Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kürtlerin Eski Tarihi

Cemal Reşid Ahmed

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ez bela sebep nabêjim serhedî kurdîya herî qedîm diaxivin
Kadim Kürdistan bölgesinin tarihine özgü gerçeklerden biri şu ki, çivi yazısı metinlerde söz edilen bölgenin en kadim halkları, kökenleri Van gölünün batı ve kuzeybatı bölgesini yurt edinmiş yerleşimcilerdir.
Hewreman Kürt bölgesinde bulunan MÖ 88-22 yıllarına ait iki belgenin dil ve yazısı Yunancadır.
Sayfa 126Kitabı okudu
Reklam
Kürtler şuan Hint-Avrupa dilleri dünyasıyla ünlü dil grubuna ait bir dil ile konuşmaktadır. Bu dil bağımsızdır ve kendisine has morfoloji (biçim bilimi) ve sentaks (söz dizimi) kurallarına sahiptir.
İbnü'l-İbrî, Kürtler Araplar tarafından Müslümanlaştırıldıktan sonra onlardan bir kral kendini Mehdi Muntazar, bir diğeri ise Mesih ve Kutsal Ruh olarak ilan ederek Qarduwiye (Kardû) dağlarında insanları ve askerleri etrafında toplayarak onlardan ayrıldığını, Me'mun iktidarı döneminde onların üzerine savaşması için askeri komutan Hasan'ı gönderdiğini zikretmektedir.
Sayfa 95 - Avesta YayınlarıKitabı okudu
Arkeolojik kazılar ve filolojik araştırmalar, güneye doğru Asya'nın batısına göç eden savaşçı göçebe ilkel kabilelerin, günü müzde Hint-Avrupa grubu olarak bilinen dil grubu olan Hintçe ve Yunanca ile güçlü bağı olan lehçeler grubunu kullandıklarını ve kökenlerinin Aral Gölü ile günümüz Rusya'sında [Sovyetler Birliği] yer alan Tuna Nehri
Sayfa 95 - +96+97Kitabı okudu
Kürtçe Irak ve İran’da Arap albafesi, Türkiye ve Suriye ‘de Latin alfabesi; Rusya’da Kiril alfabesi ile yazılmaktadır. Bu durum dilin gelişimini etkilemekte ve bir bütün olarak kürdistan’da edebi dilin standardizasyonu önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir. Bununla birlikte Kürt edebiyatı XI. yüzyıldan beri Beyazıt, Hakkari, Botan’da Kurmanci lehçesi ile etkin olmaya başlamıştır.
Sayfa 14
Reklam
“Kürt edebiyatında, okunduğunda insanı ilk hayran bırakan halk şiirlerinin bolluğudur.”
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.