Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bütün Eserleri 13

Marksizm Kalpazanları Kimlerdir?

Hikmet Kıvılcımlı

Marksizm Kalpazanları Kimlerdir? Gönderileri

Marksizm Kalpazanları Kimlerdir? kitaplarını, Marksizm Kalpazanları Kimlerdir? sözleri ve alıntılarını, Marksizm Kalpazanları Kimlerdir? yazarlarını, Marksizm Kalpazanları Kimlerdir? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tenkit edilen Hikmet Kıvılcım, inkılâpçılığın iliklerine kadar işlediği bir adamdır.
reşat fuat baranerKitabı okudu
Yazdığı şeylerde fikirler karmakarışık ve çok defa da yanlıştır. Çünkü, bu büyük tenkitçinin kafasındaki Marksist bilgi, tıpkı saçları gibi, dağınık ve karışıktır.
reşat fuat baranerKitabı okudu
Reklam
Bir kaç yıldır bir Marksizm müdafii türedi: Kerim Sadi. Sağa sola çatıyor. Tipik bir küçük burjuva kafası olan bu adam, kendisini pek bilgiç satıyor. Marksizmi kendisinden başkasının anlamadığını iddia ediyor. Büyük işlerle uğraştığını ve bunun için, küçük işlere dakikasını bile veremeyecek kadar meşgul olduğunu söyleyen bu adamın foyasını meydana vurmak lazım geldi.
reşat fuat baranerKitabı okudu
"Bana gelince, benim liyakatim, ne muasır sosyete içinde sınıfların mevcudiyetini keşfetmiş olmak, ne de sınıfların aralarındaki savaşları keşfetmiş bulunmaktadır. Burjuva tarihşinasları bendenuzun müddet önce bu sınıflar savaşı tarihinin inkişafını anlatmışlardı. Benim yaptığım şunları isbat etmekten ibarettir; 1- sınıfların mevcudiyeti istihsalin muayyen tarihi inkişaf salhalarına bağlanır; 2- sınıfların savaşı bizzarure proleterya diktatörlüğüne varır; 3- Bizzat bu diktatörlük bütün sınıfların ortadan kalkmasına ve sınıfsız bir sosyete teşekkülüne geçişten ibarettir."
Marks Veydemeyer'e yazdığı 5 Mart 1852 mektubuKitabı okudu
susmakla, ne Kerim'in sinirlerini tedavi etmiş olacağız, ne de bazılarının kuruntu yaptığı gibi ülkede Marksist ilim adamlarının yetişmesine yardım etmiş bulunmayacağız.
Reklam
Marks, kendisi hakkında kaside okuyanlardan iğrenir. Örnek: Marks'ın oldukça samimi bir dostu ve Almanya'daki en ateşli aydın bir taraftarı var: Doktor Kugelman. Bu "aziz dost"u bir gün kendisini övünce Marks ona 17 şubat 1870 tarihli mektubu ile şu cevabı vermiştir: "...fakat, çalışmalarıma dair olan abartılı övgüler absolument (mutlak surette) fenama gitti. Beni incitti. Övmek istediğin zaman bil ki; est modus in rebus ( Her şeyin bir ölçüsü vardır.)" (Letter a Kugelman, 1930, Paris)
"Yazı ve açıklamaların ikna edici gücü karşısında ezilen kimseler, Marks'a karşı hayranlıklarını etiket yapıştırıyorlar, Marks'ı övüyorlar. Ve aynı zamanda doktrinin esas içeriğini gözden kaybediyorlar." "M. Mihailovski, Marks'ı daha az övüp de daha canla başla okusa, ya da daha iyisi, okuduğu şey üzerinde biraz daha ciddi olarak derince düşünseydi akıllılık etmiş olurdu." (Halk Dostları)
Kerim Sadi gibi Marksizmi anlatmak isteyen anti Marksist profesör Bay Kessler bile, Marks hakkında Kerim Sadi'den daha dürüst nitelendirmeler bulur.
Kerim Sadi, uluslararası işçi hareketi tarihinde "sosyal faşist" ismini alan Kautsky'ye gerçek ideolog derken Marksizmden ne kadar uzaklaşıyorsa, bizzat içinde yaşadığı ülkenin gerçekliğini de alt üst ederek, "zavallı Marks, sınıfsız bir toplulukta bile ne kadar çok düşmanın var" cümlesiyle (No.16, s.11) sosyal faşizme, Şevket Süreyya'ların Kadrizm demagojisine o kadar yaklaşıyor ve onunla ağız birliği ediyor.
Reklam
"Gerçekte Kautsky'nin, Almanya ile bütün dünya işçilerine aradan yarı açıp gösterdiği gelecek hakkındaki görüşlerinin sahteliğine ikna olmak için, bilinen, tartışma götürmez sosyal olayları ele almak yeterlidir." (Lenin, Emperyalizm, s. 101)
Lenin'in cümlesinde, emperyalist savaşların sebepleri açık olarak belirleniyor. 1- "Kapital birikişi" 2- "Sömürge paylaşılması" emperyalizmin hastalığıdır. Kapitalizm bu hastalığı yüzünden savaşa başvurur. Kerim Sadi ise, Lenin'in sözündeki açıklığı ve derinliği görecek seviyede değildir. Onun için, Lenin'in cümlesi Kerim'in kafasında karanlık bir palavra gibi yansır. Savaşın sebebi nedir? Sorusuna Kerim Sadi'nin cevabı şu: 1- Tekelci kapitalizme özgü karşıtlıklar. 2- "Kangrenleşmiş, can çekişen asalak kapitalizmi içinden kemiren çelişkiler. Yani her iki sebep de "karşıtlıklar" "çelişkiler"- aynı. Muhakkak ki, savaş bir çelişkiden doğuyor. Bunu bilmeyen yok. Asıl bilinmesi gereken şey, bu çelişkilerin neler olduğudur. Lenin'in cümlesinde mesele açık: Birikiş ve sömürge paylaşımı. Kerim'de sadece laf: "karşıtlıklar-çelişkiler" Demek, önce sözün erkekliği böyle çıkarılır. Lenin'in anlamlı sözü, böyle çarpıtılır.
"Kapitalizm esasları dahilinde, bir taraftan üretim güçlerinin gelişimi ile kapital birikişinin, öte taraftan sömürgelerin paylaşılması ile finans kapitalin egemenlik alanları' arasındaki oransızlığın ortadan kaldırılmasına savaştan başka çare var mıdır?" (Lenin, Emperyalizm, s. 84)
"Dünyanın paylaşılmasını ve sömürülmesini içeren ve en zengin ülkeler nüfusunun gayet ufak bir azınlığına yüksek kazançlar sunan emperyalizm, proletaryanın üst tabakasını para ile bozup sağlıklaştırmanın ekonomik imkanını yaratır ve bu suretle de, oportünizmi oluşturur, besler ve sağlamlaştırır." (Lenin, Emperyalizm, s. 89)
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.