Atatürk'ün Kız Kardeşi Makbule Atadan'ın Hayatı Mektupları ve Yayınlanmamış Hatıraları

Makbule

Murat Bardakçı
Mustafa Kemal onun gözünde devletin kurucusu yahut Cumhurbaşkanı değil, sadece bir ağabeydir
Sayfa 99 - Turkuvaz Kitap
Makbule Atadan anlatıyor
Atatürk kilit altında idi. Beni çağırmayınca yanına gidemezdim. Atatürk'ü hastalık anında kilit altında tutmaya hiçbir sebep yoktu. Ben ve kocamdan başka hariçten kimseler zaten giremezlerdi. Bunu sırf bizim için yaptırdılar ve başbaşa kalmaklığımıza mâni oldular. Bundan millet zarar gördü. Yarın Atatürk'ün tenkide değer icraatı görülürse bu hususta ne ben mes'ulüm , ne de Atatürk mes'uldür. Çünki bu adamlar Atatürk ile millet arasına girdiler ve hatta kızkardeşi
Sayfa 312 - Turkuvaz Kitap
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
Makbule Atadan anlatıyor
Ağabeyim askerî mektebe girdikten sonra çoluk-çocuk oyunundan elini çekti, büyük bir efendi gibi ciddi, dersini yapmakta ve büyüklere karşı saygılı hareket etmekte idi. İsmi "Mustafa" diye söylenmezdi. "Paşam" diye çağrılırdı. Hısım akraba arasında da ismi "Paşam" idi.
Sayfa 236 - Turkuvaz Kitap
O devrin birçok kadını gibi okul görmemiş, okuma-yazmayı bile çok sonraları öğrenebilmişti. Hatıralarında okumak istediğini ama tahsil imkanından mahrum kaldığını anlatırken ağabeyini suçlar, okumasına ağabeyinin karşı çıktığını söyler ve Mustafa Kemal'in kıskanç olduğunu yazar...
Sayfa 10
Araştırma inceleme tarih edebiyat
Makbule Atadan'ın sözleri
Atatürk'ün , benim, çocuklarım, kimsem yoktur. Bizimle neslimiz de sona erdi. Belki bu memleket ve millet için hayırlıdır. Şu ve bu âtiyen bizim şerefimizi lekedar eder. Esasen kimseden de bir fayda görmüş değilim
Sayfa 219 - Turkuvaz Kitap
Makbule Atadan 10.11.1938 St:8:40
Ağabeyciğim, nedir bu uykun? Üç gündür gözlerini derin uykulardan açamıyorsun, mavi gözlerine hasret kaldım. Mahşere mi kaldı görüşmemiz? Bir daha mavi gözlerini göremeyecek miyim? Bana hakkını helal et, ben hakkımı helal ettim
Sayfa 299 - Turkuvaz Kitap