Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Meditasyon Transandantal

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Meditasyon teknikleri, birbirlerinden uygulamada ve bazı küçük teorik içeriklerle ayrılırlarsa da, gerçekte amaç ve yol bir’dir. Bu bir ve aynı olan amaç, evrimleşmek’tir.
Sayfa 4 - Bilim Araştırma Merkezi Yayınevi, Birinci Baskı, Mayıs 1979Kitabı okudu
Mantra nedir?
Mantra, meditasyona inisiye olduğu ilk günde öğretmeni tarafından öğrenciye verilen bir kelimedir. Daha doğrusu bir kelimeden ziyade bir ses olarak tanımlanır. «Mantra» kelimesi Sanskrit’ten gelir ve aşağı yukarı, «etkileri bilinen ses» olarak çevrilebilir. Her bir insanın, kendi kişiliğine ve fizik tipine rahatlatıcı bir etki yapan seslerin niteliği bakımından farklı olduğu söylenir. Belirli bir kişi için bir mantranın doğru olarak seçilmesi hayati öneme haizdir. Bu sebepten, öğretmenlere, öğrenciler için herhangi bir mantra tayin etmezden önce her birinin belirli veçhelerini gözönüne almaları öğretilmiştir.
Sayfa 52 - Bilim Araştırma Merkezi Yayınevi, Birinci Baskı, Mayıs 1979Kitabı okudu
Reklam
Transandantal Meditasyon tekniği, kendine özgü bir, düşünme sürecinin (meditasyon) ötesine geçme (aşma: transcending) aracıdır. Zihninizi kendi haline bırakırsanız göreceksiniz ki, düşünme, çabasız oluşan bir süreçtir. Zihin, otomatik olarak ve ardı arkası kesilmeksizin düşünceler üretir. Düşünmek için hiçbir çaba gerekmediğinden, doğal olan düşünme süreci de zihnin düşünmenin ötesine geçmesine karşı hiçbir direnç göstermez. Böylece, TM tekniği, zihnin düşünmeyi aşmaya karşı olan doğal eğilimini kullanmış olur.
Sayfa 11 - Bilim Araştırma Merkezi Yayınevi, Birinci Baskı, Mayıs 1979Kitabı okudu
Her din ve mistik yol, kendine özgü bir meditasyon biçimini müritlerine farz kılmıştır.
Bilim Araştırma MerkeziKitabı okudu
Araştırmalar göstermektedir ki, anlaşıldığı kadarıyla TM tekniği beynin yarıküreleri arasındaki irtibatı arttırıcı bir metottur. Bu bulgu, TM uygulayıcılan arasında zekânın, öğrenme yeteneğinin, yaratıcılığın ve sorun çözümleme yeteneğinin neden geliştiğini açıklayıcı mahiyettedir.
Sayfa 29 - Bilim Araştırma MerkeziKitabı okudu
Harvard Üniversitesinden bir araştırma ekibinin vardığı sonuca göre (…), on dakika süren bir TM uygulamasından sonra dahi oksijen tüketimi altı ya da yedi saatlik bir uykudakinden %17 kadar daha düşük olmakta ve kalp randımanında %25’lik bir düşüş ya da dakikada üç atışlık bir azalma görülmektedir ki, bu da kalbin çalışma yükünde belirgin bir azalma sayılır. Kalp hastaları için bu, yaşamla ölüm arasındaki sınırı tayin edebilen bir değerdir.
Sayfa 55 - Bilim Araştırma Merkezi Yayınevi, Birinci Baskı, Mayıs 1979Kitabı okudu
Reklam
• Uyku hali genellikle, saniyede 3-5 periyod (cps) mertebesindeki yavaş dalga faaliyeti ile, yani delta dalgaları ile ilişkili görülmektedir. • 4-7 cps’lik theta dalgaları ise hem uykuda, hem de uyku ağırlığının çökmesi sırasında meydana gelirler ama, ayrıca, sakin sevinç hali ve yaratıcılık ile de bağlantılı oldukları sanılmaktadır. • 8-13 cps’lik alfa dalgaları, çoğunlukla, gözlerin kapalı tutulduğu gevşeme (relaxation) anlarında ortaya çıkarlar. Gözler açık olduğunda çoğu kez ortadan kaybolan bu düzen, aşırı bir gevşeme halinin sözkonusu olması halinde gözler açık bulunsa dahi yine de meydana gelebilir. Anlaşıldığına göre, uyanık haldeki normal bir insanın normal şuuru, çoğu kez, konsantrasyon ve faal düşünme hallerini ima eden, 13-30 cps arasındaki bir beyin dalgaları faaliyetini gerektirmektedir.
Sayfa 22 - Bilim Araştırma MerkeziKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.