Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi

Terry Eagleton

Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi Gönderileri

Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi kitaplarını, Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi sözleri ve alıntılarını, Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi yazarlarını, Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Marksist eleştiri, yalnızca romanların nasıl yayımlandığıyla ve işçi sınıfından söz edip etmedikleriyle ilgilenen bir 'edebiyat toplumbilimi' değildir. Amacı edebi yapıtı çok daha bütünlüklü bir biçimde açıklamaktır ve bu da edebi yapıtların biçimlerine, biçemlerine ve anlamlarına hassas bir ilgi göstermek demektir."
"... Marx tiyatro müptelası, şairane bir belagata sahip Antik Roma nesrinden tutun da sanayi dönemi baladlarına kadar edebi sanatların her türüne kendisini adamış birisiydi."
Reklam
"İdeolojileri anlamak, aynı anda hem geçmişi hem de şimdiyi derinlemesine kavramaktır ve böylesi bir kavrayış özgürleşmemize katkı sağlar."
"Destan gibi kimi önemli sanatsal biçimler ancak gelişmemiş toplumlarda olanaklıdır. O halde, Marx’in sorduğu gibi, neden böylesi biçimleri halen savunamıyoruz; onlara olan tarihsel mesafemiz neden?"
"Marksist eleştirinin mekanik bir biçim de “metinden “ideolojiye, “toplumsal ilişkilerden “üretici güçlere doğru hareket ettiğini söylemek basit bir hata olur. Marksist eleştiri daha ziyade toplumun bu “düzeylerinin bütünlüğüyle ilgilenir."
99 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
İrlanda asıllı İngiliz akademisyen ve yazar. Edebiyat ve kültür teorileri uzmanı. Özellikle Marksist edebiyat kuramı üzerine çalışmaları ile tanınır. Şu anda Manchester Üniversitesi'nde görevlidir...
Terry Eagleton
Terry Eagleton
'nu özgün bir edebiyat kuramcısı olarak düşünmek mümkündür. Marksizm'e dayalı materyalist bir eleştiri teorisi oluşturmaya çalışmıştı.. Tiyatronun görevi, sa­bit bir gerçekliği “yansıtmak” değildir; karakter ile eylemin tarihsel olarak nasıl üretildiğini, geçmişte de şu anda da ne kadar farklı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, oyunun kendisi söz konusu üretim sürecinin bir modeli haline ge­lir; toplumsal gerçekliğin bir yansıması olmaktan çok top­lumsal gerçekliğe yansıyandır....
Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi
Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi
Kısa güçlü edebiyat dolu
Terry Eagleton
Terry Eagleton
kıtabını okuduk, bu tarz kıtaplar benı zorluyor yınde okumaya devam ediyorum. Kıtabın içeriği nşze neler söylemiş Marksist edebiyat eleştirisinin zengin içeriğini, sanat eserini nasıl açıkladığıyla ilgili değişimci ve öncü niteliğini anlatıyor. Kısa ve tok, ne söylediğini iyi bilen bir kitap var elimizde. Sadece eleştiri geleneğini değil, bugün için Marksist eleştirinin anlamını açıklayan bir çalışma. Edebiyatı biçim, siyaset, ideoloji, bilinç ve endüstri ürünü olarak inceleyen güçlü bir Eagleton yorumu.nu okuduk.. Buyurun sızde okuyun
Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi
Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi
Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi
Marksizm ve Edebiyat EleştirisiTerry Eagleton · İletişim Yayınevi · 201957 okunma
Reklam
Shakespeare, Scott, Balzac ve Tols­toy büyük bir gerçekçi sanat ortaya koyabilmişlerdir; çünkü tarihsel bir çağın çalkantılı doğumunda var olmuşlardır ve böylelikle kendi toplumlarımn canlı şekilde görülen “kendi­ ne has” çatışmaları ve dinamikleriyle çarpıcı bir biçimde il­gilenmişlerdir. Onlann biçimsel başarılarının temelinde ya­ tan, bu tarihsel “içerik’ tir; Lukács bu yazarların “yarattık­ ları karakterlerin zenginliğiyle derinliğinin bütün toplum­ sal sürecin zenginliğine ve ü derinliğine bağlı olduğunu” id­dia eder.
Sayfa 88 - İletişim yayınları Kasım 2019Kitabı okudu
Edebiyatı bir metin olarak görebiliriz; ancak aynı zamanda toplumsal bir etkinlik, başka biçimler­ le ilişki içinde olan ve onların yanı sıra var olan toplumsal ile ekonomik üretimin bir biçimi olarak da görebiliriz.
Sayfa 75 - İletişim yayınları Kasım 2019Kitabı okudu
“Bir yazar yapıtını amaca giden bir araç olarak göremez. Yapıtların kendisi birer amaç­tır; kendisi ve başkaları için ‘o kadar az’ derecede araçtırlar- ki yazar gerekirse yapıtlarının var olması için kendi varlığı­nı kurban edebilir. Basın özgürlüğünün ilk aşaması bu­nu içerir: Bu bir ticaret değildir.”
Sayfa 65 - İletişim yayınları Kasım 2019Kitabı okudu
Öncellikle, Marksist eleştiri her türden edebi biçimciliğe geleneksel olarak karşıdır; edebiyatın tarihsel önemini soyup soğana çeviren ve onu estetik bir oyuna indirgeyerek dikkati teknik özelliklere çeken biçimciliğe saldırır.”
Sayfa 35 - İletişim yayınları Kasım 2019Kitabı okudu
121 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.