Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kıyamet Teorileri ve Dünyanın Sonları

Malcolm Bull

Kıyamet Teorileri ve Dünyanın Sonları Gönderileri

Kıyamet Teorileri ve Dünyanın Sonları kitaplarını, Kıyamet Teorileri ve Dünyanın Sonları sözleri ve alıntılarını, Kıyamet Teorileri ve Dünyanın Sonları yazarlarını, Kıyamet Teorileri ve Dünyanın Sonları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Binyılcılar" dünyadaki olayların arkasındaki cephelerden biridir.
. Onaltıncı yüzyılın sonunda ve onyedinci yüzyılın başında çok sayıda dinsel düşünür, özellikle Protestan ülkelerinde, milenyumun başlangıcında gözlerinin önünde cereyân eden olaylara kuşku ile bakmaya başlamışlardı. Bu olaylar pek çoğuna bir politik Mesih olarak İsa'nın dönüşünü ve yeryüzündeki "binyıllık" hükümdarlığı olarak yorumlanacak olaylar şeklinde gözüküyordu. İngiltere'de ve Hollanda'daki politik güçler İspanyol Katolik kuvvetler tarafından yenilgiye uğratılmıştı. İskoçya ve İngiltere arasındaki Otuz Yıl Savaşlarında Gustavus Adolphus zafer kazanmıştı. Tanrı'nın tarih üzerinde müdahalede bulunarak görkemli binyıl olayları için yol hazırladığına dair pek çok işaret vardı. Çeşitli ülkeler olayların bulundukları yerleri Yeni İsrail olarak görüyorlardı.
Sayfa 113Kitabı okudu
Popüler-dinsel binyıl düşüncesi ve yüksek-dinsel eskatologyanın (eskatologya=öte dünya) her ikisi de kullanılabilecek diller (söylemler) sağlamıştır. Bu popüler-dünyevi kıyamet düşüncesi, yüksek-dinsel eskatologyanın neredeyse bir tersine çevrimidir. Bu, kendi lanetlerini kutsuyor gözüken lanetli bir retoriktir.
Reklam
Popüler-dünyevî kıyamet olguları arasında nükleer felaketler, ekolojik yıkımlar, ahlak çöküntüsü ve toplumsal çöküş gibi durumlar söz konusuydu.
Batı tarihi içinde, gelecek hakkındaki dinsel inanışlar tarihin gitgide sona yaklaşmakta olduğu inancına dayanmaktadır.
Sonu olmayan bir süreci kavramak zordur ve ebedî amaçsızlık düşüncesi hayal gücünün ötesinde bir durumdur. Pratik olarak, dünyanın en azından bir sonunun olması gerekmektedir.
Sonucu ya da amacı olmayan bir dünya düşüncesi mantıksal olarak uygun değildir.