Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması

Samuel P. Huntington

Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması Gönderileri

Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması kitaplarını, Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması sözleri ve alıntılarını, Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması yazarlarını, Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batının öncülüğü aşındıkça gücünün büyük kısmı da buharlaşacak ve geriye kalan güç birkaç majör medeniyet ve çekirdek devletleri arasında bölgesel bir düzeyde dağılacaktır. Güçten meydana gelen en önemli artışlar Asya medeniyetlerinde gerçekleşmektedir ve böyle olmaya da devam edecektir. Çin kademeli olarak küresel nüfus için batıya meydan okuyabilecek tek toplum olarak ortaya çıkmaktadır.
Batı'nın gücü
Batı diğer tüm medeniyetler ve bölgeler üzerinde azımsanmayacak çıkarları olan tek medeniyettir ve diğer tüm medeniyetler ve bölgelerdeki siyaset,ekonomi, güvenlik meselelerini etkileme yeteneğine sahiptir. Diğer medeniyetteki toplumlar genellikle amaçlarına ulaşımını ve çıkarlarını korumada batının yardımına gereksinim duyarlar.
Reklam
Batı'nın gücü
Sovyetler Birliği'nin dağılması, Batıya meydan okuyan tek ulusal unsuru ortadan kaldırdı ve sonuç olarak dünya belki zaman zaman Japonya'nın yardımıyla önde gelen Batı ülkelerin amaçları, öncelikleri ve çıkarları tarafından şekillenen ve şekillenmeye devam edecek olan bir yer haline geldi.
İslam ve modernleşme birbirleriyle çatışmaz. Modernleşme herhangi bir siyasi ideoloji veya kurumlar dizisi gerektirmez.
İçsel Dönüşüm
İçsel dönüşüm, "toplumsal, kültürel ve siyasal kurumların özellikleriyle hayli kolaylaşır." Bu nedenle daha araçsal alan Japon ve Hindu toplumları Konfüçyüsçü ve İslami toplumlara kıyasla modernleşmeye doğru daha erken ve daha kolay bir adım atmıştır.
Reklam
Kemalizm
Kemalizm için hem modernleşme hem de Batılılaşma arzu edilir şeylerdir. İkincisinin nedeni, ilkine ulaşmak için kaçınılmaz olmasıdır ve her ikisi de mümkündür.
Kemalizm
Reddetmecilik Bir toplumu küçülmekte olan dünyada izole etmeye yönelik beyhude görevi içerir. Kemalizm yüzyıllar boyunca var olmuş bir kültürü yok etmeyi ve yerine başka bir medeniyetten ithal edilmiş tamamen yeni bir kültürü koymayı görev edinen zor ve travmatik çaba içerir.
İslam'da Modernleşme (Laiklik)
Modernleşme Batılılaşmayı gerektirdiğinden kimlik kaybından kaçmak için Müslümanların tek bir seçeneği vardır... İslam modernleşme için başka bir alternatif sunmaz.... Laiklikten kaçış yoktur. Modern bilim ve teknoloji, onlara eşlik eden bir düşünce süreci gerektirir; tıpkı siyasi kurumlarda olduğu gibi. İçeriğin de en az biçim kadar taklit edilmesi gerektiğinden, ondan bir şey öğrenebilmek adına Batı medeniyetinin hakimiyeti kabul edilmelidir. Avrupa dilleri ve batının eğitim kurumlarından kaçınılamaz. İkincisi özgür düşünmeyi ve rahat yaşamı teşvik ediyor olsa da. Müslümanlar ancak ve ancak Batı modelini açıkça kabul ederlerse teknik ilerleme kaydedebilir ve ardından gelişebilirler.
Modernleşme ile Batılılaşma birbirini zorunlu kılar ve bir arada olmaları gerekir.
561 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.