Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bilinçlilik yaşamı belirlemez, ama yaşam bilinç­liliği belirler."
Dost Kitabevi - Peter Singer Washington, DC, Haziran 1979.
Kapital'in en sürükleyici bölümleri, Marx'ın ekonomi kuramlarını açıkladığı bölümler değil, kapitalist verimlili­ğin sonuçlarını kaydettiği bölümlerdir. "İş Günü" başlıklı onuncu bölüm, yedi yaşındaki bir çocuğu günde on beş saat çalıştırmanın insan maliyetini dikkate almaksızın, kapitalistlerin işçilerden daha fazla emek zamanı elde edebilmek için gösterdiği çabaları belgeler. Marx'ın yazdığına göre, yasal açıdan sınırlandırılmış bir çalışma günü için yürütülen mücadele "insanın vazgeçilmez haklarının" ağdalı bir katalogundan çok çalışan sınıflar için gereklidir."
Sayfa 99 - Dost Kitabevi
Reklam
"İnsanların yarattığı bir dizge olmasına karşın, özel mülkiyet insanlara egemen olur, onları köleleştirir."
Dost Kitabevi
Temel yanılsama din
"Marx, öncü Genç Hegelcilerden aynı zamanda tanrıbilim dersleri veren Bruno Bauer ile yakınlaştı. Bauer'in etkisiyle Marx insanın kendi kendisini anlamasının önünde duran temel yanılsama olarak dini görmeye başladı. Doktora tezinin giriş bölümünde Marx şöyle yazıyordu: Felsefe bunu bir sır haline getirmez. Prometheus'un duyurusu -tek bir sözle, bütün tanrılardan nefret ediyo­rum- onun kendi itirafıdır, insanın özbilincini en kutsal şey olarak algılamayan göklerdeki ve yerdeki tüm tanrılara karşı kendi sloganıdır. Bu kutsal şeyin yanında başka hiçbir kutsal şey olmayacaktır."
Sayfa 34 - Dost Kitabevi - Peter Singer Washington, DC, Haziran 1979.
"Bilinç yaşamı belirlemez, ama yaşam bilinci belirler."
"Mussolini ve Hitler'e iktidar yolunu açan şey, Marksist tehdit karşısında bu kişilerin kudurmuşçası­na sergiledikleri ulusçuluğu yanıt olarak gören tutucular oldu."
Dost Kitabevi - Peter Singer Washington, DC, Haziran 1979.
Reklam
"Mülkiyet sahibi sınıf ve proletarya sınıfı kendi yarat­tıkları aynı türden insan yabancılaşmasını temsil etmektedir. Ama bunlardan ilki kendi yarattığı yabancılaşma içinde rahat ve memnundur, bu yabancılaşmanın kendi gücünü oluşturduğunu ve ona sahip olmanın da bir in­san varoluşunun dış görünüşü olduğunu bilir. İkincisi ise bu yabancılaşma içinde kendisini yıpranmış hisseder ve o yabancılaşmanın içinde kendi yetersizliğini ve insanlıktan uzak bir varoluşun gerçekliğini görür."
Sayfa 58 - Dost Kitabevi - Bölüm VI
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.