Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mekan, Şehir, Mimari Yazıları

Mekanı Paranteze Almadan...

Akif Emre

Mekanı Paranteze Almadan... Gönderileri

Mekanı Paranteze Almadan... kitaplarını, Mekanı Paranteze Almadan... sözleri ve alıntılarını, Mekanı Paranteze Almadan... yazarlarını, Mekanı Paranteze Almadan... yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
416 syf.
·
Puan vermedi
"Mekânı paranteze alan ruhun esintisini hissettiremezsek bu topraklarda ruhen ve fiziken mülteci olmaya mahkûmuz." Üsküdar ile Kadıköy her ne kadar sınır olsalar ve fiziki bir yakınlık içerisinde bulunsalar da, mekânı paranteze alan ruhun, kelimeleri yazıya dönüştüren sırrın, taşı mabede tebdil eden metafizik olgunluğun bu iki
Mekanı Paranteze Almadan...
Mekanı Paranteze Almadan...Akif Emre · Büyüyen Ay Yayınları · 202021 okunma
Şehirleri inşa etmeden önce ilham almak...
"Süleymaniye'nin kitabesini okumaktan mahrum bir sanatçının Mimar Sinan'dan ilham alması, onun temsil ettiği değerlere nüfuz ederek yeni bir açılım yapmasını beklemek boşunadır."
Büyüyen Ay yayınları
Reklam
"Medeniyet bakış açısı ne demektir? Bir medeniyeti oluşturan değer yargıları vardır ve bunlar sadece estetik formdan ibaret değildir, sadece geçmişi hatırlamaktan ibaret değildir. O medeniyeti var kılan değer yargılarının şehre, insana, tabiata, insan ilişkilerine, üretim tarzlarına hatta; nasıl yansıtılacağına dair sizde bir birikimin, muhtevanın, bakış açısının olmasını gerektirir. Bütün bunlar çaba ister ve terlemeyi gerektirir. Bunların bedelini ödemeden birkaç ebru sergisi açmakla medeniyet inşa ettiğini varsayan romantik, nostaljik bir söylem hakim oldu. Önce bu söylemin yıkılması gerekiyor ki ayaklarımız yere bassın. Aksi takdirde, ucube yapıların, beton yığınlarının șehirlerimizi kasıp kavurduğu, sadece onunla kalmayıp rant ekonomisinin de İnsanların ahlakını bozduğu, toplumu ifsat ettiği bir toplum modeli çıkarırız, medeniyet diye diye.." (Mekanı Paranteze Almadan)
"Yol düşüncesi biraz da garip oluşumuzla alakalı. Gariplikten kurtulmak için sefer halinde olma bilinci. Bu "dünya sürgünü"nden kurtulmak için her dem yolda olma, sefere hazır olma hali..." (Mekanı Paranteze Almadan)
"Kalp Metaforu.. İslam Medeniyetini bir bedene, organizmaya benzetirsek tüm uzuvlar yerinde; referans sistemi, tarihsel tecrübesi, insan ve coğrafi unsur ile insanlığa söyleyecekleri var. Kalp yani onu besleyen değerler, kaynaklar kan pompalamaya devam ediyor. Ne var ki kalpten aldığı enerjiyi harekete geçirecek kollardaki ana damar kesik. Tüm mesele bu kesikliği ortadan kaldırıp bedenimize hayatiyet veren kanla buluşmasını sağlamaktır." (Mekanı Paranteze Almadan)
'Yücelik duygusu dağın zirvelerinde somutlaşırken aynı zamanda yüce olana yaklaştıran aczimizi hatırlatarak da yücelmemize kapı aralayan bir iklime dönüşüyor dağ..." (Mekanı Paranteze Almadan)
Reklam
"Ölüm düşüncesi hayattan kovuldukça hayatın anlamı eksik kalıyor; ölüm düşüncesi insanı hiçliğin karanlığından çıkartan diriltici bir eylemdir çünkü. Ölümü andığımız müddetçe hayatı idrak edebiliriz. Ebedi olan, mutlak ve kaçınılmaz olanla faniliğin karşılaştuğı çizgidir ölüm fikri..." (Mekanı Paranteze Almadan)
"Modern teknolojik bağımlılığımız arttıkça insaniliğimizden eksiliyoruz. "İnsan eksiklikçe modernleşir" sözünün tam da karşılık bulduğu yer burası..."
"Küresel köy haline gelen dünyamızda metropollere taşındıkça daha çok köylüleşiyoruz."
"Şehirler kendisini tahrip edenleri asla affetmez ve de unutmaz. Sadece insana karşı değil, şehre karşı da dürüst olmak gerek..."
Reklam
"Yerlilik, yerli olmak, bir ideolojik akım, siyasi görüş olmaktan önce haldir. Orada, oraya ait olma hali... Yerlilik herhangi bir dünya görüşüne bağlı olup olmamaktan önce duygusal bir bağdır. Yerli olmayı içine sindirebilmektir... Bir yere ait olsanız da orada doğup büyüseniz de oraya ait olamayabilir, oraya yabancılaşır, duygusal olarak oradan o coğrafyadan kopabilirsiniz... Yerli olmayanın evrensel düşünmesi de imkansızdır..." (Mekanı Paranteze Almadan)
"Her medeniyet kendi değer sistemine, insan, evren, yaratılışa yükledigi anlamlar çerçevesinde şehirler kurar, binalar inşa eder. Bu mimari eserler doğal olarak insan hayatına müdahale eder, davranışlarını şekilendirir ve nihayet insanın çevre tekakkisini yansıtır, bir bakım da biçimlendirir... Modern mimari aklı, teknolojiyi ve gücù mutlaklaştıran ve ayni zamanda doğaya karşı üstünlük iddiasını yansıtan bir anlayışı yansıtır. Aklın ve teknolojik üstünlügün evrensel ilkeleri adına güç gösterisine dönüsen modern mimari asında transandantal varlık düşüncesinden de bir kopuşu ima etmektedir..."
"Toplum olarak savrulmalarımızın arka planında tarihte aşamadığımız travmaların izlerini bulmak mümkün. Yaşanan bu travmalar 'tarihin ideolojikleștirilmesi'ni dolayısıyla toplumdaki 'bilinç parçalanmışlığı'nın nedenlerini de ortaya çıkarır. Tarihin ideolojikleştirilmesi; onu, geleceğimizi okuduğumuz bir ayna olmaktan çıkarılıp idealleştirilmesini yahut unutulması gereken utanılası bir geçmişe dönüştürür... Tarih bilinci olmayanlar medeniyet inşa edemezler."
"İnsana rağmen büyütülmüş şehirlerde yaşıyoruz. Büyüklük kompleksimizi tatmin ederken bizi kendine hapseden metropoller... İnsani ölçekte şehirlerin bize anlattığı, anlatacağı varoluş öyküsünü çoktan unuttuk..."
81 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.