Kur'an'ın Temel Kavramları

Yaşar Nuri Öztürk

Kur'an'ın Temel Kavramları Sözleri ve Alıntıları

Kur'an'ın Temel Kavramları sözleri ve alıntılarını, Kur'an'ın Temel Kavramları kitap alıntılarını, Kur'an'ın Temel Kavramları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tahrif
Kur'an'da tahrif yapılamadı, yapılamaz. Din tahrifçiliği geleneği, bunu bildiği için İslam'daki tahrifatı rahatça yapmak üzere, İslam'ı Kur'an'ın elinden aldı. Kur'ansızlaştınlan, başka bir deyişle kitapsızlaştırılan İslam, tahrifin her türüne açık hale getirildi ve Kur'an'a rağmen tarumar edilip tanınmaz bir şekle sokuldu.
Yeni Boyut YayınlarıKitabı okudu
Toplumların felaket sebeplerinin başında, uyarıcıları bırakıp mütrefleri dinlemek gelmektedir. Mütreflere karşı öne çıkarılan uyarıcılar, 'birikim sahipleri' (ulû bakıyye) olarak anılmaktadır. Birikim sahipleri gerekeni yapmadıklarında yani uyarıyı layıkıyla yerine getirmediklerinde toplumun çökmesi hak olur: "Sizden önceki kuşakların söz ve eser/birikim sahibi olanları, yeryüzünde bozgunculuktan alıkoymalı değiller miydi? Ama içlerinden kurtarmış olduklarımızın az bir kısmı dışında hiçbiri bunu yapmadı. Zulme sapanlar ise içine itildikleri servet şımarıklığının ardına düşüp suçlular haline geldiler." (Hûd, 116)
mütref, varlık bakımından toplumun önündeki şahıslara işaret etmektedir.Kitabı okudu
Reklam
Kur'an, bir din kitabı olarak bilinmekle birlikte tek düşman olarak dinsizliği veya ateizmi değil, zulmü hedeflemiştir. Bu, tarihin, din alanındaki en muhteşem devrimlerinden biri, belki de en muhteşemidir. Ve bu satırların yazarına göre, bu, peygamberler tarihinin en büyük mucizesidir. Bir din kaynağının, düşmanlık kıstası olarak sadece zulmü esas alması, tarihin tanıdığı en sarsıcı tespittir. Kur'an, bir tek insan tipine düşmanlığa izin vermektedir: Zalim. "Zulme sapanlardan başkasına düşmanlık edilmez." (Bakara, 193)
Yeni Boyut YayınlarıKitabı okudu
Kur'an, servetin belli ellerde toplanmasını insan hayatının mutlu bir zeminde seyrine engel görüyor. Servet belli ellerde toplanırsa, kitleyi ezen bir araç, bir tahakküm ve sömürü unsuru olur. Kur'an böyle servete dûle diyor ki, saltanat, kudret, hükmetme aracı demektir. Servet dûle olmamalıdır. Servetin dûle haline gelmemesi, onun toplumda dengeli bir biçimde yayılmasıyla mümkündür.
Yeni Boyut YayınlarıKitabı okudu
Savurganlık
Dünyamızın ve insanlığın, doğal yasalar ile ahlak yasalarına uygun yeni bir tüketim düzenine ihtiyacı, hava ve su kadar âcil hale gelmiştir.
Yeni Boyut YayınlarıKitabı okudu
Kur'an; riya, gösteriş, çıkar ve politika için yapılmaya başlanan mescidlerden hayır gelmeyeceğini söylemektedir. Böyle mescidlerde toplananların gayesi Allah'a varmak için arınmak olamaz. Allah'a samimiyetle ibadet dışında herhangi bir amaç ve beklentiye vasıta yapılan mescitlere Kur'an 'zarar mescidi' demekte ve zarar mescitlerini ayrıntılarıyla anlatmaktadır. Kur'an, namazlarına Allah rızası dışında bir şeyler bulaştıranları lanetlediğine göre, (Mâûn suresi, 4-6) zarar mescitlerini 'lanetli namazların kılındığı mescitler' olarak tanımlamak tamamen Kur'ansal bir tespit olur.
Yeni Boyut YayınlarıKitabı okudu
Reklam
187 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.