Güzeldi. Biraz havada kalmış gibi sonu ama böyle olması daha iyi. Net olsa Türk filminden farkı kalmazdı. Zevk alarak okudum. Morgan'ij hayatı etkiledi.
Kongo BluesJonathan Robijn · Epona · 202237 okunma
Belçika Kongo’su diye bir ülke vardır. Aslında Kongo Afrika’nın göbeğinde yüzyıllar boyu mevcuttur. Ta ki Belçikalılar Afrika’nın bu bakir ülkesini sömürmeye başlayana kadar. Kongo’nun bütün doğal kaynakları sömürülmesi yetmezmiş gibi ülkesine faydalı olabilecek binlerce insanı da taze iş gücü olarak toprağından vatanından koparılmıştır. Her ayrılığın bir acı hikayesi olduğu gibi Kongo’dan koparılan siyah derililerin de Belçika’daki yaşamlarında binlerce romana kaynaklık edebilecek bir yaşanmışlık söz konusudur.
Ama Kongo Blues tam olarak bir göç hikayesi değildir. Zaten göç konusu muhtemelen fazlasıyla işlendiği için mevzunun biraz daha çeşnilendirilmesi gerekmektedir. Bu açıdan Jonathan Robijn eserini fazlasıyla iyi renklendirir. Bir kere ana karakter Morgan bir caz piyanisti olup nevi şahsına münhasır bir kişiliktir. Morgan kendini keşfederek mevcut durumunu değiştirir ve romanın kurgusunun şekillenmesine neden olur. Tabii kayıp bir ruhun mahşeri andıran dünyada kendini bulması için bir tetikleyiciye ihtiyacı vardır. Bu tetikleyici ise Simona’dır. Tesadüfi karşılaşma sonrası Simona’nın sayesinde Morgan’nın kafasında oluşan binlerce soru işareti cevaplandıkça okurun zihni çözümlemeleri de artar. Sonuca yönelik okur analizleri bir yerde Morgan’ın geçmişinin deşifre edilmesini de sağlar. İşin açıkçası merak unsuru yazar tarafından kurgunun kilit yerlerine çok iyi yerleştirilir. Her şeyden önemlisi kendi anılarını bulmacadaki kayıp ipuçları gibi tek tek anımsayan Morgan’ın her yeni keşfi okuru farklı bir çerçevenin içine çeker.
İsimler ve onlara bağlı anılar derken her şey çözümlenir. Ama başlangıçla sonuç arasındaki farklılıklara bakılınca Robijn’in kurgusunun farklı bir formasyona sahip olduğu anlaşılır. Duyguların ve düşüncelerin mevcut duruma bağlı olarak
Çok keyifli ve merak uyandırarak başlayan bir kitap oldu. Fakat başta verdiği heyecanı sonunda veremedi. Açıklayıcı ve tatmin edici şekilde bittiğini düşünmüyorum. Yine de severek okudum, merak uyandırdığı için hızlı bitti
Kongo BluesJonathan Robijn · Epona · 202237 okunma