan özellikle çocukları ile birlikte şehitlikleri gezmelerini önemle tavsiye ediyorum. Atalarımızın ne büyük mücadeleler verdiğini, bizlere eşsiz bir vatan hediye ettiklerini, tam da o mücadelenin geçtiği yerlerde, o ruhu yerinde yaşayarak hissetmelerini sağlamalıyız. Gelelim kitabımıza; Taarruz'un olduğu tarihten itibaren Yunan'ı 'bizim söylediğimiz tabirle :) "denize dökene kadar, gelişen olayları, akabinde de son kurşun atıldıktan sonra asıl düşmanlarla stratejik anlaşmaları anlatıyor. Burada Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük dehası, askeri stratejisi insanı okurken kendisine hayran bırakıyor. Tabii silah arkadaşları da liderleri gibi asil. "Türk bitti demeden bitmez" demişti yazar öbür kitaplarında. Bu kitapta da "Türk bitti der"diyor. Yazar kitapta bir de çok güzel bir tespit yapmış: "Çünkü asker, İngilizler için sayı, Başkomutan için Mehmet'tir. Çanakkale ise Lloyd George için çıkar, Türk için vatandır.." Son olarak müsadenizle yine şahane bir alıntı ile bitireyim: "Çünkü bilmektedir ki tarih, kendisinden ders almayanlar için tekerrür eder. İhanetin beslendiği bataklık kurutulmadıkça, bu Türk Milleti'nin verdiği son Kurtuluş Savaşı olmayacaktır. Başkomutan'ın
Tarih ve Millet
·400 syf.·
2023 91. kitabı
İstiklal : Vatanımda Bir Tek Düşman Kalmasın, akademisyen ve yazar Selim Erdoğan’ın 2022 yılında yayımlanan kitabı. Aynı zamanda Selim Erdoğan’ın Kurtuluş Savaşı’nı anlattığı serinin üçüncü ve son kitabı. Diğer iki kitabı; Sakarya (2020) ve Büyük Taarruz (2021) kitaplarıdır. İlk iki kitabı beğenerek okuduğum için son kitabı da merakla bekliyordum. Beklediğime değdi. Yine ilk iki kitapta olduğu gibi savaşların geçtiği haritalar ve fotoğraflar kitaba eklenmiş. Okurken bir yandan harita üzerinden takip edebiliyorsunuz. Kitapta iki tarafın da bakış açısına yer verilmiş; Türklerin ve düşman tarafının (işgalci güçlerin) duygu ve düşünceleri aktarılmış. Aralarında yaptıkları görüşmelere ve telgraf yazışmalarına da yer verilmiş. Hepsi de belgelere, kaynaklara dayanan bilgiler eşliğinde unutulmaz bir yolculuk; Milli Mücadele’nin son safhası.. Çok sürükleyici, roman tadında bir tarih kitabı. Özellikle Cumhuriyet’imizin 100. yılını kutladığımız şu anlamlı günlerde herkes okumalı.. İstiklal Selim Erdoğan (Hidrojeolog)
2026 18. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 08:31
İSTİKLAL VATANIMDA BİR TEK DÜŞMAN KALMASIN COĞRAFYA SINAVINDAN KALMANIN BEDELİ ESARET OLUR.. ⁠・⁠・ Serimizin üçüncü ve son kitabı Mustafa Kemal Paşa 'nın "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz 'dir, ileri!" emriyle başlayan ve zaferle sonuçlanan süreci anlatıyor. Ancak bu, her yerde karşımıza çıkan "İstiklal Savaşı'nın Türk Ordusunun 9 Eylül 'de İzmir'e girmesiyle bittiği" ezberini bozan bir anlatım. 9 Eylül'den sonrasını yok saymak her şeyden önce bunca şehidin hatırasına hakarettir. O nedenle ki, bu seri çok kıymetli.. 'İngilizlerle savaşmadık ki' yalanının cevapları zihninizde netleşecek, 'İzmir'i Türkler Yaktı' iddiaları hakkında, bu kitaptan çok şey öğreneceksiniz. Üç buçuk yıllık kan ve gözyaşı, çekilen onca acıyı okurken bu vatanın nasıl ve ne şartlarda kazanıldığını en derinden hissedeceksiniz.. Vee.. TÜRK "BİTTİ" DER.. Üç buçuk yıl süren bir mücadelenin sonunda, bağımsızlığa açılan son kapıyı da açmış bulunuyorum. Seri hakkında ne yazsam az kalacak gibi, çünkü her kitabı emek dolu, bilgi dolu, mücadele dolu.. Serinin her kitabına, savaşın geçtiği yerlerin renkli haritaları ve fotoğrafların eklenmesi çok hoşuma gitti. Okurken, aynı zamanda harita üzerinden takip etmek, beni daha fazla etkiledi. Kitaplarda yazılanların belgelere, kaynaklara dayanan bilgiler eşliğinde aktarılmış olması da güzeldi. Selim Hocamın askeri terimler kullanarak anlatması benim hoşuma gitti. Ben bu terimlere aşina olduğum için okurken sıkılmadım, aksine keyif aldım. Lakin bu terimlere aşina olmayan okurlar biraz sıkılabilir. Ama üzülmeyin: sizler için de kitapların son sayfalarında açıklamalar var. Herkesin anlayabileceği bir şekilde ince ince düşünülmüş her detay.. Tabur, Alay, Tümen gibi.. Askeri birlikler karşılaştırması.. Zayiat cetveli.. Bölge bölge Sakarya Meydan Muharebesi
İstiklal
