Büyük Fikirlerin Küçük Kitabı

Mini Philosophy: A Small Book of Big Ideas

Mini Felsefe İncelemesi
2026 1. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 14:03
Kitapta benim en çok dikkatimi çeken özellik; konular kronolojik veya dönem dönem ele alınmamış. Tamamen alanlarına göre incelenmiş ve bu incelemelerde de kronoloji yok. Bu benim hoşuma gitti çünkü zamansal bir köprüyü aklımda tutmaktansa sayfadaki fikre daha fazla odaklanabildim. Kitap aklınıza gelebilecek herkese ve her konuya değinmiş zengin bir kitap. İçerikler giriş niteliği taşımasındansa daha derin olsaydı felsefe derslerinde kullanılması abes olmazdı bence. Çünkü felsefe dünyasına zengin bir yelpazeden yaklaşmış. Sayfalar altın değerinde çünkü her düşünce için iki sayfa ayırmış yazarımız. Bu tabii konunun derinliğine göre değişebilen bir şey olmalı ancak bu haliyle daha düzenli ve okunaklı. Okunaklı demişken diline değinmeden geçemem. Okuması ve anlaması kolay bir dil. Elbette okuduğumun hepsi aklımda kalmadı çünkü çok fazlaydı konular ve yüzeysel ele alınmıştı. Zaten hepsi aklımda kalsaydı bir felsefe bombası yemiş gibi olurdum diye düşünüyorum. Kitaba tek ekleyebileceğim şey; her bölümün sonunda ileri okuma için öneri kaynak bırakılabilirdi. Dediğim gibi yüzeysel bir kitap ve dikkatimizi çeken pek çok konuyu derinlemesine incelemek istedim. Ancak fikri ya da filozofun adını internette aratmak yerine şöyle kaliteli (yazarın en azından çoğu bölüm için bu bilgiye vakıf olduğuna eminim) kaynak önerileri iyi giderdi. Kişilerin kaynak araştırması ve okuması için iyi bir teşvik olurdu. Genel hatlarıyla kitabı beğendim. Tam bir Felsefe 101 kitabı!
2024 33. kitabı
Her felsefe meraklısının okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap. Felsefi problemler üzerine ünlü düşünürlerin fikirleri kısa ve anlaşılır şekilde anlatılmış. Felsefe severlere tavsiye ediyorum.
Felsefe
2024 1. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2024 10:50
Felsefeyle tanışmak ve değerli görüşler hakkında bilgi edinmek isteyenler için sıkmayan, eğlenceli bir başlangıç kitabı. Her konuyu 2 sayfada anlatıyor ve yeterli de oluyor. Zaten derinlemesine girmek isteyenler için, o görüşün en önemli kitabını da yazmayı ihmal etmemiş.

Jonny ThomsonYazar · 0 kitap
Jonny Thomson Oxford'da felsefe öğretiyor. Öğrencileri ile yaptığı sohbetlerin ve kuru felsefi kitaplar okumaya yönelik biraz mazoşist bir saplantının sonucu olan Mini Philosophy (@philosophyminis) adlı popüler bir Instagram hesabı işletiyor. Jonny felsefeye odaklansa da, her tür konu hakkında yazmayı sever. Bir 'felsefe' blogunun giderek gerginleşen başlığı altında, elini hayatın kökenlerine, dilbilime, gelişim psikolojisine, zamanda yolculuk paradokslarına, psikanalize ve klasik roman ve şiirlere çeviriyor. İlk kitabının adı "Mini Felsefe: Büyük Fikirlerin Küçük Kitabı".