Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dinin Doğası

Kutsal ve Kutsal-Dışı

Mircea Eliade

Kutsal ve Kutsal-Dışı Sözleri ve Alıntıları

Kutsal ve Kutsal-Dışı sözleri ve alıntılarını, Kutsal ve Kutsal-Dışı kitap alıntılarını, Kutsal ve Kutsal-Dışı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İnsan, kendi ördüğü anlam ağlarında asılı kalmış bir hayvandır."
''Dinsel bir deneyim yaşayanlar açısından tüm doğa kozmik bir kutsallık olarak belirmeye müsaittir.''
Reklam
Cennete gitmek için dünyayı cehenneme çevirenlerin geriplanı
''Dinsel insanın gönlündeki en derin özlem, tanrısal bir dünyada yaşamak, tanrıların evine benzer bir eve sahip olmaktır.''
"Tarımın icadı ilkel insanın yalnızca iktisadını değil aynı zamanda, ona ait 'kutsalın ekonomisini' kökten değiştirmektedir."
Bir toprağa yerleşmek, son tahlilde, onu kutsamak anlamına gelir.
Sayfa 33 - Alfa Basım Yayım
Kutsal her zaman, "doğal" gerçekliklerden çok farklı türde bir gerçeklik olarak gösterir kendini
Sayfa 17 - Alfa Basım Yayım
Reklam
Dünyada yaşamak için, onu kurmak gerekir ve hiçbir dünya, kutsal-dışı uzamın göreliliğinin ve türdeşliğinin "kaos"u içinde doğamaz.
Sayfa 22 - Alfa Yayınları
Kuzey Amerika'nı yerli halklarının pek çok dilinde, "Dünya" terimi aynı zamanda "Yıl" manasında kullanılmaktadır.
Sayfa 67 - Alfa Basım Yayım
Beslenmeye yönelik bitkileri ilk kez kadın yetiştirmiştir. Tabii ki toprağın ve hasadın sahibi haline gelen de odur. Kadının büyüsel-dinsel prestiji ve buna bağlı olarak toplumsal üstünlüğü kozmik bir modele sahiptir: Toprak Ana İnsan bir kez doğmuş olmakla tamamlanmış olmamaktadır; ruhani olarak bir ikinci kere daha doğması gerekmektedir; eksikli, rüşeym halinde bir durumdan mükemmel erişkin durumuna geçmektedir. İnsani varoluş tamamiyle bir dizi geçiş ayinleriyle tamamlanır.
Sayfa 123Kitabı okudu
Ortaçağda Batıda kent surları İblis'e, hastalığa, ölüme karşı tahkimat olarak ritüelle kutsanırlardı.
Sayfa 46 - Alfa Basım Yayım
Reklam
"Tamamen sorumlu bir varlık olarak davranan insan, ister beslenme gibi basit bir fizyolojik işlev isterse toplumsal, ekonomik, kültürel, askerî, vb bir etkinlik söz konusu olsun; tanrıların örnek alınacak hareketlerini öykünür, onların eylemlerini yineler." demiş.
Her türlü dinsel bayram, her türlü litürjik Zaman mitsel bir geçmişte, “başlangıç”ta yer almış kutsal bir hadisenin yeniden güncellenmesinden ibarettir.
Tanrıların Evreni yaratması. İskandinav kolonları, İzlanda'yı (land-nama) sahiplenip şekillendirirken bu girişimi ne özgün bir eser ne de insani ve kutsal-dışı bir çalışma olarak görmüşlerdi. Onlara göre yaptıkları iş, başlangıç dönemine ait bir edimin, yani ilahi Yaratılış eylemiyle Kaosun Kozmosa dönüştürülmesinin yinelenmesinden başka bir şey değildi. Bu çöl gibi ıssız toprağı işlerken, Kaosu ona bir yapı, biçimler ve kurallar vererek düzenlemiş tanrıların yaptıklarını yinelemişlerdi sadece.
En ilkellerinden en gelişmişlerine varıncaya dek dinler tarihinin bir hiyerofaniler birikiminden, kutsal gerçekliklerin tezahüründen oluştuğu söylenebilir. En basit hiyerofaniden, örneğin kutsalın herhangi bir nesnede, bir taşta veya bir ağaçta tezahür etmesinden, Hristiyanlar açısından en üstün hiyerofani olan Tanrı’nın İsa Mesih’te tecessümüne varıncaya dek, süreklilik kesintiye uğramaz. Hep aynı gizemli fiil söz konusudur: “Bambaşka türde” bir şeyin, bizim dünyamıza ait olmayan bir gerçekliğin bizim “doğal”, “kutsal-dışı” dünyamızın parçası olan nesnelerde tezahürü.
Dünyayı kutsallığından arındırmakta hangi dereceye erişmiş olursa olsun, kutsal-dışı bir yaşamı yeğleyen insan dinsel davranışı tamamen yok etmeyi başaramaz. Kutsallığından en fazla arındırılmış varoluşun bile hâla dünyaya yüklenen dinsel değerlerin izlerini taşıdığını göreceğiz.
169 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.