Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Küresel Dünya

George Ritzer

Küresel Dünya Gönderileri

Küresel Dünya kitaplarını, Küresel Dünya sözleri ve alıntılarını, Küresel Dünya yazarlarını, Küresel Dünya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya sistem teorisi:
Dünyayı esas olarak merkez ve çevre şeklinde bölünmüş olarak değerlendirir ve çevrenin de merkezdeki ulus-devletlere bağımlı olduğunu ve onlar tarafından sömürüldüǧünü söyler.
Az gelişmiş ülkelerin gelişimden uzak olmalarının asıl sebebi olan bu kapitalist ilişkilerden kurtuldukları takdirde gelişebileceklerini savunuyor. Ona göre, gelişmiş ülkelerdeki gelişmenin ve azgelişmiş ülkelerdeki geri kalmışlıǧın sebebi de kapitalizmdir.
Reklam
Sömürgecilik terimin çok daha geniş bir anlamda, örneğin "kültürel sömürgeciliǧi" içerecek şekilde, kullanıldığını unutmamak gerekir. Bu da "sömürgeci gücün kültürel faaliyetler ve kuruluşlar (özellikle eğitim ve medya) ya da bir kültürün diğeri üzerindeki asimetrik etkisi sayesinde genişlemesi" anlamına gelir. Bu bağlamda kültür, politik ve ekonomik kontrol için bir araçtır.
Edward said
Emperyalizm uzak bir diyarı yöneten hakim bir metropol merkezin pratiği, teorisi ve tutumu anlamına gelir; neredeyse her zaman Emperyalizmin bir sonucu olan 'sömürgecilik' ise bu uzak diyarda yerleşim yerlerinin kurulmasıdır. "
Sömürgecilik :
Sömürgeleştirilmiş bir bölgede içişlerini yönetmek üzere sömürgeci idarenin iktidarının yaratılması.
Büyük aile şirketleri, ulus-devletlerin yerini alıyor
Hardt ve Negri'yi "merkezsiz" bir Küreselleşme görüşüne sevk eden de zaten ulus - devletin rolündeki bu azalmadır. Yani emperyalizm, ulus-devlet "merkezli" modern bir süreç ve perspektiftir. (İngiltere, Sovyetler Birliği, ABD) ; ancak ulus-devletin önemindeki azalma, küresel ölçekte uygulanacak çok farklı bir kontrol görüşünü gerektirir. Hardt ve Negri'ye göre, bu da emperyalizmin uyguladıǧı ve ulus devletler tarafından hayata geçirilen gücün yerine merkezsiz bir imparatorluk tarafından uygulanan güçtür.
Reklam
Pis kapitalistler :)
Kapitalist ülkeler ve şirketler (çoğu Avrupalı) dünyanın dört bir yanına yayılmış ve dünyayı kendi aralarında yaǧmalamış görülmektedir.
"Emperyalizm, endüstrinin büyük denetleyicilerinin, kendi ülkelerinde kullanamadıkları ya da satamadıkları sermaye ve malları elden çıkarmak için dış pazar ve dış yatırım imkanları peşinde koşarak artı servet akışı sağlayacak kanalları genişletmek doğrultusunda gösterdikleri çabadır. "
Medya Emperyalizmi :
Az gelişmiş ülke kültürlerine tahakküm eden Batılı (özellikle ABD kaynaklı) medya ve bunların teknolojileri
Emperyalizm çok daha eskiye gider.
Emperyalizm terimi Roma'daki imperium ( Markoff 2007b:609-14) kelimesinden gelir ve ilkkez bu bağlamda bir ya da daha fazla komşu ülke üzerindeki hakimiyet ve politik kontrol ile bağlantılı olarak kullanılmıştır. "İmparatorluk" terimi de İmperium 'dan türetilmiştir ve Roma kanunlarına özgü olan olan politik biçimleri özelikle de liderin (Roma împerator' unun ya da imparatorunun) büyük gücünü ve kanun koyucunun gücü ile yönetilenler arasındaki muazzam uçurumu tasvir etmek üzere kullanılmıştır. (Gibbon 1998)
46 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.