Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marcel Duchamp ve İşin Reddi

Maurizio Lazzarato

Marcel Duchamp ve İşin Reddi Sözleri ve Alıntıları

Marcel Duchamp ve İşin Reddi sözleri ve alıntılarını, Marcel Duchamp ve İşin Reddi kitap alıntılarını, Marcel Duchamp ve İşin Reddi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Denetim Tolumlarının teknikleri genel olarak disipliner olmaktan ziyade en az sanatsal faaliyetteki kadar "kronofajik" dir (zaman-yiyici)
Teknik, toplumsal ve bilimsel tüm icatlar bizi çalışmaktan kurtaracağı yerde zamansallık üzerindeki kontrol mekanizmasını sıkıştırmaktan başka işe yaramamıştır
Reklam
Ateşin cazibesi "bir şeyden diğerine doğru ebedi bir değişkenlik, başkalaşım ve dönüşüm göstermesinde o şeyin hayalini sürekli olarak geliştirmesinde yatar.
Sayfa 32
Tıpkı vajinanın penisi kavraması gibi ben de şeyleri zihnimle kavramak istiyordum.
Sayfa 80 - 2. Baskı
…değer kendi başına var olmaz, değeri yaratan ilişkidir
Sayfa 53 - Kolektif Kitap Ekim 2017 Çev: Sercan Çalçı
"Sanatsal" işin reddi, giderek genişelyen kamunun estetik taleplerini karşılamak amacıyla piyasa ve koleksiyoncular için üretmeyi reddetmek demektir. Onların değerlendirme kıstaslarına, "nitelik ve "nicelik" taleplerine teslim olmayı reddetmek demektir.
Sayfa 21
Reklam
Duchamp sanatçının kapitalist ekonomiyle bütünleşmesini ve sanatın bir metaya dönüşmesini oldukça kesin ve ikna edici bir biçimde betimler: "Sanat tıpkı spagetti gibi satın alınıyor"
Tehlike nihayetinde kapitalist rütbelere kapılmaktır; herkes bir resim üslubu içinde müreffeh bir yaşam yaratıp ömrünün sonuna dek yeniden kopyalıyor
"Yazar olarak anılmayı reddettiğiniz gibi ressam olarak anılmayı da reddediyorsunuz. Öyleyse mesleğiniz nedir?" Duchamp'ın yanıtı: "İnsanları tasnif etmek niye böylesine gerekli ki? Ben neyim? Üstelik bunu biliyor muyum? Bir insanım, en basit tanımıyla, 'nefes alan biriyim'."
Faşist değilim ama demokrasinin bize getirdiği de hiç rasyonel değil. Sırf yaşamak için hala çalışmak zorunda olmamız utanç verici, var olmak için çalışmak zorunda olmamız; bu gerçekten de utanç verici.
Reklam
Duchamp’ın yanıtı: “İnsanları tasnif etmek niye böylesine gerekli ki? Ben neyim? Üstelik bunu biliyor muyum? Bir insanım, en basit tanımıyla, ‘nefes alan biriyim’ [...]”
“Sizler için yaratmak hiçbir zaman çalışmayla ilişkili olmadı, daima [...] bir engel [oldu]. Bence yaşamak için çalışmak aptalca. Ama bu başka bir hikaye. Bu bizim hikayemiz, çünkü aptallık dünyaya hâlâ hükmediyor.”
Rrose Sélavy
1920 yılında New York’ta doğdu. Bir yahudi ismi mi? Cinsel bir değişim: Rose benim kişisel beğenim açısından “en çirkin isim,” Sélavy ise basit bir kelime oyunu: C’est la vie. [fr. işte hayat]
“Duchamp’ın verdiği en basit tanıma göre bir hazır nesne (ready-made) “üretilmesi herhangi bir sanatçı gerektirmeyen sanatçıyı yüceltmektense toplumdaki statüsünün alçaltılmasıdır; onu kutsal kılan şeyin aşağılanmasıdır.”
"Anti-" kelimesine karşıyım, çünkü "inananla" kıyaslanan "ateiste" benziyor bir nebze. Bir ateist aşağı yukarı bir inan kadar dindardır ve bir anti-sanatçı da aşağı yukarı bir "sanatçı" kadar sanatkardır.
47 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.