Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kürtler ve Devlet

Denise Natali

Kürtler ve Devlet Gönderileri

Kürtler ve Devlet kitaplarını, Kürtler ve Devlet sözleri ve alıntılarını, Kürtler ve Devlet yazarlarını, Kürtler ve Devlet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arî Kürtlerin Medlerden geldiklerini, Kürtçe konuştuklarını, Kürt elbiselerini giydikle­rini, Kürtçe şarkılar söylediklerini, Kürt yemeklerini pişirdik­lerini ve Kürt geleneklerini taşıdıklarını ileri sürerler. Kendi­lerini Araplardan, Türklerden ve Farslardan farklılaştıran bu Kürtler kendi ulusal kimliklerinin bilincinde olan iyi Kürtler olarak kabul edilmektedir.
Kürtler “kan dökücüler, kavga çıkartanlar, ayaklanma ve kar­gaşa peşinde koşanlar, soyguncu ve haydutlar, ahlakı bozuk kötü insanlar” olarak karakterize edilmişlerdir
Reklam
Irak’ta Sorani ile Behdinani Kürtler arasında; Türkiye’de, Alevi ile Sünni Kürtler arasında; İran’da ise Sünni ile Şii Kürtler arasındaki siyasal, dilsel, dinsel ve bölgesel kar­şıt bölünmeler modern Ortadoğu devlet sistemindeki dışlama siyasetiyle yaratılmadılar, tersine bu siyasete eklendiler.
Kürtler, gelecek nesli Kürt etnik kimliğinin farklılığını koruyacak, siyasi amacı uluslararası normlar çerçevesinde etkin bir biçimde harekete geçirecek biçimde hazırlamalıdırlar.
Sayfa 264 - AvestaKitabı okudu
Türk hükümeti Türkiye içinde Kürt dilinin ve Kürt ulusal kimliğinin gelişmesini önlemiş olabilir ama bu durumun diasporada meydana gelmesine izin vermede suçlu olan Kürtlerdir.
Sayfa 264 - AvestaKitabı okudu
Federal Irak'ta Kürt özerkliğini müzakere etmek ayrıca Kürt topraklarının farklılığını, özellikle de kentin petrol gelirleri merkezi hükümetle paylaşılsa bile, tarihsel olarak Kürt olan Kerkük'ü tanımayı gerektirir.
Sayfa 260 - AvestaKitabı okudu
Reklam
Çağdaş Kürt sorununu yönetmek Kürt etnisitenin farklılığını resmi devlet milliyetçiliğinin ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamayı, Kürt etnik kimliğinin devletin yasal, siyasal ve eğitsel sistemlerinde kurumsallaştırmayı, Kürt dilinde öğretime izin vermeyi ve Kürtlere kendi bölgelerinde bir tür siyasi ve kültürel özerkliği hayata geçirmelerine olanak verilmesini gerektirir.
Sayfa 259 - AvestaKitabı okudu
80 yıllık dışlayıcı politikalardan, etnik temizleme programlarından, ayrımcılıktan ve küçük ulusların devlet haline geldiği yeni dünya düzeninden sonra, gerçekçi düşünürsek, Kürt milliyetçiliğini barışçı bir biçimde her bir devlet içinde tutabilmek mümkün müdür?
Sayfa 258 - AvestaKitabı okudu
Irak ve İran'da milliyetçiler ile devlet eliti arasındaki ilişki uzlaşmacılık ile düşmanlık arasında gidip geldi. Türkiye'de ise sürekli olarak düşmanca bir ilişki vardı.
Sayfa 253 - AvestaKitabı okudu
Talabani ve Barzani çoğu zaman iktisadi ve siyasi ödünlere karşılık olarak İran hükümetinin baskılarına dayanamayarak, İKDP'nin telekomünikasyon istasyonlarını kapatıyor, sınır bölgelerinde İran askeri saldırılarına izin veriyorlar.
Sayfa 250 - AvestaKitabı okudu
Reklam
Öcalan'ın tutuklanmasından sonra onbinlerce Kürt Avrupa ve Kürdistan'da harekete geçerek, Avrupa hükümetlerinden ve uluslararası insan hakları örgütlerinden tepki göstermelerini talep etti. Kıyaslama yaparsak, 1992'den sonra İran Kürt milliyetçi elitinin Berlin'de suikaste kurban gittiği Mikonos olayından sonra uluslararası medyanın dikkatleri bu olaya çekmesi ve Kürt toplulukları ile insan hakları gruplarının olaya tepki göstermeleri, Kürt milliyetçilerini uzun vadede harekete geçirebilmek için gerekli olan bu tipten büyük ölçekli bir örgütsel tepki yaratmadı.
Sayfa 249 - AvestaKitabı okudu
İKDP ve Komala partileri bütün Avrupa'da büro açarak, enformasyon sağladılar, Irak ve Türkiye'den gelen Kürt topluluklarının yanı sıra kendi kitlesinin önemli olaylarının sponsorluğunu yaptılar. Yeni uluslararası ilişkiler ayrıca bazı İran Kürtleri ile PKK arasında bir ilişkinin gelişmesini de sağladı. Şubat 1999'da Senendec, Mahabad ve Urmiye'de Kürtler İslami rejime karşı gösterilerde bulunarak, Öcalan'ı desteklediler.
Sayfa 248 - AvestaKitabı okudu
Qasimlo ve Sadık Şerefkendi gibi anahtar konumdaki milliyetçi elit İran hükümetinin kiralık ajanları tarafından Avrupa'nın farklı şehirlerinde suikaste kurban gittiler.
Sayfa 248 - AvestaKitabı okudu
Devrimden sonra Güney İran'da köy ve kasabalarını terketmiş olan 500 bin İran Kürdü Tahran ve Tahran'ın varoşlarına göç etti. Binlercesi de Irak ve Irak Kürdistan'ına sürgüne gitti. Dört bin kişi de Türkiye'deki Kürt bölgelerine kaçtı. Orada UNHCR'nin geçici kamplarına yerleştiler.
Sayfa 247 - AvestaKitabı okudu
1990'ların başında Irak Kürdistan'ında insan hakları durumu konusunda gerçekleri araştırmaya yönelik görevlerinin bir parçası olarak, Federation İnternational des Ligues des Droit de I'Homme, Uluslararası Af Örgütü ve France Libertês 1990'ların başında görevleri icabı Irak Kürdistan'ındaki insan hakları durumunu izlerlerken İslami ajansların İran Kürt sığınmacılarına yaptıkları tehditleri de rapor ettiler. Bu raporlar İran'daki Kürt sorununun uluslararasılaştırılmasına yardım etmiş, Irak ve Türkiye Kürtleri gibi İran Kürtlerine de siyasi muhalif ve sığınmacı olarak yarı bir meşruiyet sağladı.
Sayfa 246 - AvestaKitabı okudu
Irak Kürtleri için var olan geniş milletlerüstü alanın ve Türkiyeli Kürtler için var olan yargısal alanın tersine, İran Kürtleri için dış destek yapıları daha kısıtlayıcı olmuştur. Irak Kürtleri bol miktarda insani yardımdan ve güvenlik desteğinden yararlandığı ve Türkiye'deki mevkidaşlarının Avrupa Parlamentosuna ulaşabildikleri halde, İran Kürtlerinin bu türden uluslararası kurumsal bir destekleri yoktu.
Sayfa 245 - AvestaKitabı okudu
160 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.