Kusursuz Düşüş

Dilara Ayşe Akdeniz
Kasım 2024
Muhit Kitap

Madem hepimiz böyleyiz, bu yaralılar kim?
2026 1. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2026 22:49
Modern dünya bize kusurlarımızı gizlemeyi, mümkünse yok etmeyi dayatıyor. Pürüzsüz,yarasız olalım istiyor. Kusursuz Düşüş ise bunun tam zıttı bir temel üzerine inşa edilmiş gibi, bu bağlamda kusurlarımıza nasıl yaklaşmalıyız? Kitapta kullandığım bir tabire atıf yapayım. Daha iyi pişsin diye üzerine çizik atılmış kestaneler gibiyiz, ta doğarken incitilmişiz. Dünyaya gelişimiz bir travmaya, bir kopuşa, bir düşüşe dayanıyorken nasıl kusursuz olabiliriz? Güçlülük ve hatadan münezzeh olmak, tam olmak bir illüzyon. Bir ideal, bir cennet tasviri ama bu dünyaya ait değil. Dijital dünya ile birlikte birbirimize mükemmel hayat fragmanları sunuyoruz. BaşarılıyIz, güzeliz, ilerliyoruz, mutluyuz, gittikçe daha çok tamamlanıyoruz. Madem hepimiz böyleyiz, bu yaralılar kim? Etrafınıza bir bakın. Özellikle son yıllarda dünyada olmaya ilişkin hepimizin çok yoğun bir kaygısı var. Bu kaygı yok edilmesi değil, ehlileştirilmesi gereken bir seydir belki. Füzyonel ve lineer başarı dayatması, kendimizi yapay bir kusursuzluk anlayışı ile giderek daha eksik hissetmemize neden oluyor. Bunu reddediyorum. Zayıflıklarımız üzerine yaralanma endişesi taşımadan sahici şekilde konuşabileceğimiz bir dün tasavvur ediyorum. Kusursuzluk zannı tuhaf bir megalomaniye, dünya üzerinde muktedir olduğumuza ilişkin bir güçlülük illüzyonuna sebep oluyor. Bu da daha yoğun bir kaygıya kapı aralıyor. Ben yalnızca doğanın bir parçasıyım. Etimle, kanımla, hatalarımla, yenilgilerimle buradayım ve dünya yolculuğu nu başkalarına zarar vermeden tamamlamaya çalışıyorum. Kusursuza ulaşmak değil, bize dağıtılan ele, yazgınn bize verdiği paya razı gelip hafif adımlarla dünyadan geçip gitmek en büyük amacımız olmalı. Kusurlarımız sayesinde ötekinin kusurlarına merhamet edebiliyoruz. Kendinin en iyi versiyonu ol söylemi
Kalbin Sürgünü: Düşüş
2025 4. kitabı
Okunma: 07 Mart 2025 18:52
Dilara Ayşe Akdeniz’in Kusursuz Düşüş adlı eseri, insanın içindeki kaybolmuşluk ve yeniden doğuş hikâyesini anlatıyor. Her sayfasında yalnızlıkla yüzleşiyoruz; ama bu yalnızlık bir yitim değil, insanın kendi özüne doğru çıktığı bir yolculuğun başlangıcı. Yazar, düşüşü bir çöküş olarak değil, bilakis, yeni bir varoluş biçimi olarak ele alıyor. İnsan, kendi karanlıklarını ve ışıklarını keşfetmeden tam anlamıyla doğmuş sayılmaz. Bu yüzden, her düşüş bir yükselişin habercisi, kaybolmak ise var olmanın başka bir biçimi. İşte, kusursuz düşüş dediğimizde bahsedilen tam da budur: İnsan, düştüğü yerde kendi suretine rastlar ve o suretin içinde saklı olan merhameti fark eder. Eserde merhamet, yalnızca başkasına gösterilen bir şefkat değil, insanın kendi yaralarına duyduğu incelikli bir anlayış olarak ele alınıyor. Kendi acısını kabul eden, ona merhametle bakan insan, başkasının acısına da gerçek anlamda dokunabilir. Merhamet, insanın kendisiyle barışmasını, düşüşlerini affetmesini, kendi kırılganlığını kabullenmesini