Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kralın Bedenleri

Pierre Michon

Kralın Bedenleri Gönderileri

Kralın Bedenleri kitaplarını, Kralın Bedenleri sözleri ve alıntılarını, Kralın Bedenleri yazarlarını, Kralın Bedenleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
108 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 saatte okudu
Herkese merhaba! Yine 2022 favorilerim arasına giren bir diğer kitap. Beckett ile açılıyor oyun. Kısacık bir anlatı boyunca "kralın iki bedeni birden beliriveriyor". Ve sahne coşkuyla bitiyor. Perde kapanıyor. Sonrasında Flaubert çıkıyor bu defa sahneye. İbn-i Mengü, Faulkner ve Hugo da peşi sıra. Perde yırtılıyor. Yazarların suretlerine ve yazınlarına dair kısa kısa metinler bunlar. Kısa olmasına kısa evet ama eksiltili ve örtük anlatımları ile hızlıca ve bir çırpıda okunabilecek cinsten de değil. Ama bir yandan da ilginç ve akıcı. Bu kitap @kiraathanekitap tarafından yayımlanan ilk kitap olması ile de ayrı bir yere sahip hiç kuşkusuz; ama bir okur olarak bende de ayrı bir yere yerleşmiş durumda. Birkaç alıntı ile Michon'a şimdilik kısa bir veda... "Edebiyatı ciddiye alışımız insanın yüreğini burkuyor". (s. 21) Ölümlü ve ebedi bedenleri ile yazarları konuk etmeye hazırsanız buyrunuz. Orçun Türkay'ın akıcı çevirisiyle. Kesinlikle tavsiyemdir! Keyifli okumalar! Kitaplarla kalın!
Kralın Bedenleri
Kralın BedenleriPierre Michon · Kıraathane · 201912 okunma
108 syf.
·
Puan vermedi
Her erkek çocuğunun babası ile bir alıp veremediği vardı. Her demeyelim yine de, birçok erkek çocuğu diyelim, kimse alınmasın yazdığımıza. Oedipus halt etmiştir zamane insanının babası ile dertlerinin yanında. Bitmez tükenmez bir Stockholm sendromu belki de. Onun gibi olmamak için edilen yeminlerin birer birer boşa düşmesinin getirdiği kaybetmişlik, kaybolmuşluk duygusu. Her erkek bir veliahttır farkında olmasa da. Kendi hükümranlığı için ise, ki biz buna özgürlük de diyebiliriz, tek bir şey gerekir ve benim dilim varmaz, elim yazmaz bunu ifade etmek için. Pierre Michon da edebi anlamda babası saydığı yazarlarla bir hesaplaşmaya giriyor bu kitapta. Onları anlatarak kendisiyle yüzleşiyor. Kral ölmez asla, olsa olsa beden değiştirir.
Kralın Bedenleri
Kralın BedenleriPierre Michon · Kıraathane · 201912 okunma
Reklam
Yapıtın yetkinliğini gösterebilecek tek bir kanıt, maskeyi kesin olarak un ufak etmenin tek bir yolu, yazını her şeye yeten gücünün doğaüstü tek bir onayı olabilir: O da zevkten ölmektir. Kusursuz sanatçı şarkısının güzelliğinden ölür.
... biz zekayla donatılmış çarkları nedenini bilmeden, kendilerine sürekli 'döndüğüme göre bir amacım var demektir' diyerek eskiyene dek dönecek kadransız saatler gibiyiz.
Asla çalışmayacağız. Yazmayacağız. Ağlamayı bilmiyoruz artık. Ölmek, canımıza minnet.
Reklam
İnsanın kendi sözüne ciddi ciddi tanrılar demesi için, bağırsaklarını yarması gerekir. Kendi sözüne ciddi ciddi edebiyat demesi için, maskeyi tüm yüzüne dikmesi gerekir, anestezisiz.
Edebiyatı ciddiye alışımız insanın yüreğini burkuyor.
108 syf.
10/10 puan verdi
Kral tahta çıkarken taç giyer ve bu onu ölümsüzleştirir, yazar eser kaleme alırken krallaşır, yani eser yazarın tacıdır. Birden fazla bedendedir yazar, hem ikondur hem de Beckett'tir mesela...Michon'un yaptığı bir nevi yazarı diriltmek, metinlerini mitleştirmek arzusudur. Bir biyografi değildir Kralın Bedenleri, her biri edebiyata değer katan şahsiyetlere (Beckett, Faulkner, Hugo,  Flaubert) metaforik bir bakıştır. Keskin ifadeler kullanır yazar, ona göre kendi sözüne edebiyat diyebilen yazar, tüm yüzüne anestezisiz bir biçimde maske dikebilendir. Bu maskeyi dikebilenlerin edebiyatı bu denli ciddiye alışları, kendi hayatları ve bedenleri dışında başka hayatları ve başka bir bedenleri olması Michon'ın yüreğini burkuyor olsa da; hayatı hayatlarının içinden aktaran ve eserleri ile tanrılaşan yazarlara Michon'un gözünden bakmak çok farklıydı. Nobel'e aday olan yazarlardan biri diye hatırlıyorum Pierre Michon'ı. Sanki o da tanrı olmak niyetinde ... Umarım anlatabilmişimdir kitabı. Farklıydı, fakat çok sevdim. ..
Kralın Bedenleri
Kralın BedenleriPierre Michon · Kıraathane · 201912 okunma
Reklam
İki tür insan vardır - yazgıya boyun eğenlerle yazgıya boyun eğmeyi seçenler.
Sayfa 55 - Kıraathane KitaplarıKitabı okudu
Madame Bovary'yi ve Aziz Julien'i yazmak, gelişigüzel yalnızca belli belirsiz ve derin sesler çıkarmak, rüzgarın kucaklayıp salladığı bir ağaca dönüşmek, uğruna çabalayabileceğimiz bir amaç; en insanca araçla, dille; insanlıktan uzaklaşıp yaprak, gong, çığ sesleri çıkarmak, insanlıktan uzaklaşıp insanlığa tepeden bakmak, onu gölgelemek, üstünü seslerle örtmek, yaprakların altına gömmek, uğruna çabalamaya değer birşey. Kitaptır yapraklar. Beden tahtadandır.
Sayfa 22 - Kıraathane KitaplarıKitabı okudu
Edebiyatı ciddiye alışımız insanın yüreğini burkuyor.
Sayfa 21 - Kıraathane KitaplarıKitabı okudu
Biz geçip gideriz. Tanrı geçip gitmez.
Sayfa 19 - Kıraathane KitaplarıKitabı okudu
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.