Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kurtuluş Savaşı’nda Ordular 1919-22

Philip S. Jowett
Kurtuluş Savaşı Tarihin en büyük savaşlarının ayrıntılı dökümleri, çarpışan kuvvetlerin komuta stratejileri, muharebe taktikleri, askerî harekâtların düğüm noktaları. Kurtuluş Savaşı’ndaki orduların teşkilatı, üniformaları, silahları ve teçhizatı; muharebe cetvelleri ve askeri harekâtın özlü anlatımı. Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı’nda uğradığı topyekûn yenilginin ardından, 1915’teki Çanakkale savaşlarının kahramanı Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde şekillenen hareket, İtilaf Devletleri’nin imparatorluğu fiilen yıkmak üzere dayattıkları barış şartlarını kabullenmeyi reddetti ve “Milli Mücadele”yi başlattı. Bu kapsamda nizami ve gayrinizami Türk silahlı güçleri 1919-1922 arasında İngiltere’nin harekete geçirdiği Yunan ordusuyla, Fransızlarla, yeni Kafkas devletlerinden Ermenistan’ın kuvvetleriyle ve İtilaf güçlerine yaranarak tahtını korumayı amaçlayan Vahdeddin’in desteğini alan yerli isyancı kuvvetlerle kıyasıya savaştı. Türk ordusunun Eylül 1922’deki zaferiyle son bulan bu mücadele bizim açımızdan Türkiye Cumhuriyeti’ni doğuran “Kurtuluş Savaşı” olurken, Yunan milli belleğine “Küçük Asya Felaketi” adıyla kazındı. Balkan Harpleri’nde Ordular adlı eserleri Osprey Askeri Tarih Dizisi okuyucularıyla buluşmuş olan Philip Jowett-Stephen Walsh ikilisi bu defa modern Türkiye’yi doğuran “Milli Mücadele”yi mercek altına alıyorlar. Kurtuluş Savaşı döneminde karşı karşıya gelen Türk, Yunan ve Ermeni güçlerinin ayrıntılı tasvirinin yanı sıra muharebe cetvelleri ve askeri harekâtın özetiyle; çok sayıda fotoğraf ve dikkatle çizilmiş renkli levhalarla eser, özlü bir başvuru kaynağı niteliğini taşıyor. Philip S. Jowett: 1961’de Leeds’de doğdu. Ömrü boyunca askerî tarih ile ilgilendi ve Osprey yayınları için pek çok kitap yazdı. Rugby fanatiği ve amatör bir şecere araştırmacısı olan Philip eşiyle birlikte Lincolnshire’da yaşamaktadır. Stephen Walsh: Kuzeydoğu Galler Enstitüsü’nde sanat eğitimi almıştır ve 1988’den beri profesyonel bir ressam olarak kariyerine devam etmektedir. Settlers of Catan da dahil pek çok kitabı resimlemiştir. Osprey yayınları için gerçekleştirdiği projelerin konuları Otterburn Muharebesi’nden 1937-49 arasındaki Çin ordusuna ve İkinci Dünya Savaşı’na kadar uzanan çok geniş bir yelpazede yer almaktadır.
Yazar:
Philip S. Jowett
Philip S. Jowett
Çevirmen:
Emir Yener
Emir Yener
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 35 dk.Sayfa Sayısı: 56Basım Tarihi: Ocak 2018Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıOrijinal Adı: Armies of the Greek-Turkish War 1919-22
ISBN: 9786052953396Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
56 syf.
8/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
Kurtuluş Savaşı'nda Ordular 1919-22
Kurtuluş Savaşı'nda karşı karşıya gelen iki ordu, Türk ve Yunan orduları hakkında sayı, teknik özellikleri gibi konularda bilgi veren bir kitap. I. Dünya Savaşı'nın sonunda ülkemizin işgal süreci ile başlayan giriş, Yunanlar'ın Küçük Asya Ordusu'nun oluşumunu ele alarak devam ediyor. Ordudaki önemli komutanlar hakkında bilgi veriyor. Sonrasında ise Tür ordusunun kuruluş aşamasını, Kuvay-ı Milliye'yi inceliyor. Zaman içerisinde iki ordunun mevcudunun yükselmesi, kullandıkları silahtan giydikleri üniformaya kadar bilgiler var. Sonunda ise muharebeler hakkında kısa bilgi verilmiş. Kitap içinde gerek fotoğraflar gerekse çizimler mevcut. Fakat çizimlerin hatalı olduğuna dair bazı akademisyen hocaların eleştirileri mevcut. Bundan dolayı kitaptaki çizimlede ihtiyatlı yaklaşnakta yarar var.
Kurtuluş Savaşı’nda Ordular 1919-22
Kurtuluş Savaşı’nda Ordular 1919-22Philip S. Jowett · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201825 okunma
Reklam
56 syf.
8/10 puan verdi
Kurtuluş Savaşı hakkında iki tarafın da askeri olarak yorumlandığı güzel bir eser olmuş. Askeri üniformalara kadar detay vermesi çok güzel bir detay olmuş.
Kurtuluş Savaşı’nda Ordular 1919-22
Kurtuluş Savaşı’nda Ordular 1919-22Philip S. Jowett · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201825 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.