Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi

Thomas Bulfinch

Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi Gönderileri

Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi kitaplarını, Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi yazarlarını, Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Budistler, Vedaların otoritesini ve Hindular tarafından riayet edilen bu metinlerin içerdiği dini kaideleri bütünüyle reddederler. Ayrıca toplumdaki kast ayrımına karşı çıkar, her türlü kanlı adağı ve kurbanı yasaklar ve et yenilmesine müsaade eder.
Sayfa 276Kitabı okudu
Vişnu ve Şiva'ya inananlar; her biri kendi tanrısının üstün olduğunu öne süren ve diğerini inkar eden, iki mezhebe ayrılır. Yaratıcı Brahma'nın ise artık görevinin bittiğini düşünerek onu etkin görmezler. Hindistan'da sayısız Mahadeva ve Vişnu olmasına rağmen Brahma'nın yalnızca bir tapınağı vardır. Şiva'ya inananlarla karşılaştırıldıklarında Vişnu'ya inananalar yaşama karşı daha şefkatli oluşlarıyla ve bunun sonucu olarak hayvansal gıdalardan kaçınmalarıyla ayırt edilirler, ayrıca ibadetleri Şiva'ya inananlarınki kadar ıstıraplı değildir.
Sayfa 273Kitabı okudu
Reklam
Vişnu, tehlikeli dönemlerde dünyayı korumak için farklı enkarnosyanlarda, başka bir değişle farklı bedenlerde yeryüzüne inmiştir. Bu enkarnosyonlar ya da vücut buluşlar Avatarlar olarak adlandırılır. Sayısız olsa da on tanesi esastır. Brahmanlar genellikle Buda'yı Vişnu'nun bir Avatarı olarak görür; Buda enkarnasyonunun tanrıların düşmanları olan Asuraları, Vedaların kutsal kaidelerini terk etmeye kışkırtarak, kuvvetlerini ve kudretlerini yitirmelerini sağladığı düşünülür.
Sayfa 273Kitabı okudu
Vedalar hiç kuşkusuz yüce bir Tanrı inanışına dayanır. Bu tanrının ismi Brahma'dır. Yaratıcı , esirgeyici ve yok edici olmak üzere üç ayrı kişileştirilmiş güç olan Brahma, Vişnu ve Şiva Trimurti ya da Hindu üçlemesi ile temsil edilir. Brahma evrenin yaratıcısıdır, tüm tanrıların doğduğu ve sonunda tekrar döneceği kaynaktır.
Sayfa 272Kitabı okudu
Hinduların dininin Vedalara dayandığı söylenir. Yaratılış esnasında Brahma'nın kendisi tarafından oluşturulduğuna inanıldıkları için Hindular bu kitapları dini metinlerin en kutsalları olarak görürler. Ancak Vedaların günümüzdeki düzenlemesi yaklaşık 5000 yıl önce yaşamış olan Vyasa'ya atfedilir.
Sayfa 272Kitabı okudu
Araplar Parsileri Arapça'da kafir anlamına gelen Gueberler(Gavurlar) olarak adlandırır. Bugün Bombay'dakin Parsiler son derece etkin, kültürlü ve varlıklı bir sınıftır. Tanrının bir simgesi olduğuna inandıkları ateşe atfedilmiş olan çok sayıda tapınakları vardır.
Sayfa 271Kitabı okudu
Reklam
Hıristiyanlığın doğuşundan sonra bile gelişimini sürdürmüş olan Zerdüştlük 3.yüzyılda hala Doğu'da hakim inançtı. Bu durumu Müslümanlığın yükselişine ve Perslerin büyük bölümünü eski inançlarını terk etmeye zorlayan Arapların 7.yüzyılda İran'ı fethine kadar da korudu. Atalarının inançlarını terk etmeyi reddedenler Kirman çöllerine ve Hindistan'a kaçtılar, bugün ise Hindistan'da, Pers isminden türetilmiş Parsiler adıyla hala varlıklarını sürdürmektedirler.
Sayfa 271Kitabı okudu
Kadim Perslerin tapınakları, sunakları ya da ikonları yoktu, dini ayinleri ise son derece sadeydi. Tanrılara kurbanlarını dağların zirvelerinde sunarlardı. Işık ve sağlık kaynağı Ormuzd'ın sembolleri olan ateşe, ışığa ve güneşe tapsalar da bunları kendi başlarına bağımsız ilahlar olarak görmezlerdi.
Sayfa 270Kitabı okudu
Perslerin dini ile ilgili bütün bildiklerimizin çoğu, aslında Zend Avesta adlı kutsal kitaplarından edindiklerimizden ibarettir. Bu dinin kurucusu, esasında kendinden önce var olan dinin reformcusu Zerdüşt'tür. Yaşadığı dönem kesin olarak bilinmese de, inanç sisteminin Batı Asya'da Kyros (MÖ 550) döneminden, Büyük İskender'in İran fethine kadar hakim din olduğundan şüphe yoktur.
Sayfa 270Kitabı okudu
Anlayamadığı doğa olaylarını açıklama arzusu içindeki insanoğlunun birçok mit yarattığına da değinmek gerekir, ayrıca yer ve kişi isimlerine anlam yüklemek için duyulan benzer arzunun ürünü olan mitlerin sayısı da az değildir.
Sayfa 257Kitabı okudu
98 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.