Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fizik Yapmaya Başlamak İçin Bilmeniz Gerekenler

Kuramsal Başlangıç

Leonard Susskind

Kuramsal Başlangıç Sözleri ve Alıntıları

Kuramsal Başlangıç sözleri ve alıntılarını, Kuramsal Başlangıç kitap alıntılarını, Kuramsal Başlangıç en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aristoteles'in hareket denklemleri geleceğe doğru belirlenimcidir, geçmişe doğru da belirlenimcidir. Aristoteles denklemlerinin problemi, onların tutarsız olduklarıyla ilişkili değildir; onlar düpedüz yanlış denklemlerdir.
Boş uzayda hareket eden ve üzerine hiç kuvvet etkimeyen yalıtılmış bir cisim, hareketini koruması için hiçbir şeye gereksinim duymaz. Aslında, durması için bir kuvvet ister. Bu eylemsizlik yasasıdır. Kuvvetlerin yaptığı şey, bir cismin hareket durumunu değiştirmektir. Cisim başlangıçta durgunsa, harekete başlaması için bir kuvvet gerekir. Hareket halindeyse, durması için bir kuvvet ister.
Reklam
Diferansiyel hesap değişme hızlarıyla ilgiliydi. İntegral hesapsa birçok küçük artma niceliklerinin toplamıyla ilgilidir. İkisinin birbiriyle herhangi bir ilişkisinin olduğu tam açık değildir, ama onlar ilişkilidirler.
Çoğu halde başlangıç koşullarındaki -başlama durumu- ufacık farklar, çıktılarda büyük olası farklara yol açar. Bu olaya kaos denir. Bir sistem kaotikse (çoğu öyledir), o zaman bu demektir ki çözme gücü ne kadar iyi olsa da, üzerinde sistemin öngörülebilir olduğu zaman sınırlıdır. Basitçe çözme gücümüzde sınırlı olduğumuzdan, kusursuz öngörülebilirlik ulaşılabilir değildir.
Klasik fizik terimi, kuantum mekaniğinin gelişinden önceki fiziğe göndermede bulunur. Klasik fizik parçacıkları hareketi için Newton denklemlerini, elektromanyetik alanların Maxwell-Faraday kuramını ve Einstein'ın genel görelilik kuramını içerir.
Klasik fizikte, belli bir anda bir sistem hakkında her şeyi bilirseniz ve ayrıca sistemin değişimlerini yöneten denklemleri de bilirseniz, bu durumda onun geleceğini öngörebilirsiniz. Klasik fizik yasalarının belirlenimci (deterministik) olduklarını söylediğimizde, kastettiğimiz işte budur. Aynı şeyi, geçmiş ve geleceği yerdeğiştirerek söylersek, bu durumda da aynı denklemler size geçmiş hakkında her şeyi söyleyecektir. Böyle bir sisteme tersinir denir.
Reklam
Steinbeck’in ülkesinin bir yerinde, iki yorgun adam yolun kenarında oturmaktadır. Lenny parmaklarıyla sakalını taramakta ve şöyle demektedir: “Bana fizik yasalarını anlat, George.” George bir an yere bakar, sonra gözlüklerinin üstünden Lenny’yi dikkatle süzer: “Tamam, Lenny, fakat sadece başlangıcı.”
Sayfa 11
Evrenin şimdiki durumunu, onun geçmişinin etkisi ve geleceğinin nedeni olarak görebiliriz. Belli bir anda doğanın harekete koyduğu tüm kuvvetleri ve doğanın oluşturduğu tüm öğelerin konumlarını bilen bir zeki kişi, eğer bu kişi ayrıca bu verileri çözümlemeye kendini adayacak kadar enginse, evrendeki en büyük cisimlerin ve en küçük atomun hareketlerini bir tek formül içine alabilir. Böyle bir zekâ için hiçbir şey belirsiz olamaz ve tıpkı geçmiş gibi gelecek de gözlerinin önünde hazır ve nazırdır.
Yüklü parçacıklar üzerindeki manyetik kuvvetler farklı ve biraz daha karmaşıktır. Sadece manyetik alanın değeri yoluyla parçacığın konumuna değil, ayrıca parçacığın hızına da bağlıdır. Onlar hıza bağlı kuvvetler olarak anılırlar. Yüklü bir parçacık üzerindeki kuvvet ilk kez ünlü Hollandalı fizikçi H. A. Lorentz tarafından yazılmıştı. Bu kuvvet parçacığın hız vektörünü ve ışığın c hızını içerir.
Sayfa 221Kitabı okudu
Newton'un büyük başarısı -bir bakıma çağdaş fiziğin başlangıcı- kütleçekimin ters kare yasasını içeren hareket yasalarıyla, Kepler'in gezegen hareketleri yasalarını açıklamasıydı.
Sayfa 246Kitabı okudu
Reklam
Aristoteles sürtünmenin egemen olduğu bir dünyada yaşamıştı. Herhangi bir şeyi -örneğin, ağaç tekerlekli ağır arabayı- hareket ettirmek için, onu itmeniz, ona bir kuvvet uygulamanız gerekirdi. Ne kadar şiddetli iterseniz, o kadar hızlı hareket ederdi; fakat itmeyi bırakırsanız, araba çok çabuk durma haline gelirdi. Aristoteles bazı yanlış sonuçlara varmıştı, çünkü o sürtünmemin bir kuvvet olduğunu anlamamıştı. Fakat hâlâ, onun fikirlerini modern dilde araştırmak buna değer. Eğer Aristoteles diferansiyel ve integral hesap bilseydi, aşağıdaki hareket yasasını önermiş olabilirdi: Bir cismin hızı uygulanan toplam kuvvetle orantılıdır.
İvme, size hızın nasıl değiştiğini söyleyen bir niceliktir. Bir cisim sabit bir hız vektörüyle hareket ediyorsa, ivmesi sıfırdır. Sabit bir hız, sadece sabit bir sürat demek olmayıp, ayrıca sabit bir yön de demektir. Sizin hız vektörünüz ya büyüklükçe ya da yönce değiştiğinde, ivme hissedersiniz. Aslında, ivme hızın zaman türevidir.