Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ziya Gökalp

Milli Mecmua - Sayı 6

Milli Mecmua

Milli Mecmua - Sayı 6 Sözleri ve Alıntıları

Milli Mecmua - Sayı 6 sözleri ve alıntılarını, Milli Mecmua - Sayı 6 kitap alıntılarını, Milli Mecmua - Sayı 6 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gökalp'in ilgilendiği alanlar ve meseleler bugünkü modern ilim ve üniversite yapısı içerisinde birkaç fakülte bir araya gelmek suretiyle inceleyebilecekleri çaptadır.
Turancılık, yani bütün Türkleri birleştirmek ülküsü, milattan öncesi üçüncü yüzyıldan beri vardır.
Reklam
Merkezi Asya'nın yaylalarına ve bu cümleden olmak üzerine Altay ve Tanrı Dağları zirvelerine, eteklerine yerleşen "Türkler", ilahi takdirin biçtiği kader romanında, birbirleriyle anlaşmak maksadıyla telaffuz ettikleri lisana, "Türkçe" denir.
210 sene önce Hun hükümdarı Mete Hunlar adı altında bütün Türkleri birleştirdiği zaman Turan mefkuresi bir gerçek haline girmiştir.
Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa Türk değildir, Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa Kürt değildir.
Hür felsefeye göre, hakikat meçhuldur. Filozofun görevi, bu meçhul hakikati geleneklere bağlı olmaksızın, ayırıp bulmaktır. Bulacağı hakikat sosyal geleneklere aykırı olsada umurunda değildir. Çünkü ona göre, hakikat her şeyden daha kıymetlidir. (Ziya Gökalp)
Reklam
Az sayıda filozof yetişmesinin nedini, Türklerin doğa bilimleri ve iktisadi refahta gerekli seviyeye ulaşamamalarıdır.
Bir millet, muharebelerden kurtulmadıkça ve iktisadi bir refaha ulaşamadıkça, içinde muâkele yapacak fertler yetişmez.
Gökalp, Kürtçe'nin aslının Akkoyunlu ve Karakoyunlu Türklerine mahsus bulunan, Azeri lehçesinden ibaret bulunduğunu ifade eder.
Sayfa 139Kitabı okudu
Ziya Gökalp, Türkiye'de ilmi bir disiplin olarak sosyolojiyi kuran kişidir.
Reklam
Maddi veya manevi herhangi bir varlığa tesir edebilmek için onun tabi olduğu kanunları bilmek elzemdir. Toplumlarda ancak tabi olduğu kanunların bilinmesiyle değiştirilebilir.
Ziya Gökalp'in düşünce çizgisi üç döneme ayrılmaktadır: 1- Osmanlıcılık (1894- 1909) 2- Turancı Milliyetçilik (1909- 1919) 3- Türkiye'ci Milliyetçilik (1919- 1924)
Sayfa 133Kitabı okudu
Ziya Gökalp, Tarih ancak bugünü anlamak için incelenmeli fikrini ileri sürer.
İnsana normali gösteren ilim, orijinali gösteren deha olduğu gibi, mefkureyi tanıtan da ahlaktır.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.