gerektirir. Yazar, bu derin kavrayışı kelimelerine işlerken, merhametin yalnızca bir duygu değil, bir varoluş biçimi olduğunu sezdiriyor. Belki de insan, başkalarına sunduğu şefkati en çok kendine borçludur. Zaman, kitap boyunca akan bir nehir gibi karşımıza çıkıyor. Ancak burada zaman, içinde sürüklendiğimiz, bizi oradan oraya savuran bir kuvvet değil. Kusursuz Düşül zamanı alt etmeye değil, ona tabi olmaya davet ediyor bizi. Zamanı zapt etmeye çalışmak değil, onu duyumsamak ve içinde erimek… Asıl özgürlük, zamanın karşısında bir savaşçı gibi durmak değil, onun akışına karışabilmektir. Şimdinin içinde var olmak, ne geçmişin gölgelerinde kaybolmak ne de geleceğin hayalini bir zincir gibi boynumuza dolamak… Zamanı fark etmek, zamana ait olmak… Çünkü insan zamana
Düşen Yaralanır
2025 26. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2025 05:46
1992 doğumlu genç yazar Dilara Ayşe Akdeniz’in ilk deneme kitabı “Kusursuz Düşüş”ü mayıs ayı kitaplarımdan biri yaparken neyle karşılaşacağımı az çok biliyordum. Yazarın denemelerinden bazılarını ve son dönem şiirlerini Muhit’te zaten takip ediyordum. Son dönemlerde Muhit dergisinde Zeynep Merdan’la birlikte öne çıkan iki deneme yazarından biri olan Akdeniz’in “Kusursuz Düşüş”ünü büyük bir keyifle okudum, arkamda sayfalar dolusu altı çizili satır bıraktım, izlenecek birçok film, dikkatle bakılacak pek çok resim ve özenle kurulmuş cümleleri not ettim. Düşmenin Biçimleri: Kavramlar, Cümleler, Derinlik Kitabın adını Zeynep Merdan’dan ilhamla koyduğunu yazan yazar, “kusursuz düşüş”le aslında Cennet’ten dünyaya sürgün edilmemize bir gönderme yapıyor. “Yeryüzünün en kadim, en ortak hikâyesi” olarak tanımladığı bu “düşüş”ün tüm mitolojik anlatılarda bir cennetten düşüş tasviri olarak karşımıza çıktığını söylüyor. Bu anlamda bizler yasak bir elmanın hatırına elma ağaçlarının altında saban sürerken buluyoruz kendimizi. Anlamak zor değil: Düşen, yaralanır. Akdeniz, “Kusursuz Düşüş”te bu yara berelerimizi toparlıyor. Okuyucuyla birlikte düşünüyor. Onu da anlatısının bir parçası olarak kitabına ekliyor. Kitabını iki parçaya ayırmış yazar: “Düşmenin Bütün Biçimleri” adlı ilk bölümde daha ziyade kavramlar ön plana çıkıyor. Düşüş, kırılganlık, ölüm, melankoli, edebiyat, mutluluk, bilgi, unutma, kadın, dil ve manipülasyon, aşk, merhamet ve zaman kavramları etrafında okuruyla tatlı tatlı söyleşiyor. Dile hâkim cümleleri, savruk ve dağınık bir planı reddediyor. Nereden başlayacağını, neyle bağlayacağını ve nasıl sonlandıracağını iyi biliyor. Tüm bu kavramları Cennet’ten anne karnına, oradan dünyaya düşen insan ekseninde okuyor. Mesela “merhamet” bahsinde “Niçin merhamet

Dilara Ayşe AkdenizYazar · 0 kitap
1992 yılında Kırıkkale’de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 2014 yılında bitirdi. Üniversite yıllarında Halet-i Ruhi isimli derginin yayın kurulunda bulundu. Dergâh, İtibar, Mahalle Mektebi, Cins, Muhit, Çare dergilerinde öykü, deneme ve şiirleri yayımlandı. Çiçek Açan Mevsim Ayşe Şasa adlı bir çocuk romanı var. Seza Hanım ve Kedileri yazarın ilk öykü kitabıdır.