2022 88. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2022 17:48
Serinin 3. kitabı da beklenildiği gibi çok güzeldi. Başarılı bir şekilde hazırlandığı her halinden belli oluyor. Bir de yazarının saha çalışmaları ile birlikte konuları ana hatlarıyla birlikte okuyucuya vermesi güzel olmuş. Serinin bu kitabında 30 Agustos Büyük Taarruz'dan sonraki aşamada gerçekleşen Yunanların takip harekâtları anlatılıyor. Fakat birinci bölüm ilk önce Türkler'in İstiklal Harbi'nde İngilizler ile sıcak çatışmaya girmesini ele alıyor. Öyle ya sağda solda İngilizler ile savaşmadığımızı söyleyen sözüm ona araştırmacı tarihçiler kol geziyorlardı. Bunlara bir cevap verilmesi gerekiyordu ve Selim hoca bu cevabı birinci bölümde İngilizler ile nerelerde ne zaman sıcak çatışmaya girdiğimizi anlatarak gerekeni yapmış. Sonraki bölümlerde Türk ordusunun Yunan ordusunu takip harekâtları bölüm bölüm ele alınmış. Türklerin İzmir'e girişini anlatan 8. bölüm ise duygulanmanıza neden oluyor. Kitabın önemli bir bölümü ise İzmir yangını üzerinde durulduğu 9.bölüm. Bu zamana kadar anlatılagelen algıların çoğunu gene belgelerin ışığı altında çürütmüş yazar. Sonrasında ise Mudanya görüşmeleri süreci ele alınmış ve İngilizler ile nasıl karşı karşıya gelindiği, diplomasi trafiği ve olası bir savaştan nasıl dönülüp ateşkes antlaşmasının imzalandığı ele alınarak kitap sonlandırılmış. Bu seri İstiklal Harbi hakkında yazılmış eserler içerisinde yerini alalı çok olmuştu fakat garantilediğini de gösteriyor.
·400 syf.·
2022 36. kitabı
Tabloları, fotoğrafları ve kaynakçasıyla, tam bir başvuru eseri... Tarihin doğru yazılması için olayların yaşandığı yerlerin görülmesi üzerine düşünülmesi ve olayların nasıl gerçekleştiğinin anlaşılması çok önemlidir. Son zamanlarda bu tip çalışmaların arttığını sevinerek gözlemliyorum. Emeği geçen herkese teşekkürler.
TÜRK “BİTTİ” DER
2023 3. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2023 15:42
Türk yurdunu düşman elinden kurtarıp tekrar Türk vatanı yapmak için hayatlarından vazgeçen Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa, silah arkadaşları ve binlerce MEHMET’imizi şükran ve minnetle anıyorum. Hepsinin ruhları şad olsun… Sen Türk olduğunu unutabilirsin ama düşman birgün kapına gelir ve kanla sana Türk olduğunu hatırlatır bunun en acılı örneği Yunan askerinin Anadolu’dan kaçarken yakıp yıktığı Türk şehirleri, Türk köyleri ve katlettikleri masum Türk halkıdır. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
2022 89. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2022 18:41
Herkese selam Yazar Dr. Selim Erdoğan’ın Cephede Milli Mücadele serisinin üçüncü kitabı olan İstiklal, Mustafa Kemal Paşa’nın “Ordular ! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emri ile başlayan ve zaferle sonuçlanan süreci, Milli Mücadele vermemize asıl neden olan İngiliz düşmanlarını görmemizi sağlayan ve bizi bu konuda aydınlatan harika bir eser. Kitabın arkasında renkli baskı ile oluşturulan tarihi Başkomutan Meydan Muharebesi sonrasında Takip Hareket Atlası var. Ayrıca; cepheler, şehit mezarları, hareket planları ve bir sürü detaylı fotoğraflarda mevcut. Uzun uğraşlar sonucunda yazılan ve bir çok saha çalışmasına imza atmış olan yazar cepheleri karış karış gezerek işin duygusal boyutuyla birlikte harika bir çalışmaya imza atmış. Kitapta bazı yerler öyküleştirme tekniğiyle de anlatılmış ve bu sayede anlatılanları kafamızda canlandırmak daha kolay bir hale gelmiş. Bizim ve bizden sonraki nesillerin, geçmişimizi doğru şekilde öğrenmeye ve tarihin anlaşılmaya ihtiyacı var! İşte bu üç serilik kitap geçmişin bilinmeyen karanlıklarına ışık tutacak nitelikte. Herkese keyifli okumalar dilerim
2023 2. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 13:54
Cephede Milli Mücadele Serisi'nin üçüncü ve son kitabı olan bu kitap, üstünde çok durulmayan -fakat kesinlikle öğrenmemiz gereken- bir konu olan Büyük Taarruz sonrası yaşananları, İngilizlerin vatan topraklarımızdan kopmamak için verdiği uğraşı gözler önüne seriyor. Aynı zamanda kitabın son sayfalarında olan Atlas ve fotoğraflar kitabın anlatımına büyük katkı sunuyor. Bir Tarih öğrencisi olarak Selim Erdoğan (Hidrojeolog)'ın dili fazlasıyla hoşuma gidiyor, ilgililerine önemle önerilir.
