Martaval II

Nisan 2026
Artemis Yayınları

2026 85. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 22:24
Martaval II ~ R. İdeli . Kalemini çok sevdiğim bir yazardan beni oldukça heyecanlandıran bir kitaptı Martaval. İlk kitabını aşırı sevmiştim ve ikinci kitabı heyecanla bekliyordum. Gelir gelmez okudum ve kitaba başlarken zihnimden silinen bazı detayları hatırlamaya çalışırken bir baktım ki bizimkiler yine inanılmaz bir görevde soluksuz sahneler yaşatıyor bize. Martaval Akademisi’ne dair detayları ilk kitapta öğrenmiş, muhbirlerin sınav gibi görevlerine şahit olmuştuk. Azra ve Arza ile inanılmaz bir uyum yakalanmıştık ama kitabın sonunda olanlardan sonra aramızda koca duvarlar oluşmuştu. Şimdi ise yeni bir görev için eğitmen olan ikili ve ekipleri sahnede. Bir otelde çalışmaya başlayıp görevdeyken bir yandan da kafalarında soru işaretlerini çözmeye çalışıyorlardı. Arkadaşlar bu ikilinin arasındaki çekim yine İNANILMAZ! Arza’nın hem alan tanıyıp hem de kıskançlıktan delirmesini okumak harikaydı. Pehlivan ve adamlarıyla olan sahnelerde de heyecan zirveydi. Asıl karakterlerimiz ve yeni muhbirler -benim gözümde çaylaklar- kitabın heyecanını arttırdı. Saçma bir anda görevde olduğunu söyleyen bir muhbirimiz var mesela Azra’nın ilk kitapta yaşadıkları ve ablasıyla ilgili durum, açılan yeni karakter kilitleri derken aktı gitti. Azra ve Arza’nın üstlendikleri yeni kimlikler, Martaval’ın şeffaflığı konusundaki detaylar ve oyunlarla soluksuzdu. Bildiğimiz ve inandığımız her şeyin yalan olma ihtimali beni çok üzdü. Ama yeni karakterler ve yeni adımlar üçüncü kitabı heyecanla beklememe neden oldu. Adnan’ın adı geçtiği sn bomba bir karakter olacağını tahmin etmiştim. Mükemmeldi!! Kırmızı ip ve Adnan detayı galiba kitabı uçuracak bu detay Devamını inanılmaz bir heyecanla bekliyorum arkadaşlar. Finali yine inanılmazdı. Resmen şimdiye kadar gördüğünüz her şeyi unutun daha fenası geliyor
2026 54. kitabı
Martaval• II | R.İdeli Selam canım nasılsın Bugün sizinle kapağını kapattığımda hikâyesi bitmeyen, karakterleri zihnimde yaşamaya devam eden o kitapla geldim . İlk kitapta gerçek ile yalanın, kimlik ile maskelerin arasındaki ince çizgide yürürken bu kitapta o çizginin tamamen silindiğine şahit oluyoruz. Hikâye kaldığı yerden devam ederken karakterler artık sadece geçmişleriyle değil, kendilerinden sakladıkları gerçeklerle de yüzleşmek zorunda kalıyor. İlk kitapta bizi içine çeken gizemli atmosfer, ikinci kitapta çok daha karanlık ve yoğun bir hâl almış. Roller değişiyor, maskeler ağırlaşıyor ve herkesin sakladığı sırlar birer birer ortaya çıkmaya başlıyor. Kitabın en sevdiğim yanı da buydu aslında kimsenin göründüğü kişi olmaması ve her bölümde acaba şimdi ne olacak sorusunu sordurması. Yazarın kalemi yine akıcı ve sürükleyici. Sayfalar ilerledikçe karakterlerin yaşadığı iç çatışmaları hissediyorsunuz. Özellikle geçmişle bugün arasında kurulan bağlar, karakterlerin kararlarını ve yaşadıkları olayları çok daha anlamlı kılıyor. Hikâyede sadece aşk yok güven, ihanet, aidiyet ve insanın kendini bulma çabası da oldukça önemli bir yer tutuyor. Kitap boyunca en çok etkilendiğim şeylerden biri, karakterlerin kendi gerçeklerinden kaçmaya çalışırken aslında tam da o gerçeklere sürüklenmeleri oldu. Bir noktadan sonra kime inanacağımı şaşırdım. Her yeni bölüm, daha önce bildiğinizi düşündüğünüz bir gerçeği sorgulatıyor. Atmosfer açısından bakarsak kitap adeta bir tiyatro sahnesini andırıyor. Herkes rolünü oynuyor gibi görünse de perde arkasında bambaşka hikâyeler yaşanıyor. Karakterler artık sadece kim olduklarını değil, kim olmaktan korktuklarını da ortaya koyuyorlar. Son sayfaya geldiğimde hissettiğim şey ise tamamen şaşkınlık ve meraktı. Çünkü yazar birçok düğümü
