Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Leonardo

Martin Kemp

Leonardo Sözleri ve Alıntıları

Leonardo sözleri ve alıntılarını, Leonardo kitap alıntılarını, Leonardo en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendi köşesinin sakinleriydik hepimiz. Ta ki hayat bizi bir takım acıların ortasına atana kadar..
*Küçük bir doğru, dev gibi bir yalandan yeğdir."
Reklam
Göz, beş duyudan en önemli olanının organıydı. Hem Platon, hem de Aristoteles tarafından ikna edici bir şekilde savunulmuş, geleneksel bir görüştü bu. Ses, temas, tat ve koku, görüntüden çok daha sonra gelirdi. Göz tüm görsel uğraşların analitik efendisiydi
Ona göre insan zekasının üstüne düşen rol, doğa tasarımındaki harikulade güzellikleri ifşa etmekti. Çünkü ilahi yaratımın doğa tasarımında bulduğu ifade, herhangi bir teoloji kitabının Tanrı'yı anlatabileceğinden daha belagatlıydı.
İyi ressam başlıca iki şeyin resmini yapmak zorundadır, insanın ve kafasındaki niyetin. İlki kolay, ikincisiyse zordur, çünkü ikincisi yüz ifadeleriyle ve el kol hareketleriyle temsil edilmek zorundadır, ki bunun da, başka insanlardan daha iyi ifade ve hareketler sergileyen dilsizlerden öğrenilmesi mümkündür.
Sayfa 152Kitabı okudu
Leonardo, Boğaziçi üzerinde yapmayı tasarladığı bir köprüyle ilgili olarak Sultan Bayezid'e mektup yazar.
Sayfa 203Kitabı okudu
Reklam
Leonardo ... pek çok işe başladı ve hiçbirini bitirmedi, çünkü ona göre el, tasarladığı şeylerin icrasında sanatsal mükemmeliyete erişemezdi; zorlukları öyle olağanüstü bir ustalıkla hayal ediyordu ki bunlar en becerikli eller tarafından bile asla ifade edilemezdi. Ve öyle çok kaprisi vardı ki, doğa felsefesine dalarak kendini otların özelliklerini anlamaya verdi; bununla yetinmeyip, gökyüzünün hareketlerini, ayın rotasını ve güneşin yükselişini gözlemledi.
Sayfa 178Kitabı okudu
İnsan yaratıcılığı, doğadaki işlevleri aynen yerine getiren çeşitli düzenekler icat edebildiği halde, doğadakinden daha güzel, daha uygun ya da daha dolaysız bir şeyi asla keşfedemeyecek, çünkü doğanın icatlarında hiçbir şey ne eksik, ne de fazladır.
Sayılar, doğadaki biçimlerin büyük yaratıcı tarafından prensipte belirlenmiş olan tasarımlarını izah edecek nitelikte çözümler üreteceğe benzemiyordu. Onlar, Leonardo'nun gözünde, saymaya, statik ve dinamikte orantı belirlemeye yarıyorlardı, ama onun bilimi yalnızca niceleme üstüne değildi.
Nehir ve kanallardaki suyun idaresi büyük ekonomik önem taşır, su baskınları ciddi bir tehlike teşkil ederdi. Venedikli ve Floransalı yetkililer tarafından bir "su üstadı" olarak görüşlerine başvurulan Leonardo, teoriyle pratiği bir araya getirmek için büyük uğraş veriyordu.
Reklam
Doğa tasarımının arkasında, Tanrı olarak tanımlanabilecek yüce ve tarifsiz bir güç olduğunu kabul ediyordu, ama somut bilginin, ilahiyatın doğasını ortaya çıkaramayacağına kani olmuştu.
Günümüzde büyük sanatçıları dönemin kültürel tanrıları olarak görsek de, bunların en saygın olanları bile sipariş üstüne çalışan ve ne saraylar ne de cumhuriyetler hiyerarşisinde genellikle yüksek konumlarda yer alan memurlardı.
Bir nesneye kuvvet uygulandığı zaman nesnenin neden hareket ettiği ortadaydı. Kuvvetten ayrıldığı zaman hareketine neden devam ettiği ise o kadar açık değildi. Bir taş mesela, neden kendisini fırlatan elden veya sapandan ayrıldıktan sonra da havada uçmaya devam ederdi? Leonardo tarafından benimsenen ve kaynağı ortaçağ sonlarına dayanan cevap, devinirlikti. Mobil bir nesne kuvvete maruz kaldığında, belli bir miktar devinirlik kazanıyordu, tıpkı ateş üstüne bırakılan bir nesnenin belli bir miktar ısı kazanması gibi.
Leonardo sayıların önemli olduğunu anlamıştı ve orantıların müzikte olduğu gibi sayısal olarak ifadesi çok ilgisini çekiyordu. Ama nihayette, geometri sayılardan üstündü, çünkü aritmetik "süreksiz niceliğe" bel bağlarken, geometri "sürekli nicelikle" uğraşıyordu. Sayılar ayrı birimlerle, nispeten hantal türden şeylerle sınırlıydı; yüzeyleri, şekilleri ve mekanı ele alan geometrik orantıların sihrinden yoksundu.
Son Akşam Yemeği üstünde sürdürdüğü yoğun çalışmanın "2, 3 veya 4 günlük kesintilere uğradığını, bu dönemlerde Leonardo'nun işe hiç dokunmadığını, ama yine de başından ayrılmadan, yapmış olduğu figürleri bazen bir iki saat süreyle sadece seyrettiğini, düşündüğünü, eleştirdiğini ve bu arada kendi kendisiyle tartıştığını" bize Matteo anlatıyor.
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.