Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an ve Sünnet Işığında Rüya; Hakikati ve Tabiri

Halid El-anberi

Kur'an ve Sünnet Işığında Rüya; Hakikati ve Tabiri Gönderileri

Kur'an ve Sünnet Işığında Rüya; Hakikati ve Tabiri kitaplarını, Kur'an ve Sünnet Işığında Rüya; Hakikati ve Tabiri sözleri ve alıntılarını, Kur'an ve Sünnet Işığında Rüya; Hakikati ve Tabiri yazarlarını, Kur'an ve Sünnet Işığında Rüya; Hakikati ve Tabiri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Düşmanın Nasihati
Düşmanın öğüt verdiği görülürse bu, kandırma ve aldanma demektir. Çünkü yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Ve Şüphesiz ben size öğüt verenlerdenim: Nihayet ikisini de aldatarak aşağıya düşürdü." (el-Araf, 7/21-22) Kuran ve Sünnet İşığında Rüya, Hakikati ve Tabiri
Aynı Rüya Farklı Kişilere Göre Farklı Yorumlanır
"Şunu bilelim ki, rüya yorumu şahısların değerleri ve konumlarına göre farklılık arz eder. Her bir insana uygun bir yorum ve yakışan bir tabir vardır. Birisi için rahmet olan bir husus diğeri için azab olabilir."
Sayfa 103 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Rüyanın Yorumu
«Rüya yorumunu iyi bilen, rüya yorumunda belli bir alışkanlık ve mahareti bulunan, rüyanın ne şekilde yorumlanacağını bilen ve rüya yorumunun âdâbına sımsıkı sarılan kimselerin dışındakilerin rüyaları yorumlamaya kalkışmamaları gerekir. Hadîste, "Rüyayı ancak bilen veya size karşı samimi olan kimselere anlatınız." [Müstedrek, 4/391] buyruğu geçmektedir.»
Sayfa 63 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Rüyada Resûl-i Ekrem'i (asm) Görmek
«Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Rüyada beni gören bir kimse beni görmüş demektir. Çünkü şeytan, kendini bana benzetemez." [Müslîm, 4/1776, Rüya, 1, no: 13]»
Sayfa 50 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Rüya Doğru Bir Şekilde Yorumlanırsa, Yorumlandığı Gibi Gerçekleşir
«Hakim'in rivayetine göre, Enes şöyle söylemiştir: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Rüya, tabir edildiği şekilde gerçekleşir. Bunun örneği ise ayağını kaldıran ve onu yere koyacağı zamanı bekleyen kimsenin durumuna benzer. Buna göre sizden herhangi bir kimse bir rüya görecek olursa onu ya kendisinin iyiliğini isteyen samimi birine ya da bir âlime anlatsın. Başkasına anlatmasın." [Müstedrek, 4/391, "Senedi sahîh olup Buhârî ve Müslîm tarafından rivayet edilmemiştir." demiş, Zehebî de bu hususta ona muvafakat etmiştir.]»
Sayfa 44 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Salih Rüya Gören Kimse Ne Yapmalı?
«Salih rüya gören kimsenin şu üç hususa dikkat etmesi müstehabdır: 1- Bu rüya dolayısıyla yüce Allah'a hamdetmek. 2- Bu rüya sebebiyle sevinmek. 3- Hoşlanmadığı kişilere değil, sevdiği kişilere bu rüyayı anlatmak.»
Sayfa 38 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Rüyaların Doğru Çıkması
«el-Kirmanî der ki: "Mü'minin rüyası kâfirin rüyasından, âlimin rüyası cahilin rüyasından, hâli mestûr olanın rüyası öyle olmayanın rüyasından, yaşlıların rüyası gençlerin rüyasından... daha doğrudur." [Halil b. Şahin, el-İşarât fî İlmi'l-İbarât, s. 647]»
Sayfa 38 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Salih Rüyalar
«Yine Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem, "Peygamberlikten geriye sadece mübeşşirât (müjde vericiler) kaldı." buyurdu. Ashab, "Mübeşşirât nedir?" diye sorunca da "Salih rüyalardır." buyurdu. (Buhârî, 6990)»
Sayfa 5 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Rahmanî ve Şeytanî Rüyaların Türleri
«Buhârî ve Müslîm'in Ebû Hureyre radıyallahu anh'dan rivayet ettiklerine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de şöyle buyurmuştur: "Rüya üç türlüdür: Salih rüya, [*] Allah'tan bir müjdedir. Bir çeşidi şeytandan bir üzüntüye sokmadır. Bir rüya ise kişinin kendi kendine telkinlerinden dolayı görülür." [Buhârî, 12/422, Tabir, 26, 7017; Müslîm, 4/1772, Rüya, 6. Lafız Müslîm'indir.] [*] Kadı (lyad) der ki: "Salih ve hasen" (rüya)'nın zahirî itibariyle güzelliği anlamında olma ihtimali olduğu gibi rüyanın sıhhatinin kastedilmesi ihtimali de vardır. Bu gibi ifadeler mevsufun sıfatına izafe edilmesi kabilindendir.»
Sayfa 31 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
Rüyaların En Doğru Çıktığı Zamanlar
«Buhârî'nin rivayetine göre İbn Sîrîn şöyle demiştir: "Gündüzün rüyası, gecenin rüyası gibidir." [Buhârî, Tabir, 12] Ancak geceleyin görülen rüyaların en doğruları "Seher vakitlerinde görülen rüyalardır. Çünkü bu vakit, İlâhî nüzûlün, rahmetin ve mağfiretin yaklaşma zamanı, şeytanlarının da faaliyetlerinin durmaya yaklaştığı vakittir." Gündüz görülen rüyaların en doğru çıkanları ise kaylûle (kuşluk sonrası) vaktidir.»
Sayfa 30 - Guraba YayınlarıKitabı okudu
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.