Misafir

Emma Cline
Çevirmen:
Sinem Akyol
Tahmini Okuma Süresi:
7 sa. 15 dk.
Sayfa Sayısı:
256
Basım Tarihi:
Temmuz 2025
İlk Yayın Tarihi:
Mayıs 2023
Yayınevi:
İthaki Yayınları
Orijinal Adı:
The Guest
Orijinal Dil:
İngilizce
ISBN:
9786052655931
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

7/10
·256 syf.··
2025 50. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 17 Temmuz 2025 12:03
Yaz tatilinde şöyle şezlongda uzanırken bir romantik aşk hikayesi okumayalım mı diye bavula attığım Misafir bana sağlam bir ters köşe yaptı Ne romantiği ne aşkı, aman Allah'ım bu neydi başıma gelen Benim gibi saf saf kapak tasarımına vurulup böyle bir hayale kapıldıysanız hemen uyarayım içimi buram buram geren bir kitapla karşı karşıyayız. Alex hayatını zengin adamlara eşlik ederek geçiren akıllı genç bir kadın. Yaz aylarını varlıklı Amerikalıların tercih ettiği Long Island'da sevgilisi Simon ile geçirirken aniden hayatı ters yüz olur. Simon onu kapıya koyar, hatta bir adım daha ileri gider, dönüş biletini alıp trene bindirmesi için asistanına teslim eder ve arkasını döner. Banka hesabında 400 dolar para ve tüm mal varlığını olan üç beş parça kıyafetini sığdırdığı plaj çantası ile kendini tren garında bulan akıllı Alex bunun geçici bir öfke olduğunu düşünür ve sevgilisine ve lüks hayatına geri dönmek için bir hafta sonra verilecek partide eve geri dönmesinin her şeyi çözeceğini inanır. Mesele bu bir haftayı nerede, nasıl geçireceğidir. Tüm bu telaş ve çaresizlik içinde dolandırdırıp terk ettiği eski erkek arkadaşı da peşine düşer. Açıkçası kitabın buradan sonraki gelişme bölümü beni çok gerdi. Sürekli bir yatacak yer bulma, yiyecek bulma çabası. Bozulan telefon, ortaya çıkan yalanlar, yanaşılan yabancılar, arkadaş görünümlü çıkarcılar, yalanlar, entrikalar ve her gün başka bir kacerayla dolu bir hafta... Çok gerildim ama çok da sevdi. Basit bir konu, sade bir kurgu ama nasılsa çok etkileyici ve o çaresizliği okura çok net geçiren bir anlatım. Çevirmenin de becerisini göz ardı etmemek lazım.
MisafirEmma Cline · İthaki Yayınları · 202511 okunma
Puan vermedi·256 syf.·
2025 57. kitabı
Hayatını zengin adamlara eskortluk yaparak geçiren yirmi iki yaşındaki Alex, eski sefil hayatını geride bırakmış ve o yaz kendisini zengin ve olgun bir adam olan Simon'un Long İsland'daki yazlık evinde güvende hissederken bulmuştur. Günlerini okyanusta dalgalarla boğuşup güneşlenerek, birbirinden pahalı hediyelerle şımartılarak, zenginlerin verdiği partilere katılarak, istediği her şeyi yiyip içerek geçirmektedir. Ta ki bir gün bir partide yanlış bir şey yapana kadar. Simon onu sadece kibarca evden kovmakla kalmamış, şehire, eski hayatına dönüş biletini de eline tutuşturmuştur. Alex birkaç gün sonra Simon'un kızgınlığının geçeceğine olan inancıyla dönmeden idare etmenin yollarını arar. Fakat ne kalacak yeri ne de cebinde parası vardır. Hoş, sevimli bir yaz kitabı diyerek kapağını açtığınız kitap sizi sosyal sınıf ayrımının göze çarptığı bir hikayede, Z kuşağından bir kadının hayatla mücadelesine sürüklüyor. Alex'le birlikte ben de bir sonraki adımda neler olacağını tahmin etmeye çalışarak (çünkü o da böyle hesapsız kitapsız anı yaşayan bir karakter) kitabın sonunu getirdim. Çevirmenin başarısına da dikkat çekmek isterim. Velhasıl severek okudum, tavsiyem olsun
MisafirEmma Cline · İthaki Yayınları · 202511 okunma

Yazar Hakkında

Emma ClineYazar · 1 kitap
Emma Cline aslen Kaliforniya'da bir Amerikalı yazar ve romancıdır. 2016 yılında ilk romanı, Kızlar, yayınladı. Fiction'ın İlk Roman Ödülü Ulusal Kitap Eleştirmenleri Ödülü'ne ve Merkezi John Leonard Ödülü için aday oldu kitap. Onun hikayeleri New Yorker, Teneke House, Granta ve Paris Review yayınlandı. 2017 Cline yılında Granta En İyi Genç Amerikan Romancılar birliğine seçildi.