2026 28. kitabı
Martaval 2 - Rukiye İdeli #kitapyorumu Herkese selam!! Yeni bir yorumla geldim. Martaval 2’yi bitirir bitirmez yorumu yazma gereği duydum. Sonunda küçük çaplı bir şok geçirdim. İlk kitaba göre kesinlikle kat kat daha iyiydi ki ben ilk kitabı da sevmiştim zaten. Ancaaak burada olay bambaşkaydı!! Çok daha hızlı ilerliyordu ve karakterler artık biraz daha özgürdü sanki. Onları sıkışmış kalıpların içinde görüyorduk ilk kitapta. Bunda da meslekleri gereği yine öyleydi tabii ancak çok daha kendileri gibi hallerini okuyabildik. Kurgusal ilerleyiş bakımından çok daha merak uyandırıcı şekilde ilerliyordu. Hiç beklemediğiniz şeyler gün yüzüne çıkıyor, beklenmeyen olaylar yaşanıyordu. Mutlaka da çözülmeyen bir şey bırakılıyordu ve onu da öğreneyim derken biraz daha okuyup tekrardan merak etmenizi gereken bir unsurla karşılaşınca döngüye giriyordunuz. Bu yüzden de oldukça sürükleyici bir okuma sağlıyordu. Özellikle sonlara doğru sürükleyiciliği çok daha arttı ve sonunda şoke oldum. Zaten haliyle bir şey bekliyordum o konu ile ilgili ama Azra özelinde olmasını ben de beklemiyordum. Yani… diyecek bir şey bulamıyorum. Hâlâ sonunun etkisindeyim. BANA 3. KİTABI FIRLATIN!!! Tek bir olumsuz eleştirim var. Bence ilk kitabın yazım dili daha iyi ve ağırdı. Biraz daha ağır ilerliyordu. İlk kitabı okuyunca da bizde ona göre bir beklenti oluşuyor. 2. kitap ilk kitaba göre daha hızlı okunabilir yazılmıştı. Yani bence 2. kitap da ağırlığı ve o kalemi kaldırırdı. Zaten ilk kitabın ilk 70 sayfası beni baya bir hypelamıştı. Orada yazarın kalemi feci iyiydi. Çok büyük bir fark yoktu ama ilk kitap daha slow ilerlerken 2. kitapta biraz daha hızlıydık. O tutarsızlık hoşuma gitmedi sadece.
2026 77. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2026 16:24
Roller değişsede oyuncular aynı.. Ama bu sefer oynanan oyun başka. Hikayeler karışıyor, gizemler çözülüyor ve görünen kimseye yetmiyor. Hikayenin sonu herkes için önemli…
Puan vermedi
MARTAVAL 2 - Rukiye İdeli Merhabaaalar, beni heyecanlandıran Martaval serisinin ikinci kitabı ile geldim. Bu sıralar aksiyondan aksiyona koşacağım, gizemli kimliklere gireceğim ve tehlikenin kucağına oturacağım bir seri arayışındayken Martaval ile karşılaşmam, çok iyi geldi. İkinci kitapta elimde vardı, bekletmeden hemen kaldığım yerden devam ettim. Yeni görevlerinde bir otelde çalışan Azra, Arza ve ekipleri hem tehlikeli bir operasyonu yürütmeye hem de geçmişten kalan soru işaretlerini çözmeye çalışıyor. Güvenin sarsıldığı, sırların çoğaldığı bu görevde herkesin sakladığı başka bir yüz ortaya çıkmaya başlıyor. İşi gücü bırakıp Martaval Akademisi'nde öğrenci olasım var, gerçekten. Benimle gelmek isteyenler sıraya girebilir. Ekibin çaylak muhbirlerinden biri olmak istiyorum ben de. İkinci kitapta yeni muhbirler görüyoruz, yeni görevler okuyoruz. Aksiyon sever birisi olarak, bu gizli görevleri okumak benim çok hoşuma gitti. Sanki gerçekten yaşıyormuşuz gibi hissettim. Azra ve Arza, bu ikiliye artık nikahına çağır beni demek istiyorum. Çekimleri inanılmaz. Yazar da bu ikilinin arasındaki o enerjiyi okuyucuya geçiriyor. Okurken böyle sarılsınlar diye bekledim. Bir yandan da görevlerine sadıklar ve görev tanımları dışına çıkmamaya çalışıyorlar. Yazarın kaleminde en sevdiğim şey aksiyonu ve duyguyu aynı anda hissettirebilmesi. Bir sahnede gerilimden nefesimi tutarken diğer sahnede karakterlerin çekimini okuyabiliyoruz. Özellikle kalemini akıcı bulduğumu söylemeliyim. Olayların ilerleyişi, sahneler arasındaki geçişler ve diyaloglar kitabın temposunu hiç düşürmemiş aksine güçlendirmiş diye düşünüyorum.