Bir Henry Spearman Macerası

Sıralamalar

Rasyonel Davranışlar
2021 26. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2021 19:59
Harvard profesörü Bay Spearman' ın, eşiyle birlikte gittiği tatil yerinde gerçekleşen bir dizi cinayeti iktisat kanunları üzerinden nasıl çözdüğü konu ediliyor. Özellikle insanların rasyonel kararlar alacağı görüşü ile birlikte, fırsat maliyeti, oyun teorisi, talep ve kapital kanunları gibi ekonomik kavramlar bir kaç cinayetin aydınlatılabilmesi için Bay Spearman tarafından ustalıkla kullanılıyor. Kitap boyunca ana karakterin yani bir iktisat profesörünün olaylara bakış açısını ise yazar bizlere ufak ufak aktarıyor ki bu sayede iktisat teorileriyle dolu bir makaleye benzememesi açısından bu kitabı iktisada ilgi duyan ya da duymayan herkesin keyifle okuyabileceğini düşünüyorum.
İktisat & Ekonomi
2019 5. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2019 23:07
Öncelikle kitabın konusu çok güzeldi. Katil hiç imkan vermediğim bir kişi çıktı. Spearman'in olayı çözüş yöntemi kendine hayran bıraktıracak derecede zekiceydi. Amma velakin ekonomiyle çok alakası olmayan bir kişi olduğum için ekonomi ile ilgili olan bazı kısımlar beni sıktı. Ekonomiden çok anlamıyorsanız okumanızı pek tavsiye etmem...
2019 11. kitabı
İnanın bana ekonomi alanında okuduğum en güzel roman, en sürükleyici kurgu. Bir ekonomist meydana gelmiş bir cinayetin faili için insanların alışveriş davranışına göre iz sürüyor. Aynı zamanda günlük hayatımızda düşünmeden yaptığımız bazı alışveriş ya da eylemlerin ekonomik yansımalarından bahsederek farkındalık yaratıyor. Örneğin bir limonata 3 tl fakat içine bir şemsiye ve pipet konduğunda aynı limonata bir tekne turunda satılırken 15 tl oluyor. İşte buna fırsatçılık desek de ticaret dilinde bunun adı ticari zekadır :)

Marshall JevonsYazar · 1 kitap
Marshall Jevons, Trinity ve Virginia Üniversiteleri'nde iktisat profesörlüğü yapan William L. Breit ve Kenneth G. Elzinga tarafından yaratılmış kurgusal bir cinayet romanı yazarıdır. Breit ve Elzinga, amatör bir detektifin ekonomik teoriler ışığında suçları aydınlatmasını ele alan romanlar yazmaya karar verdikten sonra isimlerinin gizli kalması için Marshall Jevons adını kullanmışlardır. Harvardlı ekonomist-dedektif Henry Spearman'ın maceralarını ele aldıkları üç kitap yayınlamışlardır: Murder at the Margin(1978), The Fatal Equilibrium (1985), A Deadly Indifference (1995). Murder at the Margin'i yazdıktan sonra Elzinga, 19. Yüzyıl iktisatçıları Alfred Marshall ve William Stanley Jevons'dan esinlenerek kurguladıkları yazar Marshall Jevons için uydurma bir biyografi hazırlamıştır. Fakat Murder at the Margin çok fazla rağbet görüp derslerde okutulunca iki yazar da sonunda deşifre olmuştur. Bunun üzerine MIT Press yazarlara ulaşıp serinin diğer iki kitabını yazmaları için teşvik etmiştir. Bu sayede The Fatal Equilibrium (1985) ve A Deadly Indifference (1995) yayınlamıştır.