Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kızılbaşlık Alevilik Bektaşilik

Kolektif

Kızılbaşlık Alevilik Bektaşilik Gönderileri

Kızılbaşlık Alevilik Bektaşilik kitaplarını, Kızılbaşlık Alevilik Bektaşilik sözleri ve alıntılarını, Kızılbaşlık Alevilik Bektaşilik yazarlarını, Kızılbaşlık Alevilik Bektaşilik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
19. yy
Tarikatın lağvedilmesi(kaldırılması) ile beraber taşra'daki Bektaşi tekkelerinden 60 yıldan yeni olanların yıkılması eski olanların mescid veya medreseye çevrilmesine karar verilmiştir.
Manevi bilgi ve olgunluğun babadan oğula irsen intikal ettiğini kabul eden Kızılbaş öğretisine göre mürşitlik makamını ihraz edebilmek için her şeyden önce soy şartı aranmaktadır. Kızılbaşlar Hacı Bektaş'a bağlandıktan sonra da bu özelliklerini aynen muhafaza etmişlerdir.
Reklam
19. Yüzyıl
Kızılbaş ocaklarının Bektaşi Dergahına eklemlenmesi tarikatın iç dengelerinde temel dönüşümlere yol açmıştır.
Şu kadarını söylemekle yetinelim ki 17. yüzyıl ortalarında yüzlerce Bektaşi tekkesinde konuk olan Evliya Çelebi -ki kendisi bir Sünni alim idi- Bektaşi dervişlerinin misafirperverliğinden ve itikatlarının sağlamlığından övgüyle söz etmektedir.
İşte bu yüzdendir ki Balım Sultan Bektaşi Tarikatı'nın gerçek kurucusu ve gelenek içinde "Pir-i Sani" olarak kabul edilmiştir.
Bektaşi geleneğinin 15. yüzyılda tarikata dönüşürken etkilendiği önemli bir başka akım da Hurufilik olmuştur.
Reklam
Anlaşılıyor ki Hacı Bektaş Veli kültü 14. yüzyıl boyunca abdal ve gazi toplulukları arasında özellikle Rumeli ve Balkanlar'da yayılmıştır.
Şüphesiz "Bektaşi" denildiğinde her dönemde aynı şey anlaşılmamıştır.
Sayfa 72
Tarih, gerçeği ne kadar yansıtıyor, muamma...
Çünkü tarih toplumların kimlik bilincini oluşturur, dolayısıyla bu bilinci bozarak kendi hesaplarına yeniden yaratmak isteyen bütün ideolojiler tarihle oynarlar.
Sayfa 55
“Hatâyi biçare kuldur Şah’ına Hünkâr Hacı Bektaş Veli nazargâhına Deli gönül hâk ol dergahına Er olayım dersen el ile görüş”