Mevsimler

Ketebe Yayınları
Orijinal Adı:
Die Jahreszeiten

2024 34. kitabı
İsviçreli yazar ve gazeteci Peter Bichsel ile tanışma kitabım olan "Mevsimler" duvarları domates kırmızısına boyalı zemin kat ve çatı katı dâhil dört hanelik, neredeyse kırk yıllık eski bir apartmana konuk ediyor okurlarını. Hane sakinlerinden en üst katta oturan anlatıcı, bize komşu Kieninger'in hikâyesini anlatırken, kendini de bu kurgunun içine dahil ediyor. Fakat, bununla da yetinmiyor ve bu eskiyen yapının içinde kabarmış duvar boyalarını, neredeyse çürümeye yüz tutmuş su borularını, şekillenen hayatları ve karakterleri tüm doğallıgıyla iz bırakırcasına resmediyor. Çok kısa, akıcı ve okunası bir metin. Mevsimler peter Peter Bichsel
Puan vermedi
Peter Bichsel kalemi ile ilk defa tanıştım, şöyle söyleyebilirim: Bayıldım. Kuruluşunun 40. yılında olan; rengiyle, sıvası, boyası dökülmüş haliyle, çürümüş tesisatları ve her telden sakiniyle muhteşem bir apartmana konuk oldum. Apartmanın üçüncü katında yaşayan anlatıcı, Kieninger’in hikayesini yazmaya başlar. Kurgu ilerledikçe kim gerçek, kim hayal, ortalık karışır. Biz ve Bichsel, Kieninger’in hikâyesinden şüphe duymaya başlarız. Apartmanın bazı rutinleri vardır, kendine has. Örneğin Studer, her sabah olduğu gibi aynı saatte evinden çıkar, rutinini bozmadan bazı kontrollerini yapar ve işine gider. Kırk yıl, dile kolay… Bizim yaşlı apartman yorulmuştur, mekanizması dış dünyaya tepki verir. Eskiyen tesisatlar içinse ustanın biri gelir, diğeri gider ama bina duyarsızdır işte. Tüm hikâyeler girift yapar. Satırlarda kaybolan okur, “domates renkli apartman”a ve sakinlerine iyice aşina olur. Mevsimler, anlatı içinde anlatıdır. Tüm detayları ince ince dokuyan yazar, ustalıkla yoğurduğu bir metin sunar okura. Yani okunur Mevsimler
2024 98. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2024 00:00
Bugün sizleri tarihe kırk yıl tanıklığıyla sıvası dökülmeye yüz tutmuş domates rengi duvarları, kökten eskimiş tesisat sistemi ve her biri nevi şahsına münhasır sakinleriyle üç katlı bir binanın öznesi olduğu Mevsimler ile selamlıyorum. iç içe geçen hikâyeleri ile bir yapboza döndürdüğü kurgusuyla “yazma eyleminin” romanını yazan Bichsel ile… Yazar yazdıklarının selahiyetinin kendi tasarrufunda olduğunu hikâye içinde hikâye, roman içinde roman sürpriziyle okuruna ulaştırıyor. Bir “eylem” nasıl bir “deneyim” olurun altını çizerek. Mevsimler öylesi bir roman ki aslolan ne anlatıldığı değil nasıl anlatıldığı… Tıpkı her şeyin gelip geçici olduğunu fısıldayan mevsimler gibi. Aslolan ne yaşadığınız değil nasıl yaşadığınız. Mevsimler
2024 74. kitabı
Mevsimler / Peter Bichsel 2012 Büyük Schiller Ödülü Bu kez kahramanımız kırk yıllık bir bina: domates renkli duvarları ve kırık dökük tesisatıyla sıradan sakinlerine ev sahipliği yapan üç katlı bir apartman. Bina aslında sakinlerinin hikayelerini birleştirici bir unsur. Anlatıcı da bu binanın üçüncü katında yaşıyor, üstelik de yazar. Zemin katta yaşadığını tasarladığı Kieninger’in hikayesini yazmaya koyuluyor. Roman ilerledikçe anlatıcının hikayesi Kieninger’inkine karışıyor. İsviçreli yazar Peter Bichsel Mevsimler’de aslında anlatmanın kendisine anlatıyor. Yazma sürecinin tüm sancılarını döküyor sayfalara. Kimi zaman apartmanın kimi zaman sakinlerinin kimi zaman da içsesine kulak veriyor. Kurgu, olay örgüsünden zaman zaman kopuyor, metindeki o boşluklar da yazarın bilincinden akanlara ev sahipliği ediyor. Yeni yazma teorisi adını verdiği bir tekniği kullanan yazar sizden dikkatinizi istiyor ve bunun karşılığı olan edebi zevki de fazlasıyla okura hediye ediyor. “Dünya Yuvarlaktır” ve “Aslında Bayan Blum Sütçüyü Tanımak İstiyordu” eserlerini de merak ediyorum. Edebiyat dolu bir hafta olsun #alıntılar “Edebiyatın amacının içeriğin aktarılması değil, hikaye anlatımının sürdürülmesi olduğuna inanıyorum. Çünkü insanlar, hayat hayatta kalmak için hikayelere ihtiyaç duyarlar.” “İnsanın çıraklık eğitimi asla bitmez.” “Eylemden önce düşünce oluşur.” Betül haskalaycı #mevsimler #peterbichsel #tavsiyekitap @birdahaoku #birdahaoku

Peter BichselYazar · 4 kitap
Peter Bichsel 1935 doğumlu İsviçre-Alman kökenli bir yazar ve gazeteci ve modern Alman Edebiyatı’nın temsilcisi olarak anılıyor. Bir dönem ilkokul öğretmenliği, İsviçre Federal Konsey üyesi Willy Ritschard’ın kişisel danışmanlığını yapıyor. En çok bilinen eseri aynı zamanda yazarın ilk eseri olan Aslında Bayan Blum Sütçüyü Tanımak İstiyordu(And Really Frau Blum Would Very Much Like to Meet the Milkman).