Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Filozoflar Serisi

Lacan

Malcolm Bowie

Lacan Gönderileri

Lacan kitaplarını, Lacan sözleri ve alıntılarını, Lacan yazarlarını, Lacan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... Freud'a göre zihinsel nedensellik onu doğanın geri kalanından ayırt eden bir özgüllük taşıyordu: Zihindeki şimdi, geçmişi değiştirebilirdi.
İstek tatmin edilebilir; arzu tatmin edilemez: O doyumsuzdur, nesneleri sürekli firardadır.
Reklam
"Duraksamaya hazırlıklı değilsen eğer, kendi anlam dünyanın "sembolik çoksesliliği"ne erişimin olmayacaktır."
Sayfa 53
"Bir kimsenin kendini başka bir varlıkla özdeşleştirmesi devamlılık gösteren bir kendilik arayışını mümkün kılan sürecin ta kendisidir ve yaygın olarak ego ya da kişilik olarak adlandırdığımız şey başka insanların özelliklerinin art arda özümsenmesiyle kurulur."
Sayfa 41
"Ben" hiç durmaksızın dondurulamaz bir öznel süreci dondurmak, insan arzusunun hareketli sahasına durgunluk getirme gayretindedir."
Sayfa 36
"İnsan aynada yansıyan imgesinin gerçekdışılığının gerçekliğini kabul ederek onun büyüsünü bozmak zorundadır. Hakikate doğru bir ilerleme sağlanacaksa eğer, aynanın ötesine, "aynanın parıltısız olan, ona üzerinde hiçbir şeyin yansıma olmadığı bir yüzey sunan" tarafına geçmelidir."
Sayfa 34
Reklam
"Ayna evresi basitçe bireyin tarihinde bir çağ değil, içinde insan öznesinin savaşının sürekli devam ettiği bir dönemdir."
Sayfa 32
"İnsanın insan olduğu anı tanımlamak gerekirse, o anın, onun az da olsa sembolik bir ilişkiye girdiği an olduğunu söyleyebiliriz." /Lacan
Sayfa 25
"...psikanaliz sıradan şeylerin -arzunun taşıyısı olan sözün, doğrudan konuşulabilir olan arzularla konuşulamaz olan arzular arasındaki bağlantıların, konuşmacıların karşılıklı olarak birbirleri üzerinde uyguladıkları baskının- bilimidir."
Sayfa 25
"...Bunlar bilinmeye değer hakikatlerse, zaten çoktan bir anlamda biliniyor olmalıdırlar ve onların sözcüsü olacaksam eğer, onların muğlak olduğu kadar sıradan da gelmelerini sağlamanın bir yolunu bulmalıyım."
Sayfa 22
Reklam
İmgesel
Imgesel olan, ayna-imgeleri, özdeşimler ve karşılıklılık düzenidir. Bireyin deneyiminde basitçe Öteki'ni teskin etmeye çalışmayıp onun eşi ya da sureti haline gelerek kendi ötekiliğini dağıtmaya çalıştığı boyuttur. Birey imgesel olan sayesinde egoya varlık kazandırmış olan kökensel özdeşim süreçlerini dış dünyadaki insan ve nesnelerle ilişkileri arasında tekrarlar ve güçlendirir. İmgesel olan bireyin "ne ise o" olmak ve öyle kalmak için kendisinde hep daha çok aynılık, benzerlik ve öz-yansılama misalleri toplamaya çalışarak umutsuzca verdiği sanrısal çabanın geçtiği sahnedir; narsistik "Ideal-ego"nun (Idealich; moi idéal) doğum yeridir.
Sayfa 107Kitabı okudu
Sadizmle ilgili görüşümüze uygun olarak, yıkıcı bileşenin kendini superegoda sağlamlaştırıp egoya yönelmiş olduğunu söylememiz gerekir. Artık süperegoda egemen olan sanki katıksız bir ölüm içgüdüsü kültürüdür ve nitekim ego deliliğe kayıp da başındaki despotu zamanında sepetlemezse egoyu ölüme sürüklemeyi başarır (XIX. 53)
Sayfa 105 - Ego ve İd(1923)Kitabı okudu
Doğa, içgüdü ve sinirsel uyarımlar değil, "Öteki"dir devinim veren. Öteki, sürekli bireyle "bireyin" arzu nesneleri arasında kendini ima eden, o nesnelerde dolanıp durarak onları istikrarsızlaştıran, arzunun hedefini sürekli yerinden oynatarak arzuyu doyumsuz kılan şeydir. Dil, arzunun yeri yurdu -arzunun üretim ve dönüşümünün, her tür uyaranın başat mekanizması- olduğu için, Öteki'nin kendine biçtiği hareket sahası da dildir. "Doģal" ve bunlara dayalı sembolizm, anlamlandırma sürecinin sonunda gerçekleşecek bir tamamlanma, doluluk, bakışım ve dinginlik vaat etmesine karşın, Öteki, göstereni sürekli olarak hareket halinde tutar.
Bilinçdışı bilinmez bir nitelik ya da bir kara kutu değil, tersine, rüya ve sohbetlerin metnini anlaşılır kılmak için gerekli varsayımsal bir alt-metindir.
190 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.