2026
Luna Yayınları
Sıralamalar

2026 18. kitabı
Kitap, “Madonna” ismiyle ilk etapta akıllara Sabahattin Ali'yi getirse de, yazar bambaşka bir melankolinin peşinden giderek modern ve karanlık bir anlatı sunuyor. Bu klasik bir aşk hikâyesi değil; daha çok tek taraflı, yıkıcı bir takıntının ve insanın kendini kaybetme sürecinin şiirsel bir yansıması. Yazarın kendine has üslubu, aşk, aidiyet, yalnızlık ve insan ruhunun derinliklerindeki kırılganlık etrafında şekilleniyor. Gereksiz detaylardan uzak duran anlatım, hikâyenin özüne odaklanırken okuyucuya kısa ama yoğun bir okuma deneyimi sunuyor. Karakterlerin dış dünyadaki hareketlerinden çok, iç çatışmaları, hayal kırıklıkları ve psikolojik çözümlemeleri ön plana çıkıyor. Muhammet İlkay Kaynak’ın dili yer yer şiirsel, yer yer sert ve acımasız. Özellikle ana karakterin Madonna’ya duyduğu saplantılı hayranlık, kitabın atmosferini tamamen belirliyor. “Kurbağa ile prensesin hikâyesi… ama bu sefer kurbağa anlatıyor” sözü, romanın ruhunu oldukça iyi özetliyor. Hem melankolik, hem şiirsel hem de rahatsız edici bir anlatımı var. Gerçek bir hikâyeden uyarlandığının söylenmesi de metne ayrı bir samimiyet katıyor. Sadece 66 sayfalık bir novella olmasına rağmen temposunu hiç düşürmeden ilerliyor ve bittiğinde okuyucuyu kısa süreli bir boşluğun içinde bırakıyor. Edebi derinliği olan, karakterlerin iç sesini yoğun şekilde hissettiren ve buruk bir tat bırakan kısa anlatıları sevenler için şans verilmesi gereken bir eser.
MadonnaMuhammet İlkay Kaynak · Luna Yayınları · 20262 okunma
2026 121. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2026 00:00
Selam kitap dostlarım! Bugün kalbe dokunan, kelimelerin su gibi akıp gittiği sarsıcı bir eserle, Madonna kitabıyla karşınızdayım. ​"Yedi sene önce bir kadın sevdim. Tam yirmi sekiz yaşındaydım..." diye başlıyor bu derin iç döküş. Bugüne kadar hep prenseslerin parıltılı masalını dinledik; oysa bu kez sahne arkasından, hikayeyi bir kurbağa fısıldıyor kulaklarımıza. Karşılıksız, tek taraflı ama satır aralarına daldıkça dipsiz bir kuyuya dönüşen, insanı uykusuz gecelerin koynuna bırakan bir aşkın anatomisi bu. ​Aynı çatının altında çalışıp da ona bir adım bile yaklaşamamanın o amansız sızısı... Çünkü o bir Madonna; varlığı yüzünüze bir tokat gibi çarpan, kelimelerinizi boğazınıza düğümleyen ulaşılamaz bir büyü. Karşısında lâl olduğunuz, kendinizi ona layık göremediğiniz o ince çizgi... Kader mi dersiniz buna, yoksa büyük bir şanssızlık mı? ​Yazar, öyle ustalıklı betimlemeler ve hüzünlü sözler kullanmış ki sayfalar elinizde adeta akıp gidiyor. Basit bir çakmak ateşinde umut arayan, sırf onun yokluğunda zamanın çarklarında ezilen ve koca on dört günün karanlığında kaybolan bir yüreğin fırtınasına şahit oluyorsunuz. Dünyanın bütün ışıkları sönmüş de sadece o ışıldıyormuş gibi hisseden bir adamın sessiz çığlığı bu. ​Bu sadece sıradan bir aşk hikayesi değil; bu bir isyan, tek taraflı akan gözyaşlarının kağıda dökülmüş en yalın hali. ​"Bu Madonna’ya aşık mıydım, yoksa bu başka bir şey miydi?" ​Siz de bu sorunun peşinden gitmek, kahve ve sigara kokulu o buğulu atmosferde bu hüzünlü iç döküşe ortak olmak isterseniz, Madonna kesinlikle radarınızda olmalı. Okuyanlar ya da listesine ekleyenler yorumlarda buluşalım!
MadonnaMuhammet İlkay Kaynak · Luna Yayınları · 20262 okunma