Muazzam
2022 135. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2022 00:17
İlk iki kitabında Kurtuluş savaşı sonrası Sakarya, Kütahya, Eskişehir muharebelerini anlattığı serilerin sonrasında Yunan’ın yurttan atılışı ve o dönemde itilaf devletlerinin oyunlarını çok iyi analiz ederek kaleme aldığı 3. Eseri İstiklal kitabı gerçekten muazzam olmuş. Kendisini kitaplarının dışında da epey süredir takip ettiğim üzere sahada bizzat araştırmalar yapan, sayısız kayıp şehidimizin mezarını tespit eden ve bu alanda öncü olan yazar saygıyı gerçekten hak ediyor…
2026 22. kitabı
Okunma: 14 Mart 2026 12:58
Bir seriyi daha bitirmenin haklı gururu ve hüznünü aynı anda yaşıyorum. Büyük bir araştırma ve emekle yazılmış ilmek ilmek hazırlanmış bir seri hem üzülerek hem duygulanarak hemde büyük bir gururla okudum seriyi. Evet ben tarihi pek sevmiyorum çünkü okurken zorlanıyorum ancak yazar kitaplarında savaşın geçtiği yerlerin haritaları fotoğrafların olması biz okurları harita üzerinden takip etmemizi sağlıyor. • Kitap iki taraflı işleniyor bir yandan Türklerin ve düşman tarafının duygu ve düşünceleri diğer taraftan yapılan görüşmeler telgraf yazışmaları yer alıyor. Burada bir kere daha Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük dehasını zekasını askeri stratejileri biz okurları oldukça etkiliyor tabi silah arkadaşlarını da unutmak gerekiyor. Ben büyük bir keyifle ve bir çok şey öğrenerek okurum sizlerin de okumasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Selim Erdoğan (Hidrojeolog)Yazar · 3 kitap
1972 yılında Ankara'da doğdu. İlk öğrenimini İltekin İlkokulu, orta öğrenimini Ankara Tevfik Fikret Lisesi'nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü'nden 1996 yılında mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı. İlk olarak Çanakkale Savaşları sahasında muharebe alanı jeomorfolojisi konusunda çalışmaya başlayan Erdoğan, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "Çevrenin Siyasallaşması ve Ramsar Sözleşmesi Örneği "adlı teziyle 2008 yılında doktora derecesini aldı. 2005 yılından beri jeoarkeoloji, askerî coğrafya ve askeri jeomorfoloji konularında çalışmaktadır. Harp alanlarının jeoarkeolojik araştırmaları ve tarihi korunan alan yönetimi üzerine de çalışmış olan Selim Erdoğan halihazırda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nde görev yapmakta, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı ve Başkomutan Tarihî Millî Parkı'nın muharebe alanlarında saha çalışmalarına devam etmektedir. Selim Erdoğan, Kurtuluş Savaşı'na yönelik çeşitli monografiler ve araştırmalar yayınlamaktadır. Milli Mücadele ve I. Dünya Savaşı'nın geçtiği alanlarda saha araştırmalarını yürüten Selim Erdoğan, bu süreçte Kurtuluş Savaşı'ndan kalma 120 km'den fazla siper parçası haritalayıp, 4.000'den fazla kayıp Kurtuluş Savaşı şehidinin yerini belirlemiştir. Ayrıca Dr. Selim Erdoğan'ın anlatımıyla Türk Tarih Kurumu'nun resmî Youtube kanalı üzerinden "Afyon'dan İzmir'e Adım Adım Büyük Zafer" isimli 16 bölümlük ve "Mondros'tan Mudanya'ya: Ya İstiklâl Ya Ölüm" isimli 7 bölümlük belgesel serileri yayınlanmıştır.