Özgür Bir Kadının Öyküsü

Orijinal Adı:
Lou : Historie d'une femme libre
Sıralamalar

2021 17. kitabı
Merhaba dostlar  " 'Bunu yapmalıyız, şunu yapmalıyız.' Bu 'biz' kim, en ufak bir fikrim yok. Sadece kendi hakkımda bir şeyler biliyorum. İdeal bir duruma göre yaşayamam. Ama kesinlikle kendi hayatımı yaşayabilirim. Ve ne olursa olsun bunu yapacağım." Bu sözlerin sahibi Lou Andreas-Salome, 1861'de St. Petersburg'da doğar. İmparatorluğun generallerinden birinin kızı olarak etrafı uşaklarla, İngiliz ve Fransız mürebbiyelerle çevrili olarak büyür. Beş erkek çocuktan sonra gelen kız çocuğu olarak babasının bir tanesidir. Küçük yaşlarından itibaren kız arkadaşlarının kendi aralarındaki kısır sohbetlerinden sıkılan, çeşitli sebeplerle Tanrı'nın varlığını sorgulayan, coşkun zekâya sahip bir kızdır. Yirmi bir yaşındayken ciğerlerinden rahatsızlanır ve doktorun iklim değişikliği tavsiyesiyle annesi onu İtalya'da götürür. Bazı tesadüfler sonucu Nietzche ve öğrencisi Paul Ree ile tanışır. Bundan sonra hayatı tamamen farklı bir yön alır. Girdiği bu çevrede zamanla büyük şair Rilke, Freud gibi önemli kişilerle ve evlenerek ismini aldığı Andreas ile tanışır ve hayatlarında büyük izler bırakır. Fakat tüm bu ilişkiler entellektüel ve platonik seviyededir. Lou otuz beş yaşına kadar kimseyle fiziksel temasta bulunmaz. Bu biyografinin yazarına göre, aşırı zayıf olduğundan fiziksel olarak yeterince gelişemeyen Lou belki de anoreksiktir ve büyük ihtimalle kardeşlerinden birinin tacizine maruz kalmış olabilir. Ruth, Feniçka ve Arayışlar kitaplarıyla tanıdığım Lou, eserlerinden çok hayat öyküsüyle, daha doğrusu hayata karşı duruşuyla ilgimi çekmişti. Öyküsünü detaylı olarak okumayı çok istiyordum. Bu kitap bazı konularda detaylı olsa da tam olarak hayal ettiğim derinliği bulamadım. Bunun en önemli sebebi, ölümünden sonra hayatının didik didik edileceğini tahmin eden Lou'nun güncesini
LouFrançoise Giroud · İmge Kitabevi Yayınları · 200756 okunma
2020 66. kitabı
Nietzsche’nin evlilik teklifini geri çeviren,büyük Alman şairi Rilke’nin ömür boyu unutamadığı aşkı ve Freud’un çok açıkça hayranlık duyduğu... Entrikacı ! Kibar fahişe ! Feminist ! Başına buyruk ! Kural tanımayan ! Narsist ! İnançsız ! Döneminin en farklı kadınlarından ; Louise Andreas Salome !Üstün bir zekaya,olağanüstü bir güzelliğe sahipti.1861’de St.Petersburg’da doğdu.Zürih’te teoloji,felsefe ve sanat tarihi okudu.Döneminin önde gelen düşünür ve sanatçılarını baştan çıkaran çok saygın bir psikanalist. Nietzche,Rainer Maria Rilke ve Freud ona delice tutkundurlar. Yıllar içinde “Tanrı’nın var olmamasının imkânsız olduğu kadar,benim de böyle bir dogmaya inanmam imkânsız.” diyerek cesur bir genç kıza dönüştü. İlginç olan,bütün dillerde Lou’ya pek çok sayfa ayrılmasına rağmen,erkeklere karşı bu tutumunun aydınlığa kavuşmayan karanlık bir nokta olarak kalmasıydı. Françoise Giroud,Lou,Özgür Bir Kadın’ın Öyküsü’nde,onun hastalıklı iffet duygusunu açıklayabilecek bir sav ileri sürüyor. Bu kitapta bir okuru memnun etmeyecek , sevmeyeceğiniz o kadar çok şey var ki ! Ben bunları anlatmak yerine kitabın sonunda,Salome’nin ”Ben de bir ideale göre yaşayabilir, ve başka birini örnek olabilirirm,ama ben kuşkusuz kendi hayatımı yaşayabilirim ve ne olursa olsun onu yapacağım. Böyle davranarak hiçbir ilki temsil etmiyorum, ama çok daha güzel, ben de yaşayan bir şeyi, yaşamın en canlı şeyini, neşe dolu ve kaçıp kurtulmaya çalışanı temsil ediyorum...” sözü ile yazar kitabı bitiriyor. Ne model,ne örnek,Lou Andreas-Salome kişinin yalnızca kendisi olma sanatında öncü olduğunu kendisi gayet güzel açıklamış.Başka bir şey söylemeye gerek yok. Bu arada yazarın bir Türk olduğunu belirtmeden
LouFrançoise Giroud · İmge Kitabevi Yayınları · 200756 okunma
2015 9. kitabı
Nietzsche, Rilke, Freud gibi bilinen şahısların ve bilinmeyen onlarca kişinin gönlünü kaptırdığı kadının biyografisi. Kopuk kopuk yazılmıştı bütünlük yoktu. Küçük yaşta erkek kardeşlerinin birindenden cinsel istismara uğradığını düşündürüyor ve bu nedenle erkeklere cinsel açıdan yaklaşmayıp sadece yakın duruyor. Erkekler bir ümit ha şimdi ha sonra derken aşık olup intihar eden mi yurdu terkeden mi gidip başkasıyla evlenen mi yada ünlü kitapları bu sayede çıkaran mı dersin. En cok da hayatını maddi yönden garanti altına almış olmanın bir insana özellikle bir kadına ne gibi artılarının olduğunu gösteriyor.
LouFrançoise Giroud · İmge Kitabevi · 201456 okunma