Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm

Vladimir İlyiç Lenin

Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm Sözleri ve Alıntıları

Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm sözleri ve alıntılarını, Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm kitap alıntılarını, Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anayurt savunması sloganı çoğu kez bilinçsiz bir biçimde kabaca savaşı haklı göstermek için kullanılmakta ve belli bir savaşın anlamını ve içeriğini tarihsel perspektifi içinde ele alıp analiz etme yeteneğinden yoksun olduğunu gözler önüne sermektedir. Marksizm bu analizi yapar ve şöyle der : Eğer bir savaşın özü, örneğin yabancıların baskısına son verilmesi ise ( özellikle 1789-1871 yılları arasında Avrupa'da söz konusu olan buydu), bu savaş ezilen devlet veya ulus açısından ilerici bir savaştır. Ama eğer ( 1914-1916 savaşında olduğu gibi ) savaşın özü sömürgelerin yeniden paylaşılması ise, bu durumda anayurt savunmasından söz etmek düpedüz "halkı aldatmaktır." Peki o halde bir savaşın özünü nasıl ortaya koyabilir, nasıl tanımlayabiliriz? Savaş siyasetin devamıdır. Dolayısıyla savaştan önce izlenen siyaseti; savaşa yol açan siyaseti incelememiz gerekir. Eğer bu, emperyalist bir siyasetse, yani mali sermayenin çıkarlarını korumayı, sömürgelerle yabancı ülkeleri yağmalamayı ve baskı altında tutmayı gözetiyorsa, bu siyasetten kaynaklanan savaş emperyalist bir savaştır. Ama izlenen siyaset ulusal kurtuluş siyasetiyse, yani yığın hareketinin ulusal baskıya karşı koyuşunu ifade ediyorsa, bu siyasetten kaynaklanan savaş ulusal kurtuluş savaşıdır.
Sayfa 36
En demokratik cumhuriyetler ile en gerici monarşiler arasında hiçbir fark yokken, savaş her türlü farklılığı ortadan kaldırmışken cumhuriyetten söz etmenin, cumhuriyeti düşünmenin manası nedir ?!
Sayfa 22
Reklam
"Onlar sizi aldatarak, yüce demokrasi sözleriyle maskelenmiş bir savaşta emperyalist kapitalizm için dövüşüyorlar. Gerçek demokrasiye ve sosyalizme ulaşmak için burjuvaziye karşı gerçek bir demokratik savaş yürütmek zorundasınız."
Sayfa 28 - P. KİEVSKİ'YE YANIT
Böyle korkunç bir kıyımın ortasındayken anayurdun savunulmasını tartışmanın ne anlamı var ? Boğazlaşma her yerde kural haline gelmişken ulusların haklarını tartışmanın ne anlamı var?
Sayfa 22 - P. KİEVSKİ'YE YANIT
İnsanların hayatta ya da ulusların tarihte karşı karşıya kaldıkları her kriz gibi savaş da bazılarını ezer ve yok eder, bazılarını da çelikleştirir ve aydınlatır.
Sayfa 21 - P. KİEVSKİ'YE YANIT
Emperyalizm önemli ölçüde gelişmiş olan kapitalizmdir... Emperyalizm ister geri monarşilerde olsun ister ileri cumhuriyetlerde, her türlü demokrasinin açıkça ayaklar altına alınmasıdır; o halde haklardan söz etmenin bir anlamı yoktur. Emperyalist savaşın karşısına konabilecek tek şey sosyalizmdir; tek çıkış yolu sosyalizmdir.
Sayfa 24
Reklam
Haklar her yerde militaristlerin çıkarları doğrultusunda ayaklar altına alınırken "haklardan" söz etmek, "haklar" üzerine kafa yormak neye yarar? En demokratik cumhuriyetler ile en gerici monarşiler arasında hiçbir fark yokken, savaş her türlü farklılığı ortadan kaldırmışken cumhuriyetten söz etmenin, cumhuriyeti düşünmenin manası nedir?!
Sayfa 22
Anayurdun savunulması emperyalist bir savaşta yalandır, ama demokratik ve devrimci bir savaşta değil. Bir savaş sırasında "haklardan" söz etmek saçma görünebilir, çünkü savaş hakların yerine doğrudan ve dolaysız şiddeti geçirir. Ama bu bize şunu unutturmamalı : Tarih, her türlü "hakkın", her türlü demokrasinin yerine şiddeti geçirmiş olmakla birlikte toplumsal muhtevası ve doğurduğu sonuçlar bakımından demokrasi davasına, dolayısıyla da sosyalizme hizmet eden savaşlara tanıklık etmiştir.
Sayfa 22
Çünkü biz "genel olarak" "anayurdun savunulmasına" karşı değiliz; bu aldatıcı sloganın bugünkü emperyalist savaşı allayıp pullamak için kullanılmasına karşıyız.
Kautskiciliğin hatası doğru demokratik talepleri geleceğe, sosyalist devrime değil, geçmişe, barışçı kapitalizme yönlendirmesinden ileri geliyor.
Sayfa 16
Reklam
...kapitalizm koşullarında en demokratik cumhuriyette bile memurların burjuvazi tarafından satın alınması borsa ile hükümet arasında ittifak kurulması kaçınılmazdır.
Sayfa 93
"mali sermaye egemenlik kurmak için çabalar, özgürlük için değil."
Sayfa 50 - Ekonomik Analiz Nedir ?
Bugünkü savaş ne için yapılıyor? İngiltere, Fransa ve Rusya sahip oldukları sömürgeleri ellerinde tutmak, Türkiye'yi yağmalamak vs. için savaşıyorlar. Almanya bu sömürgeleri onların elinden almak ve Türkiye'yi kendisi yağmalayabilmek için savaşıyor... Savaş iki baskıcı grup, iki haydut arasında, Türkiye'yi ve sömürgeleri kimin yağmalayacağını belirlemek üzere yapılan bir savaştır.
Sayfa 37
Marksistler ise demokrasinin sınıfsal baskıyı ortadan kaldırmadığını bilirler.
Sayfa 93
215 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.