Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur’an’a Çağdaş Yaklaşımlar

Mustafa Öztürk

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Seyyid Kutub
Kur'an'ın gölgesinde yaşamak bir nimettir, bu nimeti ancak tadanlar bilir.
Sayfa 119Kitabı okudu
Modern dönem İslam dünyasında Batı'ya mukabelenin en yaygın şekli, kendi içinde farklılıklar bulunmakla birlikte, kısmen red kısmen kabul yahut kısmen redçi kısmen telifçi ve terkipçi bir eğilim olarak kendini göstermiştir.
Sayfa 13
Reklam
Kelam'da yenilik arayışları günümüzde ilâhî adalet, teodise, kötülük, kader-kaza, insanın özgürlüğü gibi konular etrafında yoğunlaşmış ve aynı zamanda Neo-Mu'tezilî bir anlayışa kaymıştır.
Sayfa 41
Mısır merkezli Selefi-ictimâî tefsir anlayışının Türkiye'ye taşınmasında aktif rol üstlenen Mehmet Âkif, "Doğrudan doğruya Kur'an'dan alıp ilhamı, asrın idrakine söyletmeliyiz İslam'ı"¹ dizelerinde Kur'an'a dönüş diye nitelendirilebilecek bir anlayışı savunmuştur.
Sayfa 45 - ¹ Mehmet Âkif, Safahât, Haz. M. Ertuğrul Düzdağ, İstanbul, 1991, s.403.
Cumhuriyet döneminin ilk adliye vekili olan Seyyid Bey (ö. 1925), Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hilafetin kaldırılması teklifinin görüşüldüğü oturumun sonunda yaptığı uzun konuşmada, hilafetin dinî değil dünyevî ve siyasi, dolayısıyla fer'î bir mesele olduğunu ifadeyle hâli hazırdaki hilafetin gerçek anlamda bir hilafet olmadığını ileri sürdü.¹
Sayfa 28 - ¹ Sami Erdem, "Cumhuriyet'e Geçiş Sürecinde Hilafet Teorisine Alternatif Yaklaşımlar: Seyyid Bey Örneği (1922-1924)", Divân: İlmî Araştırmalar, (1996/2), s. 119-146.
Kur'ancılık söyleminin Türkiye varyantlarından biri de merhum Yaşar Nuri Öztürk'e aittir. Zira Öztürk Kur'an'daki İslam adlı kitabının önsözünde şöyle demektedir: "Dinin içeriğini, çerçevesini Kur'an çizer. Bunun dışında hüküm kaynağı aramak aldanış, kabullenmekse şirktir. Kur'an'ın tebliğcisi olan Hz. Peygamber bu ana kaynağın dışında hiçbir şey söylemez ve söylememiştir. Onun yaptığı, ana kaynağın zamanüstü buyruklarına açıklama getirmek ve o buyrukları canlı örneklerle insan hayatına kazandırmaktır. O halde, Hz. Peygamber'e maledilen bir söz veya fiil, Kur'an'daki buyruklarla çelişir yahut Kur'an'da olmayan bir hüküm koyma durumunda görülürse, o söz veya fiilin Hz. Peygamber'e nispeti kabul edilemez. Bunun aksini söylemek, Allah dışında din sahibi ve koyucusu icat etmek olur ki bunun Kur'an'dan onay alması mümkün değildir.
Reklam
Modern Döneme Özel Kur'an Siparişi ?
Erkek egemen karakterden ve her türlü şiddet unsurundan arındırılmış bir Kur'an metnine sahip olmak , çağdaş müslümanların ilk özlemleri olmadığı gibi son özlemleri de olmayacaktır.
Sayfa 137Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.