Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Küresel Yanılgılar

John Gray

Küresel Yanılgılar Gönderileri

Küresel Yanılgılar kitaplarını, Küresel Yanılgılar sözleri ve alıntılarını, Küresel Yanılgılar yazarlarını, Küresel Yanılgılar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Geleceği bilmemek değildir onulmaz olan; bugünü anlamaktaki başarısızlığımızdır.
Her ne kadar bazı sağlam temelli teoriler içerse de bilim, dinin sunduğu türde sabit bir dünya görüşü öneremez. Özünde geçicidir çünkü.
Reklam
Etkileyici bir cümle:
Bilimin yeni bir dünya yaratacağı inancı seküler bir mitostur ve insan yaşamının gerçeklerine, geçmişteki mitosların tümünden daha uzaktır.
Ateizmin, tıpkı bir zamanlar piyano ayaklarını örten gereksiz süsler gibi baskının işareti olarak görüleceği zamandan belki de çok uzakta değiliz.
Büyük dinler, makul bir biçimde acının ve kötülüğün yalnızca öbür dünyada son bulacağını vaat ederken, ütopik kültler aynı sonuca bu dünyada ulaşmaya niyetlendiler.
Bugünkü yaşam biçimimiz birçoklarının düşündüğünden çok daha parçalanmaya yakın ve gittikçe savunmasızlığı daha da artı yor. Global ağlar genişleyip derinleştikçe dünyanın daha emniyetli olacağını düşünme eğilimindeyiz, ancak birçok bağlamda bu inanışın tersi geçerli. İnsanlar arasındaki iletişim arttıkça, dünyanın bir bölgesindeki kriz kolayca öteki bölgelere de sıçrıyor. Milenyum virüsü somutlaşmasa da, bizi birbirimize bağlayan sanal bağların aşırı düzeydeki zayıflığı, nükseden bilgisayar virüslerin den anlaşılıyor. Siber alem teröristlerinin, bilgisayar kontrol sis temlerine girip nükleer istasyonları ve havaalanlarını saf dışı bı rakması an meselesi.
Reklam
lnsanın isteklerinin sonu olmayabilir, ama dünya kaynakları sınırlıdır ve geri döndürülemez. Bugünkü yaşam biçimimiz ucuz enerji olmaksızın sürdürülemez; ama enerji elde edilen kaynaklar büyük bir hızla tükenmekte ve pahalanmaktadır. Aynı zamanda ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların da odak noktalarıdır.
Bugün müridleri ne söylerse söylesin, Karl Marx ve John Stuart Mill bilimin ilerleyişiyle dinin yok olacağından kuşku duyma dılar. Din yok olmadığı gibi, yakın gelecekte olabileceğini gösteren en ufak bir belirti bile yoktur. Buna rağmen dinin insan yaşamından silinebileceği fikri, hümanistler arasında inancın göstergesidir. Seküler ideoloji dünyanın her yerinde terk edilirken yönlerini şaşıran hümanistler şaşkınlık içindeler.
Pozitivizm bugün büyük çapta unutulmuş olsa da, İngiliz halkının büyük çoğunluğunun basmakalıp dünya görüşü gibi Hıris tiyanlığı takip eden hümanist inancın biçimlendirilmesinde tüm diğer entellektüel hareketlerden çok daha etkili olmuştur. Pozitivistler aslında liberal olmaktan çok uzaktı. lnsan türünün' en üstün varlık olarak kutsanacağı 'İnsanlık Dini' adını verdikleri yep yeni bir din kurmayı amaçlıyorlardı ve büyük bir hevesle Katolik Kilisesi'nin Orta Çağ'da sahip olduğu gibi bir güce sahip olacakları zamanı bekliyorlardı.
Yalnızlık çağının belki de hiç gelmeyeceğini düşünmek için iyi nedenler öne sürülebilir. Lovelock, insan türünün artan nüfusu nun gezegende ciddi bir hastalık teşkil ettiğini yazmıştır. Dünya, yayılan insan vebasından muzdariptir. Lovelock, insan vebasının dört olası sonucu olduğunu düşünüyor: 'yayılan hastalık organizmalarının yok edilmesi; kronik enfeksiyon; ev sahibinin yok edilmesi; ya da ev sahibi ile istilacıların ortak yararlarından ötürü uzun süreli bir ilişki kurması, simbiyosis.'
Reklam
Gittikçe artan insan nüfusunun devamı için gezege nin yok olan kaynaklarının çok daha yoğun bir biçimde sömürülmesi gerekecektir. İşin doğrusu insanlar gezegeni sonunda kendi lerinin bir uzantısı haline getirecekler. Dünyaya baktıklarında kendi lağımlarının tortusundan başka hiçbir şey bulamayacaklar.
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.