Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Telhisu’l – Beyan fi (an) Mecazati’l – Kur’an

Kur’an Mecazları

Eş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi)

Kur’an Mecazları Hakkında

Kur’an Mecazları konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
3
Okunma
2
Beğeni
294
Görüntülenme

Hakkında

Telhîsu’l-beyân fî (an) mecâzâti’l-Kurʾân, re’y ile tefsirin öncülerinden biri olan Şerif er-Radî’nin meşhur eserleri arasındadır. Âyet ve hadislerdeki mecazi anlatımlar hakkındaki Telḫîṡu’l-beyân ve el-Mecâzâtu’n-nebeviyye adlı eserleriyle bu telif türünün ilk örneklerini ortaya koymuştur. Müellifin 401/1011 yılında kaleme aldığı kitap, Kur’an mecazları konusunda Ebû Ubeyde’nin (ö. 209/824) Mecâzu’l-Ḳurʾân’ından sonra günümüze ulaşan ikinci eserdir. Bununla birlikte Ebû Ubeyde’nin eserinin aksine Radî’nin Mecâzu’l-Ḳur’ân’ı mecâz, istiâre, kinâye gibi terimleri belagat ilmindeki kullanımlarına yakın biçimde ele alıp inceleyen ilk eserdir denilebilir. Nitekim Radî, eserin mukaddimesinde ve hâtimesinde “eskilerden hiç kimsenin at koşturmadığı, kimsenin atış yapmadığı bir alanda at koşturup atış yapmak istediğini” belirterek Kur’an’daki mecaz ve istiârelerin, bir eser konusu olarak ilk defa kendisi tarafından ele alındığını ifade etmiştir. Alanında öncü sayabileceğimiz eser, Kur’an’ın anlatım üslubu, edebî özellikleri ve dil inceliklerini konu edinmesi yönüyle müstesna bir mevkide durmaktadır.
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 384Basım Tarihi: 5 Ekim 2016Yayınevi: Kuramer - Kur’an Araştırmaları Merkezi
ISBN: 9786059437004Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Eş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi)
Eş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi)Yazar · 7 kitap
Halk arasında Seyyid veya Şerif Razi olarak bilinen Ebu'l-Hasan Muhammed ibn el-Hüseyn el-Musavi, kısa ama oldukça verimli bir hayat yaşadı. Seyyid Razi'nin hayatı, Abbasileri ortadan kaldıran Büveyhi hanedanı (334-447/946-1056) dönemine rastlamaktadır. Seyyid Razi, kendisine atıfta bulunulan 'Seyyid' ve 'Şerif' sıfatlarından da anlaşılacağı gibi, doğrudan Peygamber'in soyundan gelen bir ailede doğdu. Babası Ebu Ahmed Hüseyin bin Musa, 7. İmam Musa el-Kazım'ın (a.s) soyundan geliyordu. Babasının şeceresi "Hüseyin bin Musa bin Muhammed bin Musa bin İbrahim Mujab bin İmam Musa el-Kazım (as)" şeklindeydi ve kendisine "Tahir Evhad Zü'l-Menakib" ünvanı verilmişti. 1006 yılında vefat ettiğinde, Kerbela'da İmam Hüseyin'in (a.s) türbesine defnedildi. 991 yılından beri babasının vekilliğini yürüten Seyyid Razi, vefatı ile resmen Nakıbu'n-Nukabe oldu ve 1015 yılındaki kendi ölümüne kadar bu makamda kaldı. İslami eğitimini Şeyh Müfid'in yanında abisi Sayyid Murtaza ile birlikte aldı. Siyaset ve edebiyata daha yatkın olan Seyyid Razi'nin aksine Seyyid Murtaza fıkıhla derinden ilgilendi. Seyyid Murtaza, kardeşinden dört yaş büyük olup 1044 yılında 81 yaşında vefat etmiştir. Tüm Şii ve Sünni alimler, Seyyid Murtaza'nın döneminin en büyük âlimi olduğunu ve ünlü İlahiyat Merkezi'nin kurucusu ünlü Şeyh el-Taifah Ebu Cafer el-Tusi de dahil olmak üzere birçok seçkin ulema yetiştirdiğini kabul ederler. Seyyid Razi'nin tek oğlu olan Ebu Ahmed 'Adnan da zamanının önde gelen bir âlimiydi ve amcası Seyyid Murtaza'nın ölümünden sonra kendisine Nakıb el-Nukaba' görevi verildi. Buhid hükümdarı tarafından dedesi Tahir Zü'l-Menaqeb ünvanı verilmiş ve bilgisine ve asaletli bir karaktere sahip olmasından dolayı büyük saygı görmüştür. Seyyid Razi, genç yaşta Kerkh bölgesinde evinin yakınında bir okul kurarak kendi sınıflarını açmaya başladı ve adını Darü'l-İlm koydu. Sınıfları bir araya getirmek, konuşmalar, toplantılar ve akademik tartışmalar düzenlemek için birkaç bina ve salondan oluşan büyük bir okuldu. Ayrıca ihtiyacı olan öğrenciler için yatakhane de vardı. Önemli Arapça ve İslami referans kitapları ve kaynaklarıyla dolu büyük bir kütüphane ile donatılmıştı. Seyyid Razi, okulu, öğrenci işlerini ve kütüphaneyi bizzat yönetiyordu. Öğrencilerin refah ihtiyaçlarını sürekli karşılamaya çalıştı ki, böylece çalışmalarına net bir zihinle devam edebilsinler. Sonuç olarak, İran ve Mısır dahil olmak üzere İslam topraklarında popüler hale gelen okulundan çok sayıda aydın mezun oldu. Bu mezunlar da Seyyid Razi aracılığıyla edindikleri bilgileri diğer nesillere aktardılar ve öğrettiler. Seyyid Razi'nin bir yazar olarak değil, estetik bir edebi derleyici olarak başyapıtı, elbette ona kalıcı bir ün kazandıran Nehcü'l Belağa'dır. Amir al-Mu'minin İmam 'Ali ibn Abi Talib'in (as) vaaz, kararname, mektup, özdeyiş ve öğütlerinden oluşan bir seçkidir.