Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Eş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi)

Eş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi)Hz. Ali: Nehcü'l Belağa yazarı
Yazar
9.2/10
70 Kişi
217
Okunma
11
Beğeni
2.108
Görüntülenme

Hakkında

Halk arasında Seyyid veya Şerif Razi olarak bilinen Ebu'l-Hasan Muhammed ibn el-Hüseyn el-Musavi, kısa ama oldukça verimli bir hayat yaşadı. Seyyid Razi'nin hayatı, Abbasileri ortadan kaldıran Büveyhi hanedanı (334-447/946-1056) dönemine rastlamaktadır. Seyyid Razi, kendisine atıfta bulunulan 'Seyyid' ve 'Şerif' sıfatlarından da anlaşılacağı gibi, doğrudan Peygamber'in soyundan gelen bir ailede doğdu. Babası Ebu Ahmed Hüseyin bin Musa, 7. İmam Musa el-Kazım'ın (a.s) soyundan geliyordu. Babasının şeceresi "Hüseyin bin Musa bin Muhammed bin Musa bin İbrahim Mujab bin İmam Musa el-Kazım (as)" şeklindeydi ve kendisine "Tahir Evhad Zü'l-Menakib" ünvanı verilmişti. 1006 yılında vefat ettiğinde, Kerbela'da İmam Hüseyin'in (a.s) türbesine defnedildi. 991 yılından beri babasının vekilliğini yürüten Seyyid Razi, vefatı ile resmen Nakıbu'n-Nukabe oldu ve 1015 yılındaki kendi ölümüne kadar bu makamda kaldı. İslami eğitimini Şeyh Müfid'in yanında abisi Sayyid Murtaza ile birlikte aldı. Siyaset ve edebiyata daha yatkın olan Seyyid Razi'nin aksine Seyyid Murtaza fıkıhla derinden ilgilendi. Seyyid Murtaza, kardeşinden dört yaş büyük olup 1044 yılında 81 yaşında vefat etmiştir. Tüm Şii ve Sünni alimler, Seyyid Murtaza'nın döneminin en büyük âlimi olduğunu ve ünlü İlahiyat Merkezi'nin kurucusu ünlü Şeyh el-Taifah Ebu Cafer el-Tusi de dahil olmak üzere birçok seçkin ulema yetiştirdiğini kabul ederler. Seyyid Razi'nin tek oğlu olan Ebu Ahmed 'Adnan da zamanının önde gelen bir âlimiydi ve amcası Seyyid Murtaza'nın ölümünden sonra kendisine Nakıb el-Nukaba' görevi verildi. Buhid hükümdarı tarafından dedesi Tahir Zü'l-Menaqeb ünvanı verilmiş ve bilgisine ve asaletli bir karaktere sahip olmasından dolayı büyük saygı görmüştür. Seyyid Razi, genç yaşta Kerkh bölgesinde evinin yakınında bir okul kurarak kendi sınıflarını açmaya başladı ve adını Darü'l-İlm koydu. Sınıfları bir araya getirmek, konuşmalar, toplantılar ve akademik tartışmalar düzenlemek için birkaç bina ve salondan oluşan büyük bir okuldu. Ayrıca ihtiyacı olan öğrenciler için yatakhane de vardı. Önemli Arapça ve İslami referans kitapları ve kaynaklarıyla dolu büyük bir kütüphane ile donatılmıştı. Seyyid Razi, okulu, öğrenci işlerini ve kütüphaneyi bizzat yönetiyordu. Öğrencilerin refah ihtiyaçlarını sürekli karşılamaya çalıştı ki, böylece çalışmalarına net bir zihinle devam edebilsinler. Sonuç olarak, İran ve Mısır dahil olmak üzere İslam topraklarında popüler hale gelen okulundan çok sayıda aydın mezun oldu. Bu mezunlar da Seyyid Razi aracılığıyla edindikleri bilgileri diğer nesillere aktardılar ve öğrettiler. Seyyid Razi'nin bir yazar olarak değil, estetik bir edebi derleyici olarak başyapıtı, elbette ona kalıcı bir ün kazandıran Nehcü'l Belağa'dır. Amir al-Mu'minin İmam 'Ali ibn Abi Talib'in (as) vaaz, kararname, mektup, özdeyiş ve öğütlerinden oluşan bir seçkidir.
Tam adı:
Ebü’l-Hasen Muhammed b. el-Hüseyn b. Mûsâ
Unvan:
Şair ve Şiî müfessir
Doğum:
Bağdat, 970
Ölüm:
Bağdat, 26 Haziran 1015

Okurlar

11 okur beğendi.
217 okur okudu.
27 okur okuyor.
124 okur okuyacak.
10 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sevilen kişileri kaybetmek; gurbettir... İmam Ali (ra)
Sayfa 351 - BeyanKitabı okudu
Ayıbın en büyüğü, benzeri sende de olan bir şeyi ayıplamandır.
Sayfa 377 - Beyan Yayınları
Reklam
Ne bir hakkı alıyorsunuz; ne de haksızlığı engelliyorsunuz. Yolla baş başa bırakıldınız. Kurtuluş, saldıranındır; helâk, ağırdan alanındır. İmam Ali !
Sayfa 135 - BeyanKitabı okudu
Onlar kendi batıllarında birleşiyorlar sizse sahip olduğunuz hakkın etrafından dağılıyorsunuz!
Nehcü'l Belağa
Nehcü'l Belağa
"Kadınlar çiçek gibidir. Onlara taşıyamayacakları sorumluluklar vermeyin." - İmam Ali İbn Abi Talib (AS)
Hz. Ali: Nehcü'l Belağa
Hz. Ali: Nehcü'l Belağa
Reklam
Akıllının göğsü, sırrının sandığıdır. Güler yüzlülük, dostluk bağıdır. Tahammül, ayıpların mezarıdır. İmam Ali As 🌹
Nehcü'l Belağa
Nehcü'l Belağa

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
627 syf.
10/10 puan verdi
Hazreti Ali'nin (a.s) mektupları, hutbeleri ve kısa sözlerinden oluşan Nehcü'l Belağa her Müslümanın mutlaka okuması gereken muhteşem bir kitaptır. Bu mektuplar hutbeler veda sözler Hz Ali'nin 5 yıllık hükümeti döneminde yapmış olduğu hutbeler, yazdığı mektuplar ve de söylediği kısa sözlerden oluşmaktadır. Kitabın tercümesini rahmetli Abdulbaki Gölpınarlı yapmıştır. Okuduğunuz zaman her cümlesinde başka bir derya göreceğiniz kitabı okudukça şaşıracaksınız.
Nehcü'l Belağa
Nehcü'l BelağaEş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi) · Kevser Yayınları · 2013201 okunma
400 syf.
9/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Biz sunniler tarafından kitap muteber görülmüyor lakin Hz Ali efendimizin belagatinin sözlerinin ne derece kuvvetli olduğunu gözlemliyorsunuz eğer sözler gerçekten Hz Ali efendimize ait ise. Beğenerek okunabilecek bir kitap. Hz Ali efendimizin büyüklüğünü zaten biliyoruz ama böyle eserler okuyarak bunu perçinleyebiliriz.
Hz. Ali: Nehcü'l Belağa
Hz. Ali: Nehcü'l BelağaEş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi) · Beyan Yayınları · 2017201 okunma
400 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Hz.Ali
Ehli Beytten, Halifelerin sonuncusu Hz.Ali’nin konuşmaları, mektupları, hikmetli sözlerinin yer aldığı kitapta Hz.Alinin yaşadığı dönemdeki zorlukları ayrıca ahireti için dünyayı nasıl terk ettiğini görmekteyiz. Kitabı anlayabilmek sıkılmamak için araya az sayfalı Kitaplar aldım ki ne yazılanları anlamaya çalıştım. Hz. Aliyi anlamak isteyenler mutlaka okumalı. Ayrıca dünya değil ahiret için yaşamak nasıl olur görelim
Hz. Ali: Nehcü'l Belağa
Hz. Ali: Nehcü'l BelağaEş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi) · Beyan Yayınları · 2017201 okunma