Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Efsaneden Gerçeğe

Kuşçubaşı Eşref

Ahmet Efe (Osmaniyeli)

Kuşçubaşı Eşref Gönderileri

Kuşçubaşı Eşref kitaplarını, Kuşçubaşı Eşref sözleri ve alıntılarını, Kuşçubaşı Eşref yazarlarını, Kuşçubaşı Eşref yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
432 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 günde okudu
Kitap Kuşçubaşı Eşref bey hakkındaki tüm tabularımı yıktı diyebilirim. Tamamen bilimsel bir çalışma olup dili biraz bilim disiplininden uzak mahalle ağızı ile yazılmış olduğundan 10 üzerinden 9 puan vermeyi uygun gördüm. Kitaptan öğrendiklerim beni adeta şoka uğrattı. Eşref bey hakkında oldukça ciddi iddialar bulunmaktadır. Ancak yazar bunları hep bir belge ve kaynağa dayandırmaktadır. Eşref beyin sanıldığından da karanlık bir insan olduğunu vurguluyor. Yakınçağ tarihçilerinin kesinlikle okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Oldukça iz bırakan bir çalışma olduğu kanaatindeyim, ancak kitap gördüğüm kadarıyla akademik camiada hakettiği ilgiyi yakalayamamış. Eşref bey ike ilgili pek fazla bir çalışma bulunmadığından ve tamamen dipnotlu atıflı bir eser olduğundan kaynak eser olarak kullanılabilir. Kitapta dikkatimi çeken bir diğer hususta özellikle Çerkez asıllı kişilerin vurgulanarak belirtilmesidir. Görünürde adeta bir çerkez karşıtı bir tavır takınıldığı görülsede bunun akrabalık bağları ve ilişkilerin daha kolay anlaşılması açısından yapıldığı kanaatindeyim. Kitaptan aldığım notlar ve kaynak teminleri beni daha yeni bilgi, belge ve dokümanlara götüreceğinden çalışmayı yapan Sayın Ahmet Efe beyefendiye teşekkürlerimi sunarım.
Kuşçubaşı Eşref
Kuşçubaşı EşrefAhmet Efe (Osmaniyeli) · Bengi Kitap Yayın · 20109 okunma
Burada dolaşan bir delikanlıyı şüphe üzerine yakalayan Çerkezler, hemen onu sorgulamaya başlar. Delikanlı, Efe ile ilgili sorulanları inkar ettikçe Çerkezler de dayağı artırır. Çerkezler, kaba etlerini parça parça etmelerine karşın konuşturamadıkları delikanlıyı Kuşçubaşı'na götürürler. Eşref'le delikanlı arasında şu konuşma geçer: -Oğlum, sen Çakırca 'nın yatağı imişsin; susma da söyle. Bak daha pek gençsin, cahilsin, şöyle otur bakalım! -Bende oturacak hal mi kaldı kim! Kaba etlerim dayaktan paramparça oldu! -Vah vah! Oğlum şu Efe'nin nerede olduğunu söyle, bak sen mert bir delikanlıya benziyorsun! -Ben mert bir adanımı ha! Öyle ise mert bir adam Osmanlı'ya Efe'sinin nerede olduğunu söyler mi hiç! Bu söz karşısında oldukça şaşıran Eşref hemen belinden kamasını çıkarıp delikanlıya hediye eder ve onu salıverir.
Sayfa 43 - Bengi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Osmanlı Çerkezleri'nin Altın Çağı
Abdülhamit' in bu yaklaşımının aksine, Il. Meşrutiyet' in ilanı, Türkiye'deki Kuzey Kafkas topluluğnun tarihinde "Altın Çağ"ın başlangıcı olarak adlandırılır. Çünkü, Kuzey Kafkasyalılar'ın Türkiye 'ye göç etmelerine kadar sadece 1841 'de kurulan bir Çerkez Komitesi mevcut iken; ve yukarıda da değinildiği gibi Abdülhamit döneminde bir