Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Meditasyon

James Hewitt

Meditasyon Gönderileri

Meditasyon kitaplarını, Meditasyon sözleri ve alıntılarını, Meditasyon yazarlarını, Meditasyon yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğulu sanatçılar, görsel meditasyon için anlamlı bir konsantrasyon sağlamak amacıyla özel şekilli semboller oluşturdular ve bunlara 'Yantralar' ve 'mandalalar' dediler. Tantrik yogiler görsel sembollere, "Ben'i yansıtan ayna" düzenleri olarak bakarlar ve zihne ne ekilirse, büyüyüp çiçekleneceğine inandıkları için, bunlara "tohum" (Sanskritçe, biju) derler. En karakteristik olan desende, yalnız bir daire veya bir daire, kenetlenmiş üçgenler ve bir kare bulunur. Daire evreni veya Mutlak'ı gösterir; kenetlenmiş üçgenler mistik birliği anlatır, kare ise topraktır. Meditasyon yapan kişinin bilinci, çoğunlukla, yantranın, varoluşun özünü gösteren bir noktanın bulunduğu (Sanskritçe, bindu) merkezine yönelir. Böylece meditatör, Ben'in evrensel bilinçle aynı olduğu, varoluş alanında yolunu bulur. Evren bir yantra olabileceği gibi, mikro kozmos olarak görülen insan bedeni de yantra olarak düşünülebilir.
Aziz Augustine, "İtiraflar" adlı yazısında şöyle der: "Seni sevdiğim zaman neyi seviyorum? Bedenin fiziksel güzelliğini değil, mevsimin çekiciliğini değil, ışığın gözlerimize hoş gelen parlaklığını değil, çeşitli şarkıların büyüleyici melodilerini değil, çiçeklerin, tatlı, baharatların keskin kokularını değil: Tanrı'yı sevdiğim zaman, sevdiğim bunlar değildir. Yine de Tanrı'yı severken, bir çeşit ışığı, bir çeşit sesi, bir çeşit kokuyu, bir çeşit yiyeceği, bir çeşit kucaklamayı da seviyorum."
Reklam
İkili uygulamanın dört kombinasyonu vardır: 1- Yantra veya mandalaya gözler açık olarak bakılır­ken, mantra sesli olarak tekrarlanır. 2- Yantra veya mandalaya gözler açık olarak bakılır­ken, mantra sessiz olarak tekrarlanır. 3- Yantra veya mandala gözler kapalı olarak imajine edilirken, mantra sesli olarak tekrarlanır. 4- Yantra veya mandala gözler kapalı olarak imajine edilirken, mantra sessiz olarak tekrarlanır. Dördüncü kombinasyon en mükemmel ve gelişmiş uygulamadır.
Varoluşun yararlarına sahibiz. Ama bir yandan da, Varolmayışı (hiçliği) kullanırız.
2. Su - kasina Tercihen yağmur suyu ya da kaynak, dere, göl veya denizden alınmış su ile bir tas doldurulur. P.V. Mahathera şöyle der: "Eğer su hareketli ise ya da içinde küçük kabarcıklar varsa bunlar uggaha-nimitta (kopya imaj)'da da belirecektir. Ama patbhaga-nimitta (imaj ötesi) hareketsiz ve gökyüzüne yerleştirilmiş bir ayna gibi
1. Toprak - kasina Meditatör, görmeyle ilgili dikkatini bir toprak diske vermelidir. Bu araç açık kahverengi bir toprak parçası olup, düz bir taşla yuvarlatılarak üstü düzgün bir disk şekline getirilmiştir. Bu amaçla kullanılan toprak tamamen yoğru­ larak ot, kök, kum, taş v.s.'den arındırılmış olmalıdır. Kasina diski ayrıntılı olarak
Reklam
Görsel meditasyonda, insanı bir bilinç değişimine, farklı bir bilinç haline yöneltmek için on değişik kasina aracı kullanılır. Bunlara Budistler Jhana (Sanskritçe'de dhyana) adını verirler. Bunlar, dört eleman: toprak, su, hava, ateş - dört renk: mavi, sarı, kırmızı, beyaz - ışık ve mesafedir. Meditatör, bakmanın ve imajine etmenin yanında sessizce meditasyon objesinin adını tekrarlayabilir:'toprak','su' gibi...
Normal şekildeki solunum düzensiz ve endişelidir. Kişi havayı akciğerlerdeki tam devrini tamamlamaya bırak­mak yeteneğine sahip olmadığından havanın bir kısmı tam dışarı verilemeden akciğerlerde kalır.
Havayı akciğerlerde yakalamakla hayatı yakalamak el ele yürümektedir.
Şimdi biraz daha güven, biraz daha gev-şe, gözlerini kapat ve kendini yalnızca 'soluk olmaya' bırak' dedi. 'Bütün kavramları unut, kendini bu, hayat boyunca çarpan ve akan ritme terket. Yedi kanunu olarak bilinen bu ritmi izlemekle, kendini, derinliklerinden yalnızca mükemmeli getirmeyi amaçlayan, uyumlu yaşam prensiplerinin bir parçası olarak bulacaksın.
64 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.