Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eyüp Sultan'da Osmanlı Mezar Taşları ve Edebi Eyüp Sultan'lar

Medeniyetimizin Sessiz Tanıkları

Nidayi Sevim

Medeniyetimizin Sessiz Tanıkları Sözleri ve Alıntıları

Medeniyetimizin Sessiz Tanıkları sözleri ve alıntılarını, Medeniyetimizin Sessiz Tanıkları kitap alıntılarını, Medeniyetimizin Sessiz Tanıkları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı döneminde tespit edilebildiği kadarıyla 26 bin civarında vakfın kurulmuş olması ecdadımızın bu husustaki gayret ve faziletini göstermesi bakımından oldukça etkilidir. İşte bunlardan birkaç örnek; yoksul kızlara çeyiz almak için kurulmuş vakıf. İstanbul sokaklarında, insanlar rahatsız olmasın diye yerlerdeki tükürüklerin üzerini kül ve benzer şeylerle örtmek için kurulan vakıf. Bebeğinin süt ihtiyacını karşılayamayan anneler için süt annesi bulunması için kurulan vakıf. İnsanların yatsı ve sabah namazlarına aydınlık içinde gidip gelmeleri için yol güzergahını mum veya benzeri şeylerle aydınlatmak için inşa edilen vakıf. Yine insanların hayvanlara binmek için istifade ettikleri binek taşları için kurulan vakıf. Sırtlarında yük taşıyanların yorulduklarında dinlenmeleri için yapılan konaklama taşlarının tedariki için kurulan vakıf. İhtiyaç sahiplerinin gerektiğinde faydalanmaları için, sadakayı alanın da, vereninde başkaları tarafından bilinmediği, şehrin muhtelif yerlerine dikilen evrensel iyilik abidesi sadaka taşları için vakıf...
Osmanlı'da cellat mezarları ayrı bir yerde bulunurdu. Osmanlı'da halk, İslam dininin insan öldürmeyi yasaklaması, can alan bu kişilere toplum tarafından hoş bakılmaması sebebiyle, birçok insani duygu ve özelliklerden yoksun olan, acıma, merhamet, sevgi hisleri bulunmayan bu insanları mezarlıklarına almamış, kendi aralarına gömülmeleri istememiştir. Cellat mezarları ayrı bir yerde bulunur ve ahalinin defnedildiği mezarlıklara gömülmezlerdi.
Sayfa 225Kitabı okudu