Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi

Terry Eagleton

Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi Gönderileri

Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi kitaplarını, Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi sözleri ve alıntılarını, Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi yazarlarını, Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Lenin dönemini ayrı tutalım lütfen
“Öncelikle, Engizisyon’da Hıristiyanlık ne kadar bozulmuşsa, Sovyetler Birliği’nde de Marksizm eşit derecede zarar görmüştür. İkinci olarak, Marksist düşünceler ayak direyerek Marksist siyasal pratikten daha uzun süre sağ kalmıştır.”
Sayfa 12 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Pespaye Ronald Reagen
“Amerika Birleşik Devletleri’nde ahmak, üçüncü sınıf bir eski aktörün ilkel sağcı fikirleri Beyaz Saray’a girdi.”
Sayfa 11 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“İdeolojileri anlamak, aynı anda hem geçmişi hem de şimdiyi derinlemesine kavramaktır ve böylesi bir kavrayış özgürleşmemize katkı sağlar.”
Sayfa 9 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
“Ne var ki Marksist eleştiriyi akademik arşivlere hapsetmek büyük bir hatadır; çünkü sahip olduğu önem, merkezî olmasında değil, insan toplumlarını dönüştürmekte oynadığı rolde yatar.”
Sayfa 8 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
“Marksist eleştiri, edebiyat, onu ortaya çıkaran tarihsel koşullar bakımından ele alır ve benzer bir biçimde kendi tarihsel koşullarına karşı da bilinçli olmalıdır.”
Sayfa 7 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Sanat bir toplumun ideolojisinin parçasıdır; bir toplumsal sınıfın öteki gruplar üzerinde güç uyguladığı durumu, ya toplumun çoğu üyesi tarafından "doğal" olarak görülen ya da tamamen görme alanı dışına çıkarmayı garanti altına alan toplumsal algının karmaşık yapısındaki bir öğedir. O halde edebiyatı anlamak, bir parçası olduğu bütün toplumsal süreci anlamak demektir.
Reklam
İnsanlar yaşamlarının toplumsal üretiminde isteklerinden bağımsız ve zorunlu bazı ilişkilere girerler; girdikleri üretim ilişkileri kendi maddi üretim güçlerinin gelişiminin zorunlu bir evresine tekabul eder. Bu üretim ilişkilerinin tamamı, toplumun ekonomik yapısını, belirli toplumsal bilinç biçimlerine tekabul eden yasal ve siyasal bir üst yapının üzerinde yükseldiği gerçek temelini oluşturur. Maddi yaşamın üretim tarzı genel olarak toplumsal, siyasal ve düşünsel yaşam sürecini koşullar. İnsanların varlığını belirleyen bilinçleri değildir; aksine sosyal varlıkları bilinçleri belirler.
Ekonomi Politiğn Eleştirisine Bir Katkı önsözüKitabı okudu
Bu zorunluluğun iki önemli nedeni vardır. Birincisi, in­ sanların sömürüye karşı mücadelesiyle geçmişin edebiya­tı arasında bağlantı kurmadıkça, günümüzü tam olarak an­layamayız ve onu etkin bir biçimde değiştiremeyiz. İkinci­ si, bu zorunluluğu yerine getirmezsek bizi daha iyi bir sa­ nat ve daha iyi bir topluma götürecek metinleri okumada ve söz konusu sanat biçimlerini üretmede daha az ehil ola­cağız. Marksist eleştiri, yalnızca Kayıp Cennet ya da Middle- march’ı yorumlamak için alternatif bir teknik değildir. Bas­kıdan kurtuluşumuzun bir parçasıdır ve işte bu nedenle de bir kitap boyunca tartışmaya değerdir.
Sayfa 92 - İletişimKitabı okudu
Tiyatronun görevi, sa­bit bir gerçekliği “yansıtmak” değildir; karakter ile eylemin tarihsel olarak nasıl üretildiğini, geçmişte de şu anda da ne kadar farklı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, oyunun kendisi söz konusu üretim sürecinin bir modeli haline ge­lir; toplumsal gerçekliğin bir yansıması olmaktan çok top­lumsal gerçekliğe yansıyandır.
Sayfa 81 - İletişimKitabı okudu
121 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.