Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fransız Arşiv Belgeleri Açısından 1919-1922

Kurtuluş Savaşı Döneminde Türk - Fransız İlişkileri

Bige Yavuz

Kurtuluş Savaşı Döneminde Türk - Fransız İlişkileri Sözleri ve Alıntıları

Kurtuluş Savaşı Döneminde Türk - Fransız İlişkileri sözleri ve alıntılarını, Kurtuluş Savaşı Döneminde Türk - Fransız İlişkileri kitap alıntılarını, Kurtuluş Savaşı Döneminde Türk - Fransız İlişkileri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... yeni görevi ona daha büyük güç ve yetkiler veriyordu.
Sayfa 22 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
... bunun bilincinde olan Mustafa Kemal, bu görevi elde edebilmesi için gerekli olan ortamın beklentisi içindeydi ve bu ortam hazır olduğu anda da, zaman kaybetmeksizin, düşlediği görevi elde etmek için harekete geçecekti.
Sayfa 22 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
Her ne kadar sırtını eski İttihatçılar dayasa bile Mustafa Kemal bir İttihatçı değildir. O samimi bir vatansevere benzemektedir.
Sayfa 37 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Kurtuluş Savaşı'na Farklı Bir Bakış
Itilaf Devletleri arasında dengenin bozulmasında en büyük payı olan ülke ise İngiltere oldu. Ingilizlerin Damat Ferit'le 12 Eylül 1919'da imzaladıkları iddia edilen gizli sözleşme, 16 Mart'ta Istanbul'un resmen işgal edilmesiyle birlikte Boğazlara ilaveten Karadeniz limanlarının da İngiliz kontrolüne geçmesi ve Anadolu demiryolları şebekesi denetiminin yine Ingilizlerin etkin olduğu bir komisyona verilmesi müttefikleri oldukça rahatsız ediyordu. 22 Haziran 1920'de Paraskevopulos komutanlığında Salihli, Alaşehir yönündeki Yunan ilerlemesi ise Fransız istihbarat raporlarında "İngiltere'nin Türkiye'nin hamisi olma yolundaki şansını artırıcı bir etken olarak yorumlanıyordu. Fransızlara göre İngiltere, Yunan ordusunun desteği olmadan bu üstünlüğü kesinlikle elde edemezdi. Zira, askeri gücü Anadolu milliyetçileri ile silahlı bir mücadeleye girmek için yeterli değildi. Ayrıca, Îngiliz kamuoyu İngiliz ordusunun Anadolu'da askeri harekata girmesine karşı çıkıyordu.
Sayfa 71
... raporda ayrıca milliyetçi hareketin Itilaf Devletleri'nin elinde tutsak kabul edilen padişaha karşı bir ayaklanma olmadığı, milliyetçilerin 16 Mart işgalinin sorumlusu olan emperyalist İngiltere'ye karşı kin duydukları, Anadolu'yu ziyaret eden Fransız görevlilerin ise milliyetçi liderler tarafından iyi niyetle karşılandıkları belirtilmiştir.
Sayfa 79 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu