Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an ve Şan Tekniği Hu

Gönül Hurmalı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bağırarak sesin açılacağını düşünmeyin. Ses egzersizlerle zaman içinde açılır, sınırları genişler. Bir sporcunun ısınmadan uzun süre koşması, yüzmesi kasları açısından ne kadar tehlikeliyse, bağırmak da ses tellerimiz için o kadar yanlıştır.
“Tertîl ve tahkik arasındaki fark şöyle anlatılmıştır: Tahkik, düşünmek, talim ve termin içindir. Tertîl ise tefekkür ederek okuma içindir”
Reklam
Örneğin okuma sırasında sürekli ağızdan nefes almak yerine nefesimizi burundan almaya dikkat edersek boğazımızın kurumasını büyük ölçüde engellemiş oluruz. Bu küçücük tedbir, art arda oluşabilecek büyük rahatsızlıkları önleyecektir. Zira boğaz fazla kuruduğunda, gıcık yapar, faranjiti tetikler. Faranjit, başlı başına ciddi bir rahatsızlıktır. Hastalık sırasında sesinizi ısrarla kullanmaya devam ederseniz kısıklıklar ve zamanla nodüle kadar giden bir süreç başlamış olur.
Kur’an harfleri şuurlu mu?
“… ne olur, nasıl olur, orasını İlahî Programcı bilir ama şunu biliyorum ki; bu ayet bilinçaltına girerse orada öylece durmaz. Sakin sakin durmaz, hayat bulmak ister ve hayat bulmak için önüne fırsatları çıkartır veya zaten olan fırsatları fark ettirir.” “Belki Kur’ân umum işarâtiyle ve eczâsıyla ayn-ı şuurdur, kışırsızdır; fuzûli, lüzumsuz maddeleri yoktur. Âlem-i gaybın tercümanıdır.” (Bediüzzaman Said Nursi, Şualar)
Kur’ân, kendisini özenle, titizlikle telaffuzlarına dikkat ederek okuyanlara, ilahî ikramlar sunar. Harflerin ve kelimelerin tınısı, okuyucuyu bütün zamanların en etkili terapi arayışlarının ulaşamayacağı boyutlarda etkiler. Okuyucunun hem madde hem mana âlemine hitap eder. Sıkıntıları selamete, ye’si ümide, korkuları emniyete çevirir. “Allah” lafzının sonunda “hû”daki “h” diyaframı çalıştırır. Diyafram çalışmaya başlayınca, stresin kilitlediği karın bölgesi aktifleşmeye başlar. Kur’an’daki diğer harflerin oluşturduğu türlü şiddetlerdeki rezonansın etkisiyle bu aktifleşme tüm vücuda yayılır.
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
Diyafram nefesini anlayabilmek için sırt üstü yatarak, nefesimizi nasıl aldığımızı gözlememiz iyi bir başlangıç olacaktır. Yatar pozisyonda doğal olarak diyafram nefesi aldığımızı görürüz. Birkaç gece yattığımızda uykuya geçmeden önce bu gözlemi yapabilirsiniz. Bir elimiz göğsümüzün, diğer elimiz karnımızın üzerinde olsun. Karnımızın üzerindeki elimizin nefes aldıkça diğerine göre daha yukarıda olduğuna dikkat edelim. İşte bu nefes alma biçimini, otururken ya da ayaktayken yapabilmeliyiz.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.