Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması

Samuel P. Huntington

Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması Gönderileri

Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması kitaplarını, Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması sözleri ve alıntılarını, Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması yazarlarını, Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Orta Asya'da tarihsel olarak ulusal kimlik var olmamıştır. Orada devlete değil kabileye, aşirete ve geniş ailelere bağlılık gösteriliyordu.
İslam Birliği
Araplar ve genel olarak Müslümanlar arasında siyasal bağlılığın yapısı modern Batıdaki yapının tam tersidir. Modern Batıda Ulus devlet siyasal bağlılığın tepe noktası olmuştur. İslam dünyasında siyasal bağlılığın yapısı neredeyse tam tersidir islam'daki bağlılık hiyerarşinin ortasında bir boşluk yer alır.
Reklam
Eski Sovyetler Birliği'nin Müslüman cumhuriyetleri hem ekonomik hem de güvenlik alanlarında Rusya hayli bağımlı durumdadır. Baltık cumhuriyetleri ise aksine Avrupa'nın çekim alanına girerek Rusya'nın nüfus alanından etkili bir şekilde çıkmışlardır.
Eksen Kayması
NATO'daki rolü ne olursa olsun Türkiye Balkanlar,Arap dünyası ve Orta Asya söz konusu olduğunda kendi özel çıkarların peşine gitgide daha çok düşecektir.
Virüs
Batı virüsü bir başka kültüre bir kez bulaştıysa onu çıkarıp atmak zordur. Virüs ısrarcıdır ama ölümcül değildir; hasta hayatta kalır ama eski haline dönemez. Siyasi liderler tarih yazabilir ama tarihten kaçamaz. Bölünmüş yükler meydana getirirler batılı toplumlar meydana getiremezler; ülkelerine kültür şizofreni bulaştırırlar ki bu da ülkenin sürekli ve tanımlayıcı bir özelliği haline gelir.
Toplumlarının kültürünü tümüyle yeniden şekillendirebileceğini düşünme kibrine kapılan siyasi liderler başarısız olmaya mahkumdur. Batı kültürünün unsurların kendi kültürlerine alabilirlerse de kendi yerel kültürlerinin ana unsurlarını kalıcı olarak bastırmaya veya saf dışı bırakmaya muktedir değillerdir.
Reklam
Batılı olmak...
Batılı olmayan toplumlar modernleşme istiyorsa bunu batının değil kendi yöntemleriyle yapmalı ve Japonya'yı örnek alıp kendi gelenekleri, kurumları ve değerleri temelinde bir kültür inşa etmelidir.
Göç sorunu mu, Din sorunu mu?
Türklerin kitleler halinde göç etmesinden korkulması, Türkiye'nin Avrupa'ya dahil edilmesi fikrinin Avrupa'da hem elitlerin hem de halklar tarafından direnişle karşılanmasına yol açtı.
miras
Atatürk'ün bıraktığı mirası yıpratan İslami eğilimlerin yükselişi tümüyle Türkiye'nin bölünmüş bir ülke olarak kalacağının göstergesi gibidir.
AB
Türkiye 1987 yılında üyelik için resmen başvurdu Türkler Avrupa topluluğunun en nüfuslu üyesi olan Almanya'nın Türkiye'nin üyeliğini aktif bir şekilde desteklemek yerine Orta Avrupa devletlerinin üyelerini desteklemesi ile yine hayal kırıklığına uğradı.
